Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українці знову побачать «Днiпровi пороги»

У Дніпропетровську триває виставка, присвячена унікальному природному та історичному явищу
20 травня, 12:04

У Дніпропетровську в Будинку-музеї академіка Д.Яворницького відкрилася виставка «Дніпрові пороги». Вона присвячена унікальному природному та історичному явищу, одному з символів України, який було знищено під час радянської індустріалізації.

Сьогодні музейні фонди Дніпропетровська зберігають одну з найбільших в Україні колекцій старожитностей, яка всебічно висвітлює цю тему. Основа колекції була закладена видатним істориком, археологом та дослідником Дніпрових порогів Д. Яворницьким, який свого часу видав обширний історико-географічний нарис «Дніпрові пороги» з багатим ілюстративним матеріалом.

На виставці представлено рідкісні світлини та мапи ХІХ — поч. ХХ стст., документи, ексклюзивні видання, унікальні археологічні знахідки з колекцій О. Поля, Д. Яворницького, Я. Новицького, давні знаряддя праці, фрагменти зброї, посуду, знайдені на місцях порогів. Окремою інсталяцією представлено роботу та побут дніпрових лоцманів.

У день відкриття виставки дніпропетровцям представили репринтне видання книжки Д.Яворницького «Дніпрові пороги». Як наголосила директор Дніпропетровського національного історичного музею, заслужений працівник культури Надія Капустіна, вихід книжки у світ — значна культурна подія: «Дуже приємно говорити про роботу пана Олександра Савчука, який виступив з ініціативою перевидати книжку. Вийшло дуже близько до оригіналу, виданого 1928 року, який є у фондах музею».

Як повідомив харківський видавець Олександр Савчук, книжка, що вийшла у світ — не просто репринт. У ній є сучасна передмова, збережений з нумерацією сторінок текст і ілюстрації Яворницького. Він подякував за допомогу науковцям, працівникам Будинку-музею Яворницького, Національного заповідника «Хортиця», Інституту археології за суттєву допомогу. «Більше ілюстрацій завдяки Надії Іванівні ми знайшли в оригінальній якості — листівки, з яких сам Дмитро Іванович робив своє видання. Також є ілюстративний додаток, деякі з цих ілюстрацій публікуються вперше, це фотографії місцевості між Дніпропетровськом та Запоріжжям, фотографії саме Дніпрових порогів, про які пише історик», — розповідає О.Савчук.

Книжка дуже легко читається, відчувається письменницький талант автора — академіка Д.Яворницького. Хоча й зараз сумно читати книжку, бо це видання фактично з серії «Україна, яку ми «втратили». На думку співробітника Національного заповідника «Хортиця» Олега Власова, для сучасних людей в Україні книжка Д. Яворницького сприймається як своєрідна енциклопедія Дніпровських порогів. Її завданням було познайомити громадськість з таким унікальним явищем, як Дніпровські пороги, перед їхнім затопленням. «Наше завдання зараз — продовжити роботу в цьому напрямі, чим ми й займаємося», — зазначив історик.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати