Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Звідки в Охматдиті прострочені ліки?

Вкотре міжнародні організації звинувачують у збоях з поставками онкопрепаратів. Роблять це ті, що схвалювали замовлення
28 липня, 12:04
ФОТО ЄВГЕНА МАЛОЛЄТКИ

Недавно одна за одною з’являлись протилежні за змістом повідомлення про наявність ліків у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит». А йдеться про лікування сотень дітей з усієї країни. Спочатку 14 липня на сайті Міністерства охорони здоров’я поділились новиною про те, що в Україну прибула велика партія медикаментів для онкохворих дітей і гормону росту для дітей віком до десяти років, закуплених коштом держбюджету через міжнародну організацію Програма розвитку ООН. А через сім днів завідувач Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Охматдиту Світлана Донська заявила про надходження до закладу ліків з коротким терміном придатності на загальну суму близько десяти мільйонів гривень. За її словами, раніше з лікарні вивезли ліків на понад вісім мільйонів гривень, теж через короткий термін придатності.

Про брак ліків для онкохворих діток в Охматдиті нарікають і в благодійному фонді «Краб», котрий допомагає роздобути необхідні препарати для одного з відділень закладу. Наразі фонд накопичив борг на понад 200 тисяч гривень, тому волонтери просять небайдужих про підтримку і зауважують, що лишилося протриматися три місяці, доки в Україну дійдуть ліки за договорами з міжнародними агенціями. 

Ситуація вкрай серйозна, винними у ній знову роблять міжнародні структури, котрі відповідають за поставку ліків за державними програмами. МОЗ разом з громадськими організаціями не вперше відбілює імідж міжнародників, пояснюючи, що провести закупівлі нормально не дають фармацевтичні компанії та інші зацікавлені гравці тендерного ринку.

Процесом міжнародних закупівель зацікавилася Генеральна прокуратура України. Так, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що з кінця минулого року ведеться розслідування порушень у рамках проведення державних закупівель. Ідеться про придбання протермінованих ліків і препаратів із коротким терміном придатності, а також про завищення тарифів на перевезення медикаментів. Як проходять поставки ліків у самому Охматдиті — прокуратура теж з’ясовує у ході власної перевірки.

Тим часом пацієнтські організації продовжують підставляти плече державі, закуповуючи ліки для онкохворих дітей за меценатські кошти. Як пояснила Ірина Литовченко, співзасновник благодійного фонду «Таблеточки», Світлана Донська у своїх заявах говорить про препарати, котрі постачали в Україну за програмами 2015 року. Їх кількість і термін придатності агенція Crown Agents погоджувала на засіданнях спеціальної робочої групи при МОЗ із лікарями Охматдиту. Кожен препарат, який постачався з обмеженим терміном придатності, отримав схвалення від Світлани Донської та завідувача відділення трансплантації кісткового мозку Охматдиту Олега Рижака.

«Істерика з боку пані Донської незрозуміла, бо вона сама просила таку кількість ліків, — продовжує Ірина Литовченко. — От зараз очікується поставка за тендерами 2016 року. Є початкова заявка на певний препарат, МОЗ зібрало дані від регіонів про потребу на 18 тисяч одиниць, термін придатності препарату 15 місяців, а в ПРООН є ці ліки з терміном придатності на два тижні меншим. На запити до регіонів, скільки їм потрібно ліків з таким терміном придатності, приходить відповідь, що всього чотири тисячі. А хто ж тоді замовляв ці 18 тисяч? Часто медзаклади замовляють ліки, які ніколи не будуть використані, а базові препарати, навпаки, не замовляють. Це може відбуватися через відсутність кваліфікації або лобіювання інтересів певних фармацевтичних виробників».

Щоб у майбутньому уникнути таких проблем, Мінздоров’я змінює підхід у зборі заявок на потреби тих чи інших ліків. Раніше цим займалися позаштатні спеціалісти, а тепер цей інститут фахівців при МОЗ ліквідували. Замість них заявки збиратимуть та обговорюватимуть з міжнародними агенціями експертні групи, до яких увійшли, за словами Ірини Литовченко, хороші та кваліфіковані медики. Нову схему апробують вже при закупівлях за програмами 2017 року.      

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати