Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вітер, вода і трохи інтуїції

Як зробити свій дім комфортним
22 вересня, 00:00

У центрі Гонконгу височіє Банк Китаю. Банк як банк — нічим не гірший за інші. Але від банкірів із сусідніх будівель постійно надходили скарги, абсолютно незрозумілі для європейської свідомості. А скаржилися вони на те, що, мовляв, гострі ребра банку «опромінюють» сусідні будівлі негативною енергією. У результаті їм, бідолашним, доводиться обладнувати офіси викривленими дзеркалами, щоб «уберегтися від нещастя». На Сході до «негативної енергії» поставилися з розумінням і шість нижніх поверхів гострореброї будівлі, на радість сусідам, перебудували... Заправляли цим майстри фен-шуй.

ФІЛОСОФІЯ

Схід для Заходу завжди був привабливою протилежністю, на зразок жінки для чоловіка. Слідом за модою на шинуазрі, східні єдиноборства, дзен-буддизм прийшла мода на фен-шуй, або фенг-шуй. Саме поняття «фен-шуй» (feng shui) інтерпретують по-різному: деякі азіатські майстри вважають його прикладною, природною наукою, інші — вченням про таємничі метафізичні сили. Для нас важливо, що Feng shui — мистецтво управління та розміщення предметів навколо вас із метою покращання вашого життя.

Мистецтво фен-шуй, що поєднує в собі елементи містики, здорового глузду та хорошого смаку, в перекладі з китайської означає «вітер, вода». Піонером фен-шуй вважається великий китайський мудрець Конфуцій. Згідно з його вченням, у світі існує сила, що зв’язує людину з навколишнім середовищем, — ці (в перекладі «дух, енергія», або «дихання космосу»).

Фен-шуй розглядає будинок або робоче місце як живий організм, що перебуває або в гармонії з вами, або в суперечності. Головне — щоб енергія протікала через приміщення повільно та спокійно, а не проносилася галопом і не гальмувала. Довгі коридори, які є в багатьох будівлях, для позитивної енергії як швидкісна траса — вона проноситься ними зі свистом, а дзеркала здатні збити швидкість і спрямувати цілющу ці в усі кабінети та закутки.

Величезне значення, на погляд експертів фен-шуй, має місцеположення письмових столів в офісах. Вони повинні розташовуватися по діагоналі якнайдалі від дверей. Ті, хто сидить спиною до дверей, притягають до себе негаразди і невдачі. Загалом деталі, що здаються малозначними, — на зразок незручного стільця, різкого світла, стола з гострими кутами, — висмоктують енергію.

Головне в плануванні робочого місця — правильно поставити письмовий стіл. Орієнтація на схід сприятлива для бізнесменів-початківців. Енергія сходу сонця діятиме з вами заодно. Північний захід сприяє тим, хто прагне до лідерства, охоче бере на себе організаторські й управлінські обов’язки, шукає відповідальних посад. Південний схід приваблює творчу енергію. Захід хороший для стабільного бізнесу. А ось строго південний напрямок може викликати напруження та стрес.

КОЛІР

У всіх речах, враховуючи домашню обстановку, бог розмовляє з нами через деталі, але настрій храму створюється кольором. Ми бачимо безліч інформації, але колір впливає на нас найшвидше. Саме тому прикро, що влада кольору над нами рідко враховується в інтер’єрі. Більшість нових будинків і майже всі квартири оформлені як за шаблоном — стіни пофарбовані у відтінки білого, коричнева або бежева підлога...

У фен-шуй кожна із зон ба-гуа має відповідний колір. Правильно вибраний колір підніме енергію у відповідній сфері вашого життя. Звісно, небагато людей фарбуватимуть цілі кімнати в такі кольори. Але фен- шуй — мистецтво тонке та всеосяжне, зміщаючи акценти, воно дозволяє кожному знайти свою гармонію.

Щоб підняти ці, спробуйте поставити пурпурний світильник у зоні багатства, вазу з ніжно-рожевими квітами в зону взаємовідносин і скульптуру з чорного мармуру в зону, що відповідає вашій кар’єрі. При виборі конкретних речей і відтінків покладайтеся на свою інтуїцію. Незабаром ви відчуєте, як фен-шуй допоможе створити гармонію навколо вас.

Денис Лін, експерт і автор багатьох книжок із фен-шуй, дає такі визначення кольору: жовтий символізує мудрість і стимулює інтелект, синій заохочує роздуми та розслаблення, зелений — рівновага та здоров’я, червоний стимулює фізичну активність і збуджує, оранжевий приносить успіх і знімає скутість, білий символізує чистоту, фіолетовий стимулює інтуїцію, а рожевий закликає до любові.

Колір — одна з найважливіших сил, здатних створювати настрій. Кожна кімната має своє призначення у вашому житті. Спитайте себе, який настрій ви шукаєте, і потім виберіть відповідний йому колір. Не поспішайте з глобальними змінами, можливо, краще почати з невеликих, але цілеспрямованих змін.

ЩО РОБИТИ

1. Найважливіший «цілющий засіб» — очищення будинку від мотлоху. Якщо ви сховаєте її в підвалі, комірці або на антресолях, це засмічуватиме ваше підсвідоме мислення. Покладіть на горище — і можливості вашого життя будуть обмежені (рух угору заблокований).

2. Додайте світла і дзеркал. Фен-шуй вважає дзеркала головними помічниками: вони відбивають енергію так само добре, як і образ людини. Дзеркала повинні висіти так, щоб ви могли бачити якийсь простір над головою і навколо себе. Таким чином, ви залишаєте простір для розвитку ідей. Дзеркала повинні бути хорошої якості, в рамі, з чітким відображенням. Найефективніші круглі й овальні форми. Ніколи не розташовуйте їх одне навпроти одного: енергія стрибатиме сюди-туди, не переміщаючись.

3. Предмети з кришталю посилюють життєву енергію та покращують будь-яку зону вашої квартири. Якщо, наприклад, ви хочете посилити любовні стосунки, поставте кришталь у сфері взаємовідносин.

4. Розвішені дзвоники також притягують позитивну енергію ці. Повісьте дзвіночок біля вхідних дверей. Його мелодійний передзвін підбадьорить вас і ваших гостей.

5. Рослини можуть сповільнювати дуже швидкий рух енергії в довгому коридорі та трансформувати енергію, яка застоюється в кутах. Якщо ви прагнете до кар’єрного зросту, «підлікуйте» зону кар’єри з допомогою живих рослин. Уникайте рослин- шкідників із гострим листям, плямистим забарвленням і колючками — вони створюють погану енергію, породжують конфлікти та невдачі.

І насамкінець найголовніша порада від експерта фен-шуй Лам Чуєна: «Якщо ви бачите якийсь непорядок і спроможні це змінити, дійте; якщо з якихось причин ви безсилі перед ним, викресліть його з пам’яті».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати