Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жовтнева «злива» наукпопу

Добірка анонсів цікавих подій у Києві, Львові, Харкові та Вінниці
02 жовтня, 10:05
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Коли ми почали складати календар на жовтень, то розгубилися — стільки всього цікавого та розумного заплановано на цей місяць. Як відомо, 14 жовтня — День захисника України, у різних містах відбудуться історичні фестивалі й, так би мовити, академічні зустрічі, присвячені захисникам країни різних епох. Космос — це круто і модно, тож радійте! — у Харкові знайомитимуть з пульсарами, а у Вінниці запрошують на день відкритих дверей у планетарії. Втім, людина — це не менш цікаво і складно, й у Львові можна буде дізнатися про інновації в медицині, а в Києві — про вплив музики на мозок і взагалі, чому ми її слухаємо. Та й це лише невелика частина запланованих подій, тому радимо слідкувати за анонсами науково-популярних проектів на сторінках соцмереж, щоб не пропустити того, що вас цікавить.

КИЇВ

ВІД КОСМОСУ ДО ГЕНОМА РОСЛИН

У жовтні у Національному науково-природничому музеї НАН України традиційно багато подій і одразу кілька прем’єр. Стежити за всіма анонсами можна на фейсбук-сторінці музею, а ми розкажемо про найцікавіші з них.

По-перше, 6 жовтня о 14.00 тут має відбутися лекція «Тварини у космосі». Організатори обіцяють розповісти, хто з тварин полетів у космос перший, ще до відомих Білки та Стрілки,   — як тварини готувались до космічного польоту, як історія увічнила подвиги тварин-космонавтів та інші цікавинки.

А за тиждень, 13 жовтня, об 11.15 усіх чекають на прем’єру-демонстрацію з екскурсією та квестом «Морські тварини та де їх шукати». На цій події розкажуть про створінь моря — від губок і медуз до велетенських китів. Деталі поки не уточнюють — готують сюрпризи для відвідувачів.

Ну, а 28 жовтня о 16.00 почнеться ще одна прем’єра — лекція «CRISP-R-рослини», тематична розвідка про свіжі новини в галузі редагування генома рослин. На лекції ви дізнаєтесь, як технологія CRISPR змінює властивості організмів, які види культур за її допомогою хочуть врятувати від знищення, а також про перспективи та проблеми на цьому шляху.

Якщо хочете прийти на ту чи іншу подію, треба заздалегідь зареєструватися. Зробити це можна, знов-таки, на фейсбук-сторінці музею.

«СКАЖИ, ЩО ТИ СЛУХАЄШ, І Я СКАЖУ, ХТО ТИ»

Чому хтось приходить в екстаз від хеві-металу, а хтось обожнює оперету? Можливо, ясність внесе лекція Олексія Шпенкова «Музика та мозок». Подія відбудеться 9 жовтня у креативному просторі «Часопис», початок о 19.00.

«Музика супроводжує людство уже багато тисячоліть, але яким чином наш мозок сприймає її, нейробіологи почали вивчати лише в минулому столітті», — зазначають організатори події. Олексій Шпенков розповість про походження музики під кутом зору еволюції, про те, що спільного між музикою та мовою, власне, про те, від чого залежать наші музичні вподобання. А ще можна буде дізнатися, чи існує в мозку центр музики і чи слухають музику тварини.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Сам Олексій Шпенков є аспірантом Київського національного університету імені Тараса Шевченка, викладає на кафедрі фізіології та анатомії і ще, разом із «Часописом», заснував лекторій BRAINY, в межах якого і проходитиме лекція. BRAINY — це лекторій з нейронаук, де українські вчені та спеціалісти з нейронаук зрозумілою і доступною мовою пояснюють, як працює мозок.

Придбати квиток можна он-лайн, за посиланням, яке можна знайти на сторінці події у «Фейсбуці».

ЧОМУ МИ СОРОМИМОСЬ ТІЛЕСНОГО

Уже наступного дня, 10 жовтня, у книгарні «Буква», що на вулиці Богдана Хмельницького, 3Б, о 18.30 почнеться зустріч у межах проекту знань «Інтелектуальні дискусії». Тема важлива і дражлива: «Сексуальність: виховання, подавлення і природа».

Одне з перших питань на «порядку денному» — чи залишається сексуальність табуйованою темою в нашому суспільстві. Також на зустрічі говоритимуть про те, що знає про сексуальність фахівець і людина, яка не працює з цією тематикою професійно, як зрозуміти, що є нормою і потребою, чи розрізняються жіноча і чоловіча сексуальність, чому ми заперечуємо у собі тілесне і взагалі чому сексуальні теми часто викликають у людини почуття сорому.

Серед експертів — організатор сексуально-навчального проекту KINSI Марія Коршунова, лікар-психотерапевт Олена Шевчук, гендерний фахівець і феміністка Марія Дмитрієва. Модерує розмову Світлана БЛАГОДЄТЄЛЄВА-ВОВК, кандидат економічних наук, доцент, голова ради громадської організації «Точка росту: освіта і наука».

Вхід на подію вільний.

«РОБИМО ІСТОРІЮ ПОПУЛЯРНОЮ»

Під таким оптимістичним гаслом 14 жовтня, у День захисника України, в парку імені Шевченка відбудеться фестиваль «Історія:UA». Подія розпочнеться опівдні і триватиме до ночі.

Фестиваль минулого року започаткував Український інститут національної пам’яті. Мета — популяризувати історію «без зайвого академізму і дидактики, з гострими дискусіями, спілкуванням з неординарними особистостями, цікавими іграми та відкриттям невідомих фактів, персоналій та історичних паралелей».

Арт-плакати «Військова еліта Української революції 1917—1921 рр.», дитяча настільна гра «УПА           — відповідь нескореного народу», книга «Усна історія українсько-російської війни» — все це представлятимуть під час фестивалю. Ще до зазначеної події заплановані історичні дискусії, лекції з військової історії, виставки УІНП «УПА — відповідь нескореного народу» та «Воїни. Історія українського війська». Також у парку розгорнуть книжкові виставки та виставку зброї, працюватиме військова пошта.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Як обіцяють організатори, фестиваль завершиться великим гала-концертом за участю відомих українських гуртів, також відомі артисти заспівають у дуеті з учасниками бойових дій. Кульмінацією має стати світлове лазерне шоу «Історія українського війська», яке представить у динаміці еволюцію українського воїнства від часів князя Святослава до сьогодення.

Щоб не розгубитися в усіх цих заходах, стежте за новинами фестивалю на його фейсбук-сторінці.

«ПРИЩЕПЛЮЄМО» СТАЛЕ СПОЖИВАННЯ

У ці ж дні, 14—15 жовтня, в Україні вперше в історії відбудеться Circular Economy Hackathon, тобто хакатон з кругової економіки. Подія об’єднає студентів, науковців, ІТ-розробників, підприємців і стартаперів задля пошуку та розвитку сталих інновацій за принципами кругової економіки (також — циркулярна економіка, яка, на противагу традиційній лінійній економіці, ґрунтується на відновленні та раціональному споживанні ресурсів). Майданчиком стане простір «Перемога Space».

Ініціатори з організації ReThink (просуває в Україні засади кругової економіки) обіцяють як напрацювання спільних ідей, так і лекторій від провідних українських та іноземних спікерів.

Розробники кращих ідей отримають грошові призи та можливості для власного розвитку і реалізації проектів спільно з компаніями-партнерами.

Дізнатися про подію більше і зареєструватися для участі можна на сайті www.cehackathon.com. Реєстрація учасників триває до 7 жовтня.

ЛЬВІВ

ЛЕКЦІЯ ВСЕСВІТНЬО ВІДОМОГО ДОСЛІДНИКА СРСР

Уже 2 жовтня до Львова завітає Девід САТТЕР, американський дослідник теми Росії та Радянського Союзу. Саме завдяки своїм працям про розпад СРСР та пострадянську Росію цей журналіст і публіцист є відомим на весь світ.

Лекція розпочнеться о 15.00 в парковій аудиторії Центру Шептицького. Фахівець говоритиме про те, як у Радянському Союзі намагалися створити заміну реальності, про роль інформації під час перебудови, а також про спадок комуністичного режиму на пострадянському просторі.

Вхід на лекцію вільний.

«ГОРДІСТЬ МІСТА» 2.0

У Львові триває серія лекцій про видатних львів’ян. Зокрема, упродовж цього місяця (а саме 5, 10, 21 і 28 числа) відбудуться чотири лекції про чотирьох відомих містян, серед яких Рудольф Вайгль — лікар-імунолог, біолог, творець вакцини проти висипного тифу; Василь Бобинський — поет-модерніст, перекладач, літературний критик; Іларіон Свєнціцький — вчений-енциклопедист, музеєзнавець, мистецтвознавець, славіст; Олекса Новаківський — видатний живописець і педагог.

Лекторами проекту стануть запрошені науковці й мистецтвознавці, які ґрунтовно досліджують життєвий шлях згаданих особистостей. Лекторій проводитиметься у різних локаціях Львова.

Вхід на лекції вільний, хоча для відвідин деяких заходів доведеться оплатити вартість вхідного квитка до музею. Реєстрація обов’язкова. Пройти її можна на сторінці лекторію «Гордість міста» 2.0» у «Фейсбуці». Там же можна довідатися про час та місце проведення лекцій.

ПРО ІННОВАЦІЇ В МЕДИЦИНІ

Протягом 11—13 жовтня у Львові проходитиме II Міжнародний симпозіум Innovation in Medicine 2018 SMART LION, у ході якого розповідатимуть про різноманітні інновації в медицині.

Мета симпозіуму — зібрати молодих і досвідчених вчених та лікарів, які працюють над розробкою інноваційних технологій у медицині, і сприяти їх швидкому практичному впровадженню, а також інтеграція знань фундаментальних та клінічних наук.

Доповіді високопрофесійних запрошених лекторів Джона Волласа (Канада), Роні Фасса (США), Ореста Шевчика (Австрія) будуть присвячені останнім досягненням у сфері гастроентерологічних і серцево-судинних хвороб, розробці нових ліків.

Відбуватиметься науковий симпозіум у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького.

ХАРКІВ

ЩО МОЖЕ ПУЛЬСАР

Взагалі пульсар є космічним джерелом електромагнітного випромінювання, яке реєструється на Землі у вигляді імпульсів, що періодично повторюються. І 4 жовтня у клубі «Шостий кут» Анастасія СКОРИК, співробітниця Радіоастрономічного інституту НАН України, розкаже про такі об’єкти і про те, для чого їх досліджує, під час лекції «Пульсар, який може».

«Пульсар може багато. Може розповісти про свою нейтронну зорю. А може показати структуру навколишнього простору. Може підтвердити теорію відносності ба навіть посприяти господарству. Пульсари — це насправді дуже корисні об’єкти», — запевняють організатори події з науково-популярного клубу «Вільний університет Майдан моніторинг». Що ж, буде цікаво дізнатися про це більше.


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

ЗНАЙОМСТВО З ФОРТЕПІАННОЮ МУЗИКОЮ

29 вересня в Харківській філармонії стартував освітній курс «Piano 119: Гід фортепіанною музикою ХХ і ХХІ століть». Друга лекція, із запланованих чотирьох, відбудеться 27 жовтня. Вона буде присвячена музиці 1930—1960 років. Мета, озвучена організаторами, — «зорієнтувати і зацікавити». За їхнім задумом, кожна з чотирьох лекцій допоможе слухачам зібрати цілісну картину фортепіанної (і не лише) музики за останні 119 років. Послухати цю музику можна буде в живому виконанні просто на лекції.

Авторка курсу Юлія НІКОЛАЄВСЬКА прагне зробити музику зрозумілішою і доступнішою для всіх охочих з нею познайомитися. Тому це не формат академічної лекції, а радше науково-популярна розповідь.

ВІННИЦЯ

УДЕНЬ ПОБАЧИТИ ЗОРЯНЕ НЕБО

2 жовтня Вінницький планетарій влаштовує день відкритих дверей «Можливості та ефекти планетарію». На цій події відвідувачі дізнаються про рух Сонця протягом року, побачать макет зоряного неба, сонячне та місячне затемнення, метеорні потоки, супутники та космічні станції.

Початок о 16.00, вхід вільний. Але, як попереджають організатори, бажано попередньо зателефонувати за номером: 067 431 06 11 і повідомити про кількість відвідувачів. Подія буде цікавою передусім викладачам астрономії, географії, фізики та природознавства, які прагнуть зробити навчальний процес цікавішим.

До речі, по завершенні всі учасники матимуть нагоду взяти участь у розіграші приємного сюрпризу — абонемента на вільне відвідування планетарію.

НАГАДАТИ ПРО ГЕРОЇВ РІЗНИХ ЧАСІВ

До Дня захисника України та українського козацтва Вінницький обласний краєзнавчий музей ініціює проведення циклу лекцій, екскурсій та виставок, які присвячені темам національно-визвольних змагань 1648—1676 рр., козацьким традиціям і старожитностям, державотворчим традиціям на Вінниччині, землякам — учасникам Революції Гідності та АТО.

«Історія нашого краю тісно пов’язана з історією українського козацтва. Тут формувалися перші козацькі ватаги. Широкого розмаху набули козацько-селянські повстання 1591—1596 рр. Міста-фортеці Поділля та Брацлавщини ставали однією з найголовніших ланок в обороні краю, — розповідає Лілія ГАЛЬЧЕВСЬКА, старша наукова співробітниця відділу історії Вінницького обласного краєзнавчого музею. — Про ці доблесні сторінки знають багато вінничан, істориків і краєзнавців. Але ми хочемо провести червону лінію від козаччини до сьогодення і показати, зокрема молодому поколінню, що попри перипетії, окупації, гноблення і знищення, наша споконвічна любов до свободи збереглася до сьогодні, і зараз за неї борються хлопці на Донбасі. Це будуть лекції-історії про видатних земляків, цікаві факти, маловідомі деталі ба навіть легенди».

До участі запрошуються студенти, учні й загалом усі вінничани, які цікавляться темою. Заходи відбуватимуться за попередньої домовленості з музеєм, слідкувати за детальними анонсами можна на його фейсбук-сторінці.

ШАНС СТАТИ ПЕРШИМИ У СВІТІ

19—21 жовтня Вінницький національний технічний університет прийматиме світовий півфінал студентської першості зі спортивного програмування у Південно-Східній Європі. Півфінал відбудеться паралельно на двох майданчиках: у Вінницькій та Бухарестській політехніці. У кожному виші зберуться орієнтовно 50 кращих команд, які представлятимуть країни Балканського півострова.

Вінниця збере зіркові українські студентські команди, які успішно подолали два попередніх етапи національної олімпіади (а в ній цього року стартувало 804 команди, загалом це 2412 студентів). Також 121 команда школярів, щоправда, поза конкурсом, змагатимуться зі студентськими командами на рівних. Переможці отримають титули чемпіонів та призерів Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування і путівки до світового фіналу.

Нагадаємо, на таких змаганнях українські студенти двічі виборювали золоті, срібні та бронзові медалі світової першості. Торік показали другий результат у Європі після Польщі. Цього року, як запевняють організатори, вони мають високі шанси на призові місця та перемогу в першості Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати