Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рівне: ставка на троянди

22 вересня, 00:00

Місто Рівне на теренах області — справжня квіткова оаза. Вздовж вулиць, у скверах, поблизу пам’ятників, на Майдані око милують вишукані квіткові композиції, виплекані турботливими руками працівників місцевого тресту «Зелене господарство». По-іншому й бути не може, зважаючи на те, що «місто троянд» ще й досі залишається ідеєю фікс мера Рівного Віктора Чайки. Тому навесні десятки тисяч червоно-рожевих розалій стрункими рядами вишиковуються у химерні композиції — втілення уяви місцевого ландшафтного архітектора.

Саджанцями та квітковою розсадою відоме серед рівнян підприємство намагається забезпечувати міські клумби самотужки. Щоправда, інколи доводиться звертатись до лісгоспу «Гараджа», що у Волинській області, або ж поповнювати власну квіткову колекцію за допомоги Острозького району. Окрім висадки святкових та, так би мовити, повсякденних клумб, перспективний задум рівненських фахівців квітникарства — створення зеленої зони на реконструйованому проспекті Миру із висаджених кущів магнолій. Та як відзначають самі квітникарі, справа ця потребує значних затрат і не стільки фізичних, але в першу чергу матеріальних. Навряд чи хтось замислюється, що для створення барвистого рядка пишних чорнобривців, потрібно кілька тисяч гривень, зважаючи на те, що ціна одного квіткового пагона сягає від 2 до 8 гривень.

Аби квітникарство було економічно вигідним та не обтяжувало місто в фінансовому плані, фахівці справи вирощують у власних теплицях та на квіткових плантаціях саджанці однорічних рослин.

— Висаджуємо однорічки, адже багаторічні квітки виростити в наших умовах та з нашим фінансуванням — справа не проста, — відзначає Світлана Махацька, директор ДП «Зелене господарство» міста Дубна Рівненської області. Водночас, пані Світлана погоджується, що клумби з багаторічних рослин в майбутньому усе ж таки себе виправдовують в усіх сенсах, адже дозволяють зробити акцент на певній квітці та поступово виплекати справжнє ландшафтне диво, не виключено з використанням декоративних елементів, каміння тощо.

На клумбах Рівненщини доволі часто милують око невибагливі сальвії, майори, рецина і вже знайомі чорнобривці. І не лише тому, що технологія вирощування та вартість саме цих сортів квітів є найнижчою, а певно, ще й з тієї причини, що вони є найменш ласими для, так званих, квіткових браконьєрів, від рук котрих регулярно потерпають клумби Рівного та решти міст області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати