Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iракські виклики Тоні Блеру

13 березня, 00:00

Останні опитування у Британії показали, що лише 19% населення країни підтримують війну проти Іраку без мандата Ради Безпеки ООН. Члени Лейбористської партії уже натякнули своєму представнику у прем’єрському кріслі, що так само не підтримають у парламенті подання, яке б дозволяло воєннi дії проти Багдада без міжнародної підтримки. Якщо врахувати, що Рада Безпеки за нинішніх обставин навряд чи легалізує застосування сили проти Іраку (проти виступають відразу три постійні члени РБ ООН — Франція, Росія і Китай), то зростають ставки і в політичній грі для Тоні Блера. Його помічники вірять, що коротка війна без підтримки ООН із незначною кількістю жертв допоможе прем’єру впоратися із опонентами. Однак якщо війна затягнеться і, крім усього, супроводжуватиметься значними втратами як серед цивільного населення, так і серед вояків британської армії, то Блеру не уникнути питання про вотум довіри його урядові, і його відставка з посади прем’єра стане більш ніж вірогідною. Член Лейбористської партії Грем Стрингер, один із найвідданіших прибічників Блера, заявив, що через два місяці нинішній глава уряду може стати «екс-прем’єром».

Явний розкіл намітився і в самому уряді. Цієї неділі міністр із міжнародного розвитку Клер Шорт спровокувала справжній скандал заявою про відставку у разі воєнної акції проти Іраку без санкції ООН. Пані Шорт назвала позицію Тоні Блера дуже необачною. На Даунінг-стріт продовжують переконувати, що Рада Безпеки ООН підтримає проект резолюції, запропонований Вашингтоном і Лондоном, який встановлює крайній термін — 17 березня — для роззброєння Іраку. В іншому разі, як повідомила «Санді Таймс», п’ять помічників міністрів готові піти у відставку. За інформацією газети, кількість бунтівників може зрости до десяти.

Парадоксальним чином політика Блера щодо іракської кризи отримала підтримку з боку опозиційної Консервативної партії. Виходячи з усього, консерватори залюбки проголосують за односторонні дії США проти Багдада, аби, як припускається, в такий спосіб допомогти «викопати політичну могилу» Тоні Блеру. Один із високопосадових консерваторів повідомив «Рейтерс», що його партія проголосує за будь-яке подання прем’єр-міністра щодо Іраку. Якщо ж лейбористи, за його словами, зможуть все-таки заблокувати урядовий проект, то консерваторам нічого не лишиться як розпочати процедуру висловлення прем’єру недовіри. Поки що кількісна конфігурація в парламенті на користь Тоні Блера. Лейбористи утримують 411 із 659 місць у парламенті. Заповітне число, яке дозволяє «протягнути» рішення через законодавчий орган, становить 330 голосів. На щастя для Блера, консерватори досі не мають харизматичного й популярного лідера, не мають вони i значної підтримки населення. На кону для лейбористів (навіть не стільки особисто для Блера) — збереження отриманого на останніх виборах успіху, хоча б показова єдність партії, демонстрація здатності уряду лейбористів утримувати Британію серед світових лідерів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати