Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перемога майже 3 тисяч дітей

Державні виконавці вже в 2019 році спустошили кишені аліментників на 8 мільйонів гривень
07 лютого, 10:41

Розлучення — не привід забувати про власних дітей, адже їм щодня потрібна увага як матері, так і батька. І погодьтеся, щоденний розвиток дитини потребує чимало коштів: книжки, іграшки, смаколики та різноманітні гуртки. Проте часто-густо той, хто йде з родини, забуває про свої батьківські обов’язки та згадує про них лише тоді, коли накладаються санкції.

У 2018 році в столиці на користь дітей стягнули майже 260 мільйонів гривень аліментів.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину — це розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У 2019 році державні виконавці столиці вже стягнули близько 8 мільйонів гривень аліментів на користь майже 3 тисяч дітей. Держвиконавці винесли 6375 постанов про заборону боржникам виїжджати за кордон, а 69 боржників за перший місяць роботи 2019 року оголошено в розшук. Також завдяки діям державних виконавців за перший місяць 2019 року 35 боржників погасили борг перед власними дітьми в повному обсязі, а 31 виконавче провадження було завершене на основі заяв стягувачів про погашення боргів.  Крім того, 17 боржників по аліментах на даний час перебувають у місцях позбавлення волі та справно платять аліменти.

Так, до прикладу, на виконанні в Печерському районному відділі державної виконавчої служби столичної юстиції перебувало виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа Печерського районного суду міста Києва від 13 лютого 2008 року щодо стягнення аліментів у розмірі 1/3 частини заробітку боржника, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму. За виконавчим документом виникла заборгованість у розмірі понад 300 тисяч гривень. У власності чоловіка була квартира в Печерському районі столиці. 18 грудня 2018 року частина цієї квартири була реалізована на відкритих торгах державного підприємства «СЕТАМ», де реалізується арештоване майно. З виручених коштів державними виконавцями були перераховані аліменти дитині. Тож борг було погашено у повному розмірі.

Коли чоловік і дружина розлучаються, вони все-таки продовжують залишатись мамою і татом дитини та зобов’язані піклуватися про своїх дітей.

Кожне виконавче провадження — це окрема життєва історія.

Ще в 2014 році Сергій та Олена розлучились. Дитина за рішенням суду залишилась з матір’ю, а батькові потрібно було щомісяця сплачувати аліменти в розмірі 1/4 від усіх видів заробітку. Проте родинні конфлікти та особисті образи далися взнаки. Чоловік відмовився утримувати доньку, щоб таким чином покарати колишню дружину. Борги накопичувались, і вже влітку 2018 року вони становили майже 150 тисяч гривень. Коли вступили в дію законодавчі новації щодо виплати аліментів, боржників почали позбавляти права подорожувати, керувати автомобілем, полювати, навіть працювати на державній службі. Через страх численних заборон та обмежень чоловік вирішив зробити перший крок до примирення після багаторічної ворожнечі. Сергій добровільно сплатив усю суму заборгованості — майже 150 тисяч гривень. Олена того ж дня написала заяву в державній виконавчій службі Деснянського району про сплату боргу та відсутність претензій до боржника.

На виконанні в державній виконавчій службі столиці в 2018 році було майже 28 тисяч виконавчих проваджень про стягнення аліментів.

Наразі більше ніж 21 тисяча батьків не сплачують аліментів, із них 3 тисячі не сплачують кошти власній дитині понад три роки.

Усі заходи впливу, передбачені законами «Чужих дітей не буває», стимулюють боржників ліквідовувати заборгованість, щоб не допускати накладення на них усього комплексу санкцій.

Абсолютний рекорд, як у столиці, так і по всій Україні щодо стягнення аліментів, становить понад півтора мільйона гривень у рамках одного провадження.

В минулому році батько сплатив першу частину цього боргу в розмірі 800 тисяч гривень — зробив це через заборону виїзду за кордон. Потім справно доплатив решту суми боргу на двох дітей. Наразі батько справно сплачує кошти на розвиток та виховання дітей.

Нагадаємо, що аліменти — це власність дитини. Дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами. Батьки зобов’язані утримувати дитину до повноліття. Отож не позбавляйте дітей повноцінного дитинства. Не забувайте про них, оскільки їм щодня потрібні ваша увага та піклування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати