Перейти до основного вмісту

Проблема не лише у йогуртах

Триває розслідування отруєння дітей у таборі «Славутич»
13 липня, 16:33
ФОТО NARODNA-PRAVDA.UA

Нагадаємо цей резонансний випадок: постраждали понад десять вихованців дитячої юнацько-спортивної «Школи Дерюгіних». Вони тренувалися та відпочивали у дитячому оздоровчому закладі санаторного типу «Славутич», що у селі Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області. Як повідомили у Держпродспоживслужбі України, епідеміологічне розслідування та протиепідемічні заходи продовжуються.

У свою чергу прокуратура Київської області відкрила провадження. Відреагувала й Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова – питання знаходиться на її контролі.

В останній оперативній інформації, оприлюдненій Держпродспоживслужбою, зазначається, що її фахівці встановили: 2 липня в дитячому оздоровчому закладі «Славутич» перебувало 226 дітей. Серед них у супроводі трьох тренерів було 26 дітей із Києва та Київської області, які відвідують «Школу Дерюгіних». Фахівці з’ясували, що 30 червня усім 226 дітям закладу на підвечірок видали йогурти, термін споживання яких спливав 1 липня. Також – що тренери забрали у 26 дітей йогурти, тримали їх у власних кімнатах (не у холодильниках) і видали через добу. Припускається, що це стало причиною отруєння.

Також завдяки попередньому розслідуванню експерти встановили, що всі 12 дітей, які захворіли, є членами однієї групи (вихованці ДЮСШ), вони всі харчувалися в одній їдальні. Крім цього 3 липня одна дитина з діагнозом «енцефаліт» у важкому стані потрапила до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» (цей випадок не пов’язують з отруєнням), ще 11 знаходились у задовільному стані, десять дітей вже тоді батьки забрали додому.

Як повідомили у Держпродспоживслужбі, усі матеріали передані до Національної поліції. Щодо табору «Славутич», то наразі там триває епідеміологічне розслідування та широкі протиепідемічні заходи.

Олена МАТВІЄНКО, заступниця начальника управління безпечності харчових продуктів і ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області, коментує ситуацію: «Станом на 6 липня у закладі перебувало 197 дітей. Їхній стан задовільний. На даний час в ізоляторі відсутні захворіли діти. Нових звернень не зареєстровано. Дітей з ДЮС «Школа Дерюгіних» (26 осіб) батьки забрали додому, одна дитина знаходиться на лікуванні у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит». Під час розслідування було встановлено, що батьки під час провідин дітей у таборі приносять різноманітні харчові продукти, якими пригощають своїх дітей як за межами закладу, так і проносять у кімнати, хоча працівники «Славутича» суворо забороняють це робити, про що свідчать листівки, розміщені перед входом до нього».

Як повідомила пані Олена, 6 липня від Бориспільського міжрайонного відділу лабораторних досліджень держустанови «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» отримано лист щодо результатів лабораторних досліджень зразків проб і змивів відібраних 3 липня у «Славутичі». «З 30 змивів на патологічний стафілокок та патологічну флору в харчоблоку виявлено десять позитивних результатів (33,3%). З десяти змивів на патогенну флору в ізоляторі позитивних результатів не виявлено. Усі п’ять проб води, відібрані на мікробіологічні дослідження зі свердловини, мережі харчоблоку, питного фонтанчика та басейну, а також бутильована вода відповідають вимогам ДСАнПіН (державні санітарні норми і правила. - Ред.). Проби відібрані на сальмонельоз (пил з подушок, ковдр і матраців) з ізолятору (18 проб) – негативні. Також чотири проби води на вірусологічні дослідження зі свердловини, мережі харчоблоку, питного фонтанчику та басейну знаходяться в роботі», - підсумувала Олена Матвієнко.

«Я б не ризикував сьогодні віддавати дитину у табір, - зауважує Ярослав ПЕРШЕГУБА, кандидат медичних наук, старший викладач кафедри громадського здоров’я Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика. - Бо після того, як «поламалася» санепідслужба, належного контролю за санітарним становищем у таборах немає. І не тільки у таборах. Маю на увазі те, що Держпродспоживслужба має узгоджувати перевірки за два тижні, а у таких умовах у таборі можуть до цього підготуватися. Ми не можемо перевірити реальний стан кухні, холодильників і іншого – тоді, коли там відбувається безпосередньо процес приготування їжі. Раніше санепідслужба виходила на позапланову перевірку без попереджень. Тобто, нині відсутній належний контроль. Має бути так: табір пройшов перевірку, і тоді його відкривають, потім – періодичні перевірки, у тому числі позапланові. На жаль, зараз у нас цього немає. Тому я б радив батькам відпочивати разом із дітьми і не ризикувати у таборах».

Delimiter 468x90 ad place

Новини партнерів:

slide 7 to 10 of 8

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати