Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що сказав міністр

10 березня, 00:00

У п’ятницю на пряму телефонну лінію Кабміну надходили «гарячі дзвінки», які приймав міністр освіти та науки Василь Кремінь. Люди просили допомоги і захисту від шкільних поборів та здирств викладачів вузів, благали підняти зарплату педагогам, детально цікавилися пільгами і навіть умовами призначення Президентської стипендії. Найактуальнішими були теми безкоштовних можливостей здобути освіту. Вразив дзвінок мами сімейного дитячого будинку з Мелітополя, яка ростить п’ятьох дітей. Ця жінка хоче допомогти своїм вихованцям вступити до вузів, однак підтримати фінансово не в змозі. Їй порадили скористатися пільгами для сиріт, які забезпечують вступ, якщо іспити здати без «двійок».

Студенти четвертого курсу приватного вузу, який готує фахівців з бізнесу та права із Дніпропетровська, повідомили, що вже який рік не можуть здати іспит з математики за перший курс. Кожна чергова спроба обходиться їм по 80 гривень за бігунок — папірець, за яким індивідуально допускають до перездання. І це при тому, що щорічно вони платять офіційно за навчання по 4600 гривень. Міністр обіцяв розібратися. Щоб збільшити шанс на вступ до державного вузу, Василь Григорович порадив молодшому сину Івана Івановича з Мукачево (старші вже навчаються у вузах) скористатися експериментальним тестуванням, яке в цьому році буде проводитися у Львівській області.

Крім прохань, прозвучали і скарги. Наприклад, батьки учнів (2-го і 3-го класів) київської школи №104 протестують проти занять фізкультурою босоніж або стоячи біля стінки. Вчитель наполягає на особливому взутті, яке не залишає на підлозі слідів. Ліцеїсти і педагоги села Кутівське, у свою чергу, також протестують проти слідів на землі, тобто проти безкоштовної роботи в полі замість уроків.

Цікаво, що незважаючи на те, що у педагогів сьогодні жалюгідна зарплата, в сільській місцевості, принаймні в Таращанському районі Київської області, вакантних місць для вчителів немає. Про це повідомила Любов Тарасенко, вчителька початкової школи з 10-річним стажем, яка два роки стоїть на черзі в центрі зайнятості. Відсутність вакансій у школах пояснюють засиллям пенсіонерів, які не бажають іти на заслужений відпочинок. Лідія Михайлівна з Києва дуже стурбована майбутнім своєї внучки. Дівчина здобула вищу педагогічну освіту і із задоволенням навчає англійській діток у дитячому садку, за що отримує мінімальну зарплату по країні — у 205 гривень. Щоб звести кінці з кінцями, вона змушена постійно шукати підробітки. Кажуть, що скоро зарплати вчителям будуть нараховувати по-новому — за тарифною сіткою. Чи зможе нововведення змінити нинішній стан педагогів — покаже час.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати