Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від музичної студії до анімаційного майданчика

Як бібліотеки розвивають креативні та творчі індустрії
18 січня, 12:48

Сьогодні бібліотеки є центрами багатьох творчих заходів та ініціатив, вони мають потужний потенціал для розвитку креативних індустрій та створення кластерів креативних індустрій.

Але багато з них використовуються не повною мірою, мають обмежені бюджети та ресурси. Виклики, які стоять перед бібліотекарями — реальні, складні та різні. В умовах швидкозмінного інформаційного ландшафту бібліотекарям потрібні нові відповіді, які потребують нових перспектив, інструментів та підходів.

І відповіді на ці запитання можна знайти в посібнику «Дизайн мислення для бібліотек», що нещодавно був перекладений українською мовою. Методологія була розроблена Публічною бібліотекою м. Чикаго (США) та Публічними бібліотеками м. Орхуса (Данія) за підтримки Фонду Білла та Мелінди Гейтс у 2013-2014 роках. Перед цим було проведено дослідження у 40 бібліотеках в 10 країнах світу.

Методологія показує, як бібліотекам працювати разом, щоб виявити, що хочуть громади, та експериментувати, щоб створити сервіси, програми та процеси для впровадження цих змін.

Посібник «Дизайн-мислення для бібліотекарів» перекладено 16-ма мовами світу, в тому числі українською. Переклад цієї методології став можливий завдяки команді ВГО Українська бібліотечна асоціація та програмі Дім Європи, що фінансується Європейським Союзом. І понад 30 бібліотекарів України та Білорусі вже випробували цю методологію та створили інноваційні бібліотечні послуги, що розвивають творчі та креативні індустрії цих країн.

Бібліотекарі пройшли всі етапи методології, а саме:

Натхнення — це про визначення дизайн-виклику та відкриття нових перспектив і можливостей. Тобто існує проблема і треба визначити, як її вирішити.

Ідея — це про генерування ідей і перетворення їх у матеріальну форму (прототип). Тобто коли ви щось дізнались та думаєте, як пояснити та висловити вашу ідею.

Ітерація — це про постійні експерименти на основі відгуків користувачів. Тобто коли у вас є прототип вашої нової послуги чи сервісу і ви хочете його протестувати із користувачами й покращити.

Повну версію посібника «Дизайн мислення для бібліотек» з поглибленими вправами, прикладами та кейсами українською мовою завантажуйте тут.

А тепер розкажу про декілька послуг, що були розроблені українськими бібліотекарями, та основи цієї методології.

Театральна майстерня «ТеМа»

Центральна міська бібліотека імені Василя Земляка комунального закладу «Централізована бібліотечна система» Житомирської ОТГ створила театральну майстерню, яка сприяє розвитку творчих здібностей дітей та допомагає їм опанувати професійні навички акторської майстерності. Послуга включає в себе творчі заняття із професійним актором-викладачем, який вчить учасників акторської майстерності та допомагає опанувати навички постановки сценічної мови та рухів. Також передбачені й навчальні практики, серед яких сценічні постановки, виступи, робота на камеру в різних форматах тощо.

«Театральна майстерня «ТеМа» реалізовує одне з основних завдань бібліотек – популяризує книжки та читання. Юні актори – читачі бібліотеки – на літературних читаннях декламують скоромовки, байки, вірші, уривки з творів української та світової літератури».

«Гейміфікація: вчимось граючи»

Волинська обласна бібліотека для юнацтва започаткувала інноваційну послугу «Гейміфікація: вчимося граючи», щоби підвищити інтерес підлітків до культури, а також заохотити їх до читання через гру. Послуга передбачає створення квестів на основі літературних творів, що поєднують дослідження міського простору та використання Google-карт. Організатори використовують технологію GPS, QR-коди та інші способи інтеграції, в розробці яких беруть участь і підлітки.

Для тестування послуги бібліотекарі організували міський квест «Мій величний Лучеськ» для дітей (10-14 років) учасників АТО у партнерстві з Управлінням соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради. У центральній частині міста учасники квесту знаходили відповіді на запитання з історії та культури, відшуковували архітектурні пам’ятки, згадували історичні постаті, що принесли славу місту Луцьк. Після тестування ідея послуги не змінилась. Бібліотекарі ще більше впевнились, що зможуть збільшити інтерес підлітків до сучасного візуального мистецтва, культури та історії, а також зможуть заохотити їх до читання через гру.

Бібліотека в об’єктиві: івент-локація

Центральна бібліотека для дорослих Уманської міської централізованої системи бібліотек створила івент-локацію «Бібліотека в об’єктиві», яка присвячена мистецтву фотографії.

Івент-локація має три фотозони, а також проводить щотижневі тренінги з редагування фотографій серед відвідувачів.

Спершу організатори планували створити на базі Центральної бібліотеки для дорослих мультимедійну лабораторію «Меді@-Бібліотек@», яка б націлювалась на розвиток технічної творчості користувачів і включала б велику кількість різноманітних послуг, починаючи від курсів графічного дизайну й закінчуючи картографією та вивченням редактури відео. Але у процесі спілкування з громадою та тренерами, команда проєкту вирішила звузити задум до одного напрямку – фотографії.

Послугою користуються різні люди, серед них є молодь, яка прагне розвитку та прислухається до думки інших; професійні фотографи, що уміють працювати з людьми; домогосподарки та дизайнери-початківці з бажанням взяти участь в оформленні фотозони.

Бібліосутінки онлайн «Книжкове безсоння»

Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького у Миколаєві запустила інноваційну послугу «Книжкове безсоння», яка спрямована на створення аудіозаписів живих прозових читань.

Бібліотекарі прагнули створити майданчик для пропагування україномовного продукту шляхом самореалізації містян як читців, популяризувати книжки та створювати доступний контент для людей із вадами зору.

Вирішили робити акцент на прозові твори. Від користувачів надійшла пропозиція додати музичний супровід. Пілотний запуск відбувся в липні 2020 р. Протягом двох тижнів збирали відеозаписи користувачів, один день витратили на обробку отриманого матеріалу та опублікували на Youtube-каналі бібліотеки. У бібліотеці зазначають, що й надалі планують щомісяця створювати разом з користувачами тематичні добірки з аудіозаписами.

Музична студія у Миколаївській універсальній бібліотеці

Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека впровадила інноваційну послугу – організувала на своїй базі музичну студію.

Ідея створення студії народилася після того, як коштом грантової підтримки Посольства США в Україні бібліотека придбала музичне обладнання (синтезатор YAMAHA PSR E363, комплект для звукозапису Scarlett Solo Studio, програвач для платівок).

Прототип проєкту створювався працівниками центру, колегами з відділу документів культури і мистецтв, а також відділу соціокультурної діяльності. До тестування студії залучили відвідувачів різних відділів бібліотеки. Вдалося дізнатися, що у місті недостатньо доступних та безкоштовних місць для творчого спілкування професійних музикантів, співаків, музикантів-аматорів та людей, що лише прагнуть займатися музикою і відчувають потребу в презентаціях своїх творів і пошукові однодумців. Миколаївці відчувають потребу у відвідуванні таких непересічних заходів.

Тепер бібліотека проводить музичні квартирантки, а також надає у користування музичне обладнання для індивідуального використання чи проведення різних заходів.

Інкубатор креативних ідей

Централізована система бібліотек для дітей у Дніпрі започаткувала «Інкубатор креативних ідей», який покликаний навчити дітей креативному мисленню, а також допомогти дітям 12-15 років створювати свій власний інтелектуальний продукт.

Ідея послуги народилася давно, бо у користувачів-підлітків існує потреба у грамотному оформлені та просуванні своїх ідей. Дітям властиво народжувати креативні ідеї, але їм ще не вистачає знань та умінь, щоб структурувати та довести задум до втілення.

Анімаційний майданчик «Мedia Кids»

Центральна бібліотека ім. І. С. Тургенєва у Харкові відкрила анімаційний майданчик «Мedia Кids», що допомагає знайомити дітей з різними медійними форматами та принципами анімації. 

Процес створення власних пластилінових мультфільмів дає змогу дітлахам спробувати себе у різних ролях. Вони з задоволенням створюють власних персонажів та декорації, вигадують сценарії мультфільмів, вивчають технології анімування та різні техніки фотографування, спеціальні програми для обробки відео.

Уже зараз діти мають певні успіхи та перші пластилінові відео-спроби в техніці перекладної анімації. Юні мультиплікатори працюють над створенням серії мультфільмів про пригоди своїх героїв в бібліотеці, які популяризують дитяче читання та саму бібліотеку. А ще на заняттях можна навчитись монтувати цікаве відео з прогулянки, редагувати фото, дізнатись, як додати музику до власних роликів та користуватись спеціальними програмами для обробки відео.

Студія дизайну та краси «Креатив»

При Центральній міській бібліотеці Олександрії відкрили студію дизайну та краси «Креатив», яка стала майданчиком для проведення майстер-класів та лекцій, присвячених створенню хендмейду та дизайнерських речей.

Студію вирішили створити на базі «Мистецької вітальні», яка діє в олександрійській бібліотеці ще з 2017-го року й де регулярно проводять майстер-класи з різних технік ручної праці. За словами бібліотекарів, зараз ці заходи користуються надзвичайною популярністю серед містян, що й стимулювало перетворення «вітальні» на студію краси та дизайну.

Покроково бібліотекарі опрацьовували прототип, обговорили, яких саме творчих послуг недостатньо в бібліотеках міста, провели опитування серед користувачів, склали список необхідних учасників і ролей, визначили їх завдання, а також створили необхідний макет прототипу послуги, склали план її роботи.

Тепер студія допомагає користувачам знайти для себе нові ідеї та удосконалити свої знання у сфері краси й дизайну, а також навчити їх рекламувати власні вироби, щоби заробляти на їхньому продажі.

Детальніше про ці, а також інші послуги, розроблені на основі методології «Дизайн-мислення для бібліотек» читайте тут.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати