Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трагедія в одеській податковій

Постріл на пожежі руйнує «відомчу» версію про теракт
23 грудня, 00:00

Щоправда, під час прес-конференції головного податкового міліціонера України Віктора Жвалюка прозвучала згадка про «два пістолети», виявлені на згарищі в орендованому приміщенні кіностудії, до яких нібито причетний Каверін. Однак смерть психічно неврівноваженого «злочинця», що «лікувався сім років тому від алкоголізму», наступила, запевнив Жвалюк, від задухи — отруєння чадним газом у палаючому приміщенні. Такого висновку, уточнив він, дійшли експерти. Отож шукати інших мотивів трагедії, окрім факту неадекватної реакції «злочинця» на принципові дії місцевих податківців, нема, мовляв, підстав. Власне, ту ж таки версію про зіткнення «на лінії вогню» жорстокого «злочинця» Каверіна, з одного боку, й сумлінних податківців — з другого, повторив згодом на зустрічі з пресою й глава податкового відомства М.Азаров. Причому будь-які сумніви чи інші версії трагедії, окрім «офіційної», як мовиться, відміталися з порога. Досить сказати, що напад непогамовної люті викликав у глави ДПА навіть натяк одного з журналістів: чи взагалі коректно ще до суду називати людину злочинцем і чи не завдали податківці своїми діями значних збитків підприємцю Каверіну, раз він пішов на такий крайній крок?

«Про які збитки ви питаєте?! — гнівно накинувся Азаров на журналіста. — Каверін займався скупкою м'яса й офіційно, в документах, показував одну ціну, а реально закуповував його за іншими цінами... Ухилявся від сплати податків... Коли ж буде доведено, що внаслідок дій податківців підприємству завдано збитків, то вони будуть компенсовані. До копійки!»

Можливо, підвідомча столична «преса» й звикла до подібних «розносів» під час спілкування з представниками владного олімпу, а одна з одеських журналісток публічно нагадала організатору прес- конференції вимогу закону: «Неприпустимо називати підозрюваного злочинцем до рішення суду. Так само жахливо виглядає й розв'язання фінансово-правових шарад, які, на жаль, надто часто підносить нам недосконале податкове законодавство, з допомогою вогню й уайт-спіріту...»

Власне, може, й не варто б про це згадувати, якби одеський облпрокурор М.Косюта буквально наприкінці листопада знову не звинуватив загиблого Каверіна та інших підприємців у «правовому нігілізмі»: «Загиблий... ухилявся від сплати великих сум податків, — уточнив він. — Крім того, там, за попередніми даними, виявлено цех, який був поза обліком. Теж наша біда, що люди ховаються, не хочуть працювати в правовому полі». Але ось яку точку зору висловив у той же час керівник слідчо- оперативної групи прокуратури О.Познер: «Справа дуже складна. Не випадково слідство призначило 15 різних експертиз. Поки що жодну з них не закінчено. А тому ми не можемо з певністю говорити, наприклад, про те, були чи не були порушення в діяльності підприємства «Люк». Не встановлено й причину смерті Сергія Каверіна. Досі не закінчено також пожежно- технічну експертизу. Єдине, про що можна говорити досить визначено, — це те, що Сергій Каверін не був ані алкоголіком, ні психом, ні наркоманом. На місці події справді виявлено зброю — пневматичний пістолет. Але говорити про те, кому вона належала, чи була вона застосована і ким, — передчасно» (підкреслення авт. — М.А. ).

Досить співставити наведені точки зору, а також згадати про виявлену рідними під час поховання загиблого директора МПП «Люк» вогнестрiльну рану голови, як первісна версія генерала-податківця Жвалюка про «тихий» підпал алкоголіком і психом Каверіним приміщення податківців і банальну спробу «злочинця» втекти починає розвалюватись. Хоч-не- хоч, а спливають принаймні й інші вірогідні «пружини розвитку трагедії» та ймовірні варіанти дій її учасників. Сам Олег Познер, слідчий з 20-річним стажем, веде розслідування за п'ятьма версіями, які, на відміну від керівництва податкового відомства, вважає розголошувати зайвим. «Справа» вже розбухла до 2 томів обсягом в 600 сторiнок. Допитано, за його словами, понад півсотні очевидців трагедії, свідків та посадових осіб.

Зрештою, щонайменше дві версії трагедії випливають зі свідчень очевидців та людей, які знали Каверіна та ситуацію, в якій він опинився.

Перша. 44-річний директор процвітаючого м'ясопереробного МПП «Люк», діяльність якого фактично блокували податківці, поступово доводячи до розорення, в черговий раз прийшов прохати про повернення якихось вилучених документів. Але цього разу доведений до відчаю підприємець, схоже, мав намір настрахати й своїх «кривдників». Про те, якими мали бути «межі» задуманого, чи мав Каверін вагомі підстави вважати дії когось із податківців, скажiмо так, не цілком законними й справедливими, судити важко. Однак налаштовує на невеселі роздуми одне із свідчень вдови Каверіна — Галини Михайлівни: «В останній тиждень жовтня не минало й дня, щоб Сергія не запрошували в податкову службу. Причому 27 жовтня, за два дні до трагедії, чергову зустріч призначили о 18-й годині. Це викликало як у Сергія, так і в мене неприємні передчуття: чому це службовець викликає підприємця в неробочий час? Сергій на зустріч не пішов, попросив перенести на ранок... А наступного дня зателефонував мені впалим голосом: «Я, напевно, виїду... Повернусь додому, коли дадуть змогу в цій країні спокійно працювати...» Особисто я переконана, що драматичні події чорної для нас п'ятниці, 29 жовтня, на совісті податкової інспекції».

Звісно, все, що піддається перевірці, потребує додаткових підтверджень. Однак ще менше довіри заслуговує прямолінійна версія керівництва ДПА: директор МПП був психічно неврівноваженою, враженою алкоголізмом особою, тому й вирішив без зайвих вагань звести рахунки з міліціонерами- податківцями. А загинув у вогні лиш тому, що не встиг вибратися із палаючого приміщення. Якщо справді все так просто, чому ж автори цієї версії замовчують постріл на податковій пожежі. Або знов-таки прямо не стверджують: принесена горюча рідина спалахнула саме від запальнички Каверіна? У цьому, можливо, й таїться головне: Каверін сподівався, що йому повернуть документи, коли він розіб'є об одвірок дві пляшки з горючою сумішшю й розіллє її на підлогу, погрожуючи спалити себе й міліціонерів податкової! Не подіяло — став погрожувати ще застрелитися. Не повірили — і він, приклавши до скроні дуло пістолета, натиснув спусковий гачок! В ту ж мить спалахує й газова суміш!..

Версія друга. У стані відчаю Каверін заходить до приміщення податкової і вимагає негайно повернути вилучені документи, погрожуючи підпалом горючої рідини, яку розливає з розбитої пляшки. З боку податківців — ніякої реакції! Хоча всі в крайньому замішанні. Підприємець, що попросив покинути приміщення кількох відвідувачів, виймає з кишені запальничку. І тоді, випереджаючи спалах полум'я запальнички, зненацька звучить пістолетний постріл, спалахує насичене легкозаймистим газом повітря! Поранений у голову Каверін, що не очікував такого розвороту, в останні секунди життя встигає рвонутися всім тілом до дверей і, пробігши наосліп кілька кроків, падає...

Кому належала застосована зброя, хто зробив постріл, дробина заряду від якого застряла у скроні підприємця? Якщо ж стріляв самогубець, чому тоді намагався врятуватися? Аргументовано відповісти на ці запитання належить слідству. Оскільки жодному з учасників трагедії вирватись з охопленого полум'ям приміщення податкової не пощастило! Біля дверей, куди кинулись співробітники податкової Т.Яловенко, О.Друмачик, М.Биков, О.Добров, виникла суцільна вогняна завіса! Бушуючий вал полум'я вирував у коридорі, де спалахнули синтетичні панелі «під вагонку», наповнюючи отруйним чадним газом усі приміщення третього поверху... Податкова Приморського району перетворилась у палаюче пекло (шар кіптяви на стінах досяг 1- сантиметрової товщини!), тому багато хто без вагань стрибав з вікон кабінетів 3-го поверху і потрапляв з переломами до лікарень...

Чи ж зроблено висновки з «податкової» пожежі? Якщо ознайомитись із відомчим наказом № 613, пересвідчуєшся: поки що, на жаль, ні. Хоча в документі нібито й названі причини трагедії та винуватці — по інспекціях пронеслися «кадрові буреломи». Звісно ж, оновлено керівний склад міської і районної податкових інспекцій та міліцій, звільнено з посади, що симптоматично, й начальника відділу боротьби з корупцією в податкових органах Одещини В.Пономаренка. Не кажучи вже про «строгачі» решті обласного начальства. (Зауважимо: правильніше всього ставитися до названих покарань по-філософськи — як швидко було увільнено з посади начальника ДПІ Приморського району О.Веренчука «за послаблення контролю», так уже до кінця листопада й поновлено!..)

Передбачені наказом і запобіжні заходи: косметичного характеру — по суті, репресивного — за формою. Для прикладу, віднині податківцям належить «проводити прийом громадян тільки в спеціально обладнаних кімнатах у присутності працівників підрозділу фізичного захисту» (тут і далі виділено в наказі. — М.А. ); «забезпечити своєчасне виявлення й отримання інформації про осіб, що виношують замисли протизаконних дій проти працівників податкової служби; терміново розглянути питання доцільності застосування до звинувачуваних , щодо яких є інформація про їх погрози на адресу працівників податкових органів, запобіжного заходу — взяття під варту» .

Якщо до цього додати, що саме одеськими податківцями відкрито перший слідчий ізолятор (в рамках вдосконалення взаємин з платниками податків, передусім підприємцями!), то можна було в принципі передбачити й інцидент, що, на жаль, виявився аж надто жахливим. Надолужуючи упущене у відомчому наказі, варто також віддати належне тим ініціативним керівним співробітникам, що «спустили», зокрема, в серпні такі прогнозні показники по мобілізації коштів до бюджетів усіх рівнів, що ахнули й бувалі в бувальцях. Старались досягти доведених показників за рахунок переплат і авансових платежів. Як це вдавалось? З усіх сил працювали з платниками...

А як же оцінюють одеські підприємці кривавий конфлікт у податковій Приморського району? Ось лише фрагмент Заяви спілки громадських організацій «Злагода», адресованої місцевими підприємцями М.Тузом, Ф.Кобринським — усього 15 підписів Президенту — Л.Кучмі: «...Не може не насторожувати тенденційна й однобока інтерпретація події, що сталася, представниками ДПА, правоохоронними органами. Убивця й водночас жертва трагедії характеризується як божевільний мільйонер, що до того ж лікувався від алкоголізму... Між iншим у подробицях не можна не помітити нервового зриву у звинувачуваного. Дії «терориста» (практично смертника) ніяк не вміщуються в рамки холоднокровного убивства. Наяву акт відчаю загнаної в кут людини, жертви нашої податкової системи.

Які ж висновки робить наше фіскальне відомство? Посилити охорону інспекцій! Просити додаткових коштів! Перейти на взаємне спілкування у тюремних умовах! Роль підприємця в суспільстві посилено принижується. Навіщо? Податкові служби... «вибивають» гроші, прикриваючись іменем держави, часто працюючи на самих себе. Ні для кого ж не секрет: підвищений рівень життя багатьох фіскалів особливо різко контрастує з їхніми більш ніж скромними зарплатами. Створюючи сприятливі для таких дій умови, влада не тільки вбиває бізнес — єдине джерело свого існування — вона фактично заохочує мародерство своїх представників. А найбільш жахливе в цій ситуації те, що рекетирують одні, а розплачуються життями інші, як це й трапилося.

...Вважаємо, що в цій ситуації, в першу чергу, винне керівництво податкового відомства, і вимагаємо негайної відставки панів М.Азарова і В.Жвалюка. Необхідно ліквідувати зайві служби податкових адміністрацій, зокрема, податкової міліції, що створює благодатний грунт для корупції і множить ненависть не лише в середовищі підприємців. Ми вимагаємо відновлення законного порядку, при якому єдиним органом звинувачення правової держави є суд».

КОМЕНТАРІ

P.S. Не зайве зазначити: аналізові винятково складної ситуації у відносинах між підприємницькими структурами і владними органами, передусім правоохоронними, приділили значну увагу й учасники грудневого засідання Координаційного комітету боротьби з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України. За оцінкою Л.Кучми, що виступив після слухання доповідей генпрокурора М.Потебенька, глави ДПА М.Азарова та інших, «протидія злочинності і корупції неадекватна їх масштабам». «Ми говоримо переважно про наслідки, — наголосив глава держави, — не завжди вникаючи в глибинні причини, що їх породжують. Ще недостатньо прогнозуємо, не працюємо як належить на випередження». Доречно сказати, редакція «Дня» теж у черговий раз запрошує главу податкового відомства Миколу Азарова стати гостем редакції та поділитися своїми роздумами щодо особливостей нинішньої економічної ситуації в країні і, зокрема, шляхів подолання напружених взаємин між бізнес- структурами й податківцями.

Олександра КУЖЕЛЬ, голова Держкомітету України з питань розвитку підприємництва:

— Сьогодні нам важливо добре розібратися: що ж насправді сталося? Дуже шкода, що Сергій Каверін не звернувся до нас по допомогу. Я розумію, що його, мабуть, здолало відчуття безвиході. Хоча, як мені здається, в житті немає безвиході як такої. Немає! Завжди знаходиться вихід, треба лише зійти на вищий рівень свідомості. Тому для комітету важливо — не рубати з плеча, не дати можливості виводити з цього вчинку ані героя, ані ворога. Треба абсолютно чітко розібратися, що ж насправді сталося, аби подібні випадки більш ніколи не повторювалися. До речі, у робочому портфелі кожного уповноваженого — 4-5 заяв, у яких підприємці стверджують, що можуть накласти на себе руки. Тобто, що найстрашніше, це — ціла тенденція. Вона пов'язана або з відчуттям безвиході, що є неправильним, бо безвиході не існує, або ж моральної розпусти. Тому ми звернулися до органів прокуратури з проханням провести незалежне розслідування.

Олег ТКАЧОВ, радник голови Держкомпідприємництва, голова Одеської облради Всеукраїнської профспілки працівників кооперації та інших форм підприємництва:

— На мою думку, суть цієї трагедії — у конфлікті між підприємцем та податковою міліцією. Ми ще не знаємо усіх подробиць. Але одеські підприємці ставляться зі співчуттям до покійного Сергія Каверіна, що загинув сам, а разом з ним ще п'ятеро чоловік. Всі кажуть: «Його довели до такого стану...». Ми розуміємо, під який прес потрапляє людина під час перевірки в податковій міліції і що цьому передує. Зараз, за офіційними версіями, які до завершення слідства квапляться висловити ЗМІ з подачі податкових служб та місцевої адміністрації, Сергій Каверін — самогубець і вбивця. Але важко збагнути, що могло штовхнути підприємця, за яким — сім'я, двоє синів, успішне підприємство з невеликим, але злагодженим колективом, піти на те, аби спалити себе й тих, хто перевіряв його підприємство? Хоча сьогодні зрозуміло одне: абсолютно безконтрольні методи, до яких вдається податкова міліція, і ті необгрунтовані права, які вона отримала від держави — зокрема, закривати рахунки, вилучати всю документацію і цими протиправними діями створювати грунт для подальших зловживань — свідчать про беззахисність підприємців з боку держави. Вони не мають законних методів правового захисту... Може, саме таке відчуття безвиході якраз і підштовхнуло людину до страшних, безумних крайнощів. Може, в його випадку єдино можливого шляху вирішення конфлікту. Настав час здійснити екстраординарні заходи з реорганізації діяльності податкової міліції. І взагалі порушити питання доцільності її існування. Очевидно, самі податкові інспекції разом з відділами податкових розслідувань цілком могли б вирішувати всі питання контролю процесу сплати податків і стягнення штрафних санкцій. Звісно, структури, подібні до нашої податкової міліції, діють і в інших країнах, але вони не мають стількох можливостей для безкарних дій. Про це йшлося і в багатьох виступах на І Всеукраїнському з'їзді представників малого і середнього бізнесу. Сподіваюся, що цей трагічний випадок сприятиме тому, що держава зверне увагу на безправне становище підприємців.

«День» звернувся також до голови Державної податкової адміністрації України М.Азарова та його першого заступника, начальника податкової міліції В.Жвалюка прокоментувати, чи відомо їм, зокрема, про факт поранення в голову одеського підприємця С.Каверіна і чи має це, на їх думку, значення для оцінки обставин трагічної події? Однак керівник податкового відомства виявився, за словами прес-секретаря, «вельми зайнятим поточними справами» і не мав змоги відповісти. А от перший заступник голови ДПА України Віктор Жвалюк заявив наступне: «Під час прес-конференції, в якій я брав участь в Одесі, мені не було відомо про «вогнестрiльну рану голови» загиблого у пожежі підприємця Сергія Каверіна — не був готовим висновок судово-медичної експертизи. Вирішення питання про надання інформації про результати експертизи не відноситься до компетенції податкової міліції, тому радимо з'ясувати його в органах прокуратури за місцем проведення розслідування».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати