Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гейтс заспокоює Москву щодо ПРО

17 лютого, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Американські плани щодо розміщення елементів системи протиракетної оборони у Східній Європі ніяким чином не направлені проти Росії. Про це заявив на брифінгу голова пентагону Роберт Гейтс. «Вони добре знають, — зазначив Гейтс, — що ті компоненти ПРО, які ми маємо намір розмістити в Європі й ведемо нині щодо цього переговори, не мають ніякої загрози для Європи, не мають загрози для Росії».

Відповідаючи на запитання, навіщо розміщувати систему ПРО в Польщі, якщо радіус дії ракет Ірану дозволяє їм долітати лише до південних районів Туреччини, міністр заявив: «Якби мені хто-небудь дав гарантії, що Іран заморозить розробку ракетних технологій і не зможе придбати ракетні технології в інших країнах, то я б відчував себе спокійніше. Мені таких гарантій ніхто не дає».

У тому ж дусі висловився прес-секретар держдепартаменту Шон Маккормак. «Я хотів би підкреслити, що наші зусилля щодо розгортання системи протиракетної оборони в усьому світі (у цьому випадку ми тісно співробітничаємо з чеським і польським урядами) ніяким чином не направлені проти російських стратегічних сил. Це не направлено проти Росії», — заявив дипломат. Маккормак повідомив, що з Москви не надходило офіційного повідомлення про намір Росії вийти з російсько-американського договору 1987 року щодо ліквідації ракет середньої дальності. «Поки є тільки публічна заява про це однієї посадової особи», — повідомив він.

Із заявою про можливість виходу Росії з Договору щодо РСМД у залежності від дій Вашингтону в області ПРО позавчора виступив у Москві начальник російського Генштабу Юрій Балуєвський. «Звичайно, це створить для нас проблему. Але особливо це створить проблему для європейців», — заявив Гейтс. На його думку, якщо Росія вийде з договору, то це не буде викликано розгортанням американської системи ПРО. Гейтс передбачив, що Москву «турбує наростаюча загроза, пов’язана з ракетами середньої дальності на південь і схід» від її кордонів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати