Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Популяризація прав людини – як стратегічна мета»

Ніна ХОМА — про майданчики для сприяння просвіті суспільства
12 липня, 12:49

Просвіта з прав людини є необхідною умовою для встановлення в державі верховенства права та мотиватором для громадян захищати свої права. Однак в Україні ще дуже багато роботи в цьому напрямі, адже в нашому суспільстві ще не усвідомлена непорушність прав і свобод людини, а також механізми їх відстоювання. Про Освітній фестиваль із прав людини, який невдовзі відбудеться втретє, як інструмент просвіти, говоримо з правозахисницею, координаторкою Освітнього фестивалю з прав людини та Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Львівській області Ніною ХОМОЮ. 

— Сьогодні багато просвітніх проєктів з прав людини вибудовуються та реалізовуються в кооперації, є синергією сил... Освітній фестиваль з прав людини є частиною плану Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

— Так, цій програмі уже десять років. Справді, є різні цільові групи та підходи, інструменти, але всі об’єднуються навколо теми прав людини. І на базі цієї програми виникла ідея створити Освітній дім з прав людини в Чернігові. Дім засновано 2014 року, і він є частиною мережі Домів прав людини, яка охоплює одинадцять країн.

Ви також є співорганізаторкою Docudays UA... Наскільки такі події як Фестиваль документального кіно та Освітній фестиваль є дієвими інструментами з просвіти прав людини? Яка є залученість громадськості до таких подій?

— Якщо говорити про залученість, звісно, важко порівнювати залученість до Освітнього фесту та Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. В цілому, якщо люди проявляють інтерес до теми прав людини і є активними в цьому напрямі, то вони відвідують ці події.

Інтерес до Освітнього фестивалю щороку зростає. Ми бачимо людей, які хочуть приїжджати знову й знову, є й нові люди. Майданчик Освітнього фестивалю — це місце і для натхнення, і для здобуття нових знань, і для напрацювання нових цікавих проєктів. На Освітньому фестивалі збираються люди, які діють у сферах освіти й просвіти та через них намагаються донести до широкого кола людей інформацію про те, що таке права людини, як їх захищати та як можна взаємодіяти через різні платформи проявляти солідарність на захист прав людини. Кожна організація чи ініціатива мають свій фокус, але їх об’єднує бажання діяти разом на благо.

Документальні фільми від Docudays UA часто справляють на багатьох людей сильне враження — мотивують до дій, зокрема й солідарності в захисті прав людини, до роздумів про життя, цінності та свою роль у суспільстві, державі. Часто один фільм замінює тисячі слів про цінності й мотивацію. Тому фільми від Docudays UA будуть і на Освітньому фесті.

«ЗА ДОПОМОГОЮ ПРАКТИЧНИХ КЕЙСІВ ВИХОДИТИ НА РОЗУМІННЯ ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ»

— Такі дієві інструменти — як спосіб донесення до людей питання актуальності прав людини. А як ще можна? Які є засоби для цього?

— Є план дій із реалізації Національної стратегії в сфері прав людини на період до 2020 року. В ньому серед іншого передбачається впровадження системного підходу до навчання прав людини в школах та у вищих навчальних закладах. Багато громадських організацій, зокрема й тих, що входять у мережі Освітнього дому прав людини в Чернігові, Української Гельсінської спілки за права людини, впроваджують різні навчальні програми — від конференцій, тренінгів, воркшопів до довготривалих проєктів по системних змінах. Інструменти впливу та донесення дуже різні. Це можуть бути й інтерактивні ігри з дітьми, дискусійні кіноклуби, форум-театри.

Це може бути такий майданчик для дискусій, як під час Освітнього фестивалю — коли можна поєднати літній відпочинок на природі з навчанням, можливістю учасникам самим обговорити різний досвід і знайти ті підходи, за допомогою яких можемо доносити інформацію про права людини і механізми їх захисту. Також можна за допомогою окремих практичних кейсів виходити на розуміння фундаментальних цінностей. Тим паче що через ці приклади справ людям легше зрозуміти, в чому суть цієї ідеї чи проблеми і як з нею можна працювати, як долучитися, допомогти, підтримати...

Достатній вплив мають і медіа. Однак, на жаль, маємо дуже мало прикладів якісної журналістики та контенту, який би сприяв розвитку критичного мислення, формування в суспільстві поваги до людської гідності. 

УЧАСНИКИ НАПРАЦЬОВУВАТИМУТЬ ПЕВНІ ОСВІТНІ ПРОДУКТИ

— Програма Освітнього фестивалю дуже насичена...

— Щодо навчальної частини — ми намагалися прицільно об’єднати учасників за певними темами. Щоб середовище було однорідним і учасники могли напрацювати певні освітні продукти. Якщо говорити про перший заїзд «Права людини в школі», ми запрошуємо будь-кого, хто працює в сфері освіти або цікавиться освітою з прав людини в школі. Це і активні педагоги, і батьки дітей, які ходять до школи, і адміністратори відділів освіти, активісти, які працюють зі школами та інші. Вони працюватимуть з темою, до прикладу, булінгу в школі, організації шкільного самоврядування. Також ми хочемо розробити спільні рекомендації щодо методик донесення цих тем для школярів. Сучасна формальна освіта не побудована таким чином, щоб можна було реалізувати основоположні права людини в школі. Зараз вона лише формується і не має чіткого розуміння як це впроваджувати. Експерти і тренери Дому мають напрацювання, як це можна впроваджувати в сучасній школі, і будуть цим ділитися.

Якщо говорити про другий заїзд, то він стосуватиметься дуже вагомої проблематики — свобода від катувань та жорстокого поводження в місцях несвободи. Ця проблема є і вона дуже болюча. Правозахисники та державні структури здійснюють різноманітні моніторинги, доповіді, адвокаційні кампанії, але цього всього все одно не достатньо. Ми хочемо теж повпливати на цю проблему — за допомогою освітніх методик, дискусійних майданчиків. Ми запросили до участі активістів, журналістів, психологів, експертів судової медицини, які працюють з цією темою, так само як і представників місць несвободи, які зсередини знають цю систему і також можуть впливати на це. Це буде майданчик для діалогу та пошуку рішень.

Крайній блок на нашому фестивалі називається «Права людини у правопросвітній діяльності». Тут маємо представників та представниць безоплатної правової допомоги, виборчих омбудсманів, доку/клубів та інших. Мета полягає в тому, щоб вони в своїх спільнотах, де працюють, вибудували такі моделі просвітницьких заходів, які б якомога більше враховували концепцію прав людини та могли доносити своїм цільовим авдиторіям не лише інформацію про законодавчі норми та основи правознавства, а й про міжнародні стандарти прав людини, щоб могли застосовувати підходи, які базуються на правах людини.

Окрім цього, під час Фесту відбудуться дві робочі зустрічі адвокатів прав людини та представників Домів прав людини з шести країн. Перша зустріч буде присвячена обміну досвідом між правниками, які на практиці застосовують знання з міжнародного права в сфері прав людини в національних судових процесах. У межах другої зустрічі буде напрацьовано проєкт міжнародної молодіжної школи з прав людини.

У рамках Фесту буде проведено низку заходів, що спрямовані на запобігання професійному вигоранню: спортивне дозвілля (йога), вечірні творчі майстер-класи (розпис торбинок, репортажне фото), купання в річці.

...Загалом захист, просування та популяризація прав людини в Україні засобами освіти та просвітництва є нашою стратегічною метою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати