Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тільки для здорових

Хто організує відпочинок неповносправним громадянам України
02 вересня, 00:00

Сплав по Дністру за маршрутом Галич — Заліщики відбувся на початку серпня цього року в рамках проекту «Забезпечення права на активний відпочинок та туризм для неповносправних України» з ініціативи громадської організації «Зелений хрест» зі Львова. Вперше в Україні учасниками експедиції стали люди з вадами зору, котрі впродовж десяти днів здійснювали сплав, зупиняючись на ночівлю поблизу замків і готували їжу на природі. Шестеро незрячих із двадцяти учасників сплаву стверджували, що навіть не відчували дискомфорту під час заходу...

Для президента благодійного фонду допомоги вченим-інвалідам по зору «ВІЗАВІ», завідувача кафедри тифлопедагогіки Інституту корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету ім. Драгоманова незрячого Юрія Войтюка — це вже не перший сплав. «Цей сплав був особливим для мене тому, що я ніколи не плавав по порогам і до того ж цим маршрутом, — розповідає пан Войтюк. — До того я здійснював сплави по Прип’яті, в Білорусі. Однак мої колеги поняття не мали, що таке сісти, взявши весла й плисти. Для них це, безумовно, нові відчуття».

Учасників у перший сплав для незрячих Юрій Войтюк відібрав швидко. Ними стали його партнери, керівники або активісти середовища незрячих із Львова, Києва та Харкова, а саме: Володимир Петровський — голова Всеукраїнської громадської організації «Профспілка працездатних інвалідів» (Київ), Володимир Носков, кореспондент радіо «Ера-ФМ» у Харкові, Турковський Володимир, Бутенко Валентина, голова Всеукраїнської благодійної громадської організації пенсіонерів та інвалідів «Обличчя до істини», керівник харківської організації незрячих «Право вибору» та двоє волонтерів із організації.

Цей уже не перший проект «Зеленого хреста» є продовженням наполегливої діяльності громадської організації, спрямованої на прискорення змін у суспільстві для забезпечення рівноправного залучення неповносправних до всіх сфер активного життя, в тому числі відпочинку та туризму як ознаки цивілізованості країни. «Для цього ми плануємо провести серію учбових семінарів в різних містах України для працівників туристичного, готельного та ресторанного сервісу з особливостей та можливостей роботи з такою цільовою групою, — каже президент громадської організації «Зелений хрест» Олександр Волошинський, — з одночасним поширенням посібника «Активний відпочинок та туризм для неповносправних», виданого в рамках попереднього проекту, підтриманого «Мережею громадянської дії в Україні» (UCAN/USAID). Також ми хочемо створити коаліцію громадських організацій України в підтримку пропонованих змін та сприяти утворенню в Україні органів, які б визначали критерії доступності об’єктів на державному рівні та надавали відповідні сертифікати та знаки доступності».

Впровадити системні зміни в Україні в галузі туризму для неповносправних — нелегке завдання, до виконання якого мають долучитися і чиновники. Адже за європейською статистикою 8—12% в кожному суспільстві складають неповносправні. В Україні це приблизно 5— 8 млн. осіб, із яких 3,5 млн. — інваліди. Неповносправні мають значно обмежені права та доступ до активного відпочинку й туризму порівняно зі здоровими людьми. Вся інфраструктура туристичного, готельного бізнесу налаштована на обслуговування та задоволення потреб здорових людей. Фактично, жодна з туристичних фірм Західного регіону не декларує у своєму переліку послуг для неповносправних. Як правило, готелі чи турбази (окрім спеціалізованих за профілем курортів) не пристосовані для забезпечення комфортних умов цій категорії громадян, не знають як це правильно робити й не мають відповідно навченого персоналу. Це унеможливлює досить значній категорії наших співгромадян доступ до простих речей як, наприклад, активний відпочинок в горах, заповідних територіях, національних парках чи відвідини інших міст. Так, практично всі туристичні фірми, турбази, готелі ігнорують цю категорію населення і навіть не прагнуть щось змінити. Не дивно, адже практично всі новобудови чи реконструкції, що відбуваються у даний час, не враховують потреб неповносправних.

Ситуацію ускладнює відсутність державної програми з забезпечення неповносправним рівного доступу до активного відпочинку та туризму. Про проблему ніхто не говорить, права неповносправних не є пріоритетом політики для державних чиновників.

Фактично «Зелений хрест» перший почав привертати увагу громадськості до проблеми забезпечення доступу до активного відпочинку та туризму, прискорення наближення України до міжнародних стандартів. У минулому році до реалізації проекту «Забезпечення права на активний відпочинок для неповносправних України» було залучено до участі близько 20 неповносправних на візках, 40 глухих та 30 незрячих осіб, близько 100 туристичних фірм та готелів, близько 30 громадських організацій неповносправних та до 30 представників влади з міських та обласних рад та адміністрацій Західної України.

Також «Зелений хрест» організував два літні інтеграційні табори для неповносправних, під час яких було відзнято чотири ролики соціальної реклами про активний відпочинок неповносправних, які можна побачити на веб-сторінці www.gcs.org.ua, котра постійно оновлюється цікавою інформацією та фотоілюстраціями з акцій.

Основним напрацюванням проекту стала розроблена система вимог та знаків, їх опис для технічної інфраструктури туристичних об’єктів, що приймають на відпочинок неповносправних. Також видано посібник «Активний відпочинок та туризм для неповносправних» із методиками активного відпочинку та туризму для різних груп неповносправних, котрий було розповсюджено серед представників влади й туристичного бізнесу.

Підсумки проекту підбила міжнародна конференція, учасники якої — практики активного відпочинку, представники влади та туристичного бізнесу, міжнародні експерти — розробили пропозиції доповнень до існуючого законодавства, які гарантують доступ неповносправних до активного відпочинку. До кінця 2005 року ці пропозиції повинні розглянути депутати Верховної Ради в рамках прийняття закону «Про сільський та сільський зелений туризм». «Близько 50 років потрібно було Швеції, щоб усі об’єкти пристосувати для неповносправних, та повністю забезпечити права цієї категорії людей. В Україні процес системних змін в державі, пов’язаних із акцепцією неповносправних як таких, котрі мають право на відпочинок серед природи чи туризм, розпочався на Західній Україні і вже сягнув Києва, Харкова», — розповідає президент «Зеленого хреста» Олександр Волошинський.

15—16 вересня цього року у Львові відбудеться міжнародна конференція «Практика активного відпочинку та туризму для неповносправних осіб», яка збере понад 60 учасників. Свою участь уже підтвердив Адам Пуза, депутат польського Сейму, Олександр Ярема, голова департаменту молодіжної політики Міністерства України у справах молоді, сім’ї та спорту, а також представники з Росії, Грузії та Азербайджану.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати