Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Забезпечити нове покоління лідерів, яке буде служити своїй країні»

Професор Чарльз УАЙТ — про враження від України та студентства Острога
19 липня, 17:05

Чарльз Уайт (Charles White) — професор християнської історії в Університеті Спрінг Арбор (Spring Arbor University) у Мічигані, США. Він закінчив Гарвардський університет зі ступенем бакалавра, став доктором філософії з історії церкви в Бостонському університеті. Опублікував коментарі до перших п’яти малих пророків, наукову біографію Фібі Палмера, а також безліч академічних статей про американське пуританство, Лютера, Уеслі та з апологетики. За 40 років служіння Чарльз Уайт подолав більше 88 500 км, викладаючи історію та філософію екологам ув Мічигані, медикам у Мексиці, пасторам у Канаді, студентам університетів в Англії, студентам біблійних коледжів в Австралії, мусульманам у Нігерії, євангелістам в Індії, місіонерам на Філіппінах і в Руанді, місіонерам з відкриття церков в Іраку, міністрам в Йорданії, наставникам в Ефіопії. Його пристрасть — переклад Біблії. Професор переклав 25 з 27 книг Нового Заповіту на 7 мов. Цьогоріч Чарльз Уайт відвідав Національний університет «Острозька академія» в межах Християнської Відкритої Академії, а також побував на Конвокації-2021 — урочистій церемонії вручення дипломів бакалаврам. Пропонуємо вашій увазі невелику розмову з професором.

Пане професоре, які враження у вас від України загалом?

— Україна має сміливу, героїчну культуру із завзятим молодим урядом. Аналогічно до того, як моїй країні, Сполученим Штатам, знадобилося багато років, щоб звільнитися від британського панування, так я бачу, як народ України бореться за те, аби знайти власний спосіб звільнитися від іноземного впливу  Як на мене, хоча більшість людей бачать «банкрутство» комунізму, утім мало хто все ще вірить у помилкові обіцянки постмодернізму, немає загальної згоди щодо духовних чи ідеологічних засад, на яких можна будувати процвітаюче суспільство. Я вбачаю потребу в тому, щоб Україна повернулася до своєї християнської спадщини, збереженої такою ціною мучеництва та страждань, щоб створити суспільство процвітання та свободи.

Що скажете про нашу систему освіти?

— Студенти Християнської Відкритої Академії, яка підтримується Острозькою академією, хороший взірець, загалом українські студенти — яскраві та працьовиті. Вони можуть трактувати абстрактні ідеї та бачити наслідки виявлених фактів. Вони гарно висловлюються і більшість із них можуть це робити принаймні двома мовами, на відміну від студентів у моїй країні. Ще одне, що я помітив на церемонії вручення дипломів, — це те, що декани знали своїх студентів по іменах. І це вираження любові було взаємним.

Чим особливі українські студенти?

— Я помітив, що студенти Християнської Відкритої Академії, які навчаються за програмою «Християнин у суспільній сфері», працюють не лише, щоб отримати диплом. Вони дуже хочуть отримати всю ту інформацію та навички, які дає їхнє навчання, а не лише папірець, який допоможе їм влаштуватися на роботу. Насправді всі наші студенти вже мають роботу. Вони виділяють час зі свого напруженого графіка, щоб бути краще підготовленими до служіння своїй країні. Вони знають, що Україна перебуває на роздоріжжі і рішення, які люди приймуть у найближчі десять років, напевно, сформують їхню країну на наступне століття. Вони знають, що коли суспільство слідує християнським принципам, вірячи в доброту Бога і цінність кожної людини, а також у свободу пізнання, захист приватної власності та цінність совісті, тоді це суспільство вироблятиме матеріальні та духовні блага, які плекає кожна людина. Девіз Християнської Відкритої Академії — «Реформа в мисленні змінює хід історії», тому студенти хочуть мислити чітко та логічно, щоб врятувати Україну від копіювання помилок тих, хто домінував у їхній країні в минулому.

Поділіться враженнями від перебування в Острозькій академії, зокрема на церемонії Конвокації-2021.

— Я був вражений тим, що 170 з 350 студентів Християнської Відкритої Академії проїхали довгий шлях до Острога. Маючи родини і роботу у рідних містах, вони все рівно приїхали сюди, щоб отримати сертифікат, взяти участь у семінарах та побачитись особисто, а не в інтернеті. Острог — чудове історичне місто, а Національний університет «Острозька академія», з його поєднанням старовинних та сучасних будівель, вартий того, щоб його вивчати. Для того, щоб залучити випускників сюди на вихідні у червні, знадобилося більше, ніж просто огляд пам’яток. Причина їхнього прибуття — данина Острозькій академії та освіті, яку вона дала цим студентам.  Їхній ентузіазм є мірою їхнього боргу перед цим древнім закладом — найстарішим університетом у Східній Європі. Мета Острозької академії — забезпечити нове покоління лідерів, яке буде служити своїй країні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати