Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент «узявся за Крим»

03 березня, 00:00

Учора під головуванням глави Секретаріату Президента Олега Рибачука та секретаря РНБО Анатолія Кінаха в Сімферополі відбулося засідання робочої групи з питань підготовки Стратегії розвитку Автономної Республіки Крим. Учасники засідання обговорили комплекс заходів для ефективнішого використання економічних, соціальних, рекреаційних, природних ресурсів регіону, забезпечення оперативного й ефективного вирішення проблемних питань розвитку АР Крим і підтримки стабільного соціального й економічного розвитку автономії. Особливу увагу приділяли підвищенню ефективності кадрової політики, дотриманню законності та посиленню боротьби з корупцією та контрабандою, ситуації в сфері земельних і приватизаційних відносин.

Загалом голова Секретаріату Президента працює в Криму вже кілька днів. У Сімферополі Олег Рибачук заявив, що «Президента... стурбувало те, що 40% кримчан незадоволені або не довіряють кримській владі». У спеціальному днями підписаному Указі «Про суспільну ситуацію в Автономній Республіці Крим» глава держави доручає Кабінету Міністрів у чотиримісячний термін розробити законопроект про основи етнонаціональної політики. Після його прийняття — протягом трьох місяців розробити пропозиції про внесення змін до закону про нацменшини в Україні й інші законодавчі акти з метою забезпечення системного розвитку законодавства в цій сфері у повній відповідності до Конституції України, стандартів Ради Європи й інших міжнародних організацій. Кабмін повинен також протягом 2006 року розробити проект загальнодержавної програми та єдину територіальну схему стабільного соціально-економічного розвитку Криму та Севастополя. Уряд зобов’язаний у тримісячний термін забезпечити проведення перевірки цільового й ефективного використання коштів держбюджету, місцевих бюджетів і інших коштів, що їх виділяють для облаштування осіб, депортованих за національною ознакою, і їхніх нащадків. Крім того, уряду доручається протягом місяця вирішити питання фінансового забезпечення проведення поетапної інвентаризації земель у приморських зонах, насамперед на Південному березі Криму. Кабмін повинен також підготувати пропозиції до законів, що стосуються реєстрації й умов діяльності релігійних організацій, встановлення порядку вилучення земельних ділянок у осіб, які не забезпечили їхнього ефективного використання відповідно до цільового призначення. Разом із Радою міністрів Криму Кабінет Міністрів України повинен протягом місяця вирішити питання про покращання енергозабезпечення Криму, вжити невідкладних заходів із ліквідації наслідків аварії в системі теплозабезпечення кримського міста Щолкіне, його соціально-економічного розвитку, створенню в 2006—2008 роках для його жителів необхідної кількості робочих місць.

Крім того, Президент створив робочу групу на чолі з Олегом Рибачуком, завданнями якої є розробка екстрених заходів зі стабілізації соціально-економічної обстановки в республіці. Багато політиків у Криму сприйняли це так, що «Київ сподівається залякати місцеву політеліту, щоб організаційні заходи щодо підготовки референдуму були тихо провалені». Водночас критики референдуму зазначають, що він не призведе до жодних юридичних наслідків, оскільки місцевий консультативний плебісцит не може зобов’язати законодавчий орган держави внести поправки до «мовних» положень Конституції України. Однак юридично зафіксовану в підсумках референдуму думку кримчан неможливо буде оспорити будь-якими даними соцопитувань. А це, вважають у Криму, може перешкодити Києву «демократично» аргументувати продовження політики українізації півострова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати