Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кодорські маневри

Висадка російських військових довела уразливість сторін абхазького конфлікту
16 квітня, 00:00

Грузинські військові залишили Кодорі кількома днями раніше, відповідно до Протоколу про стабілізацію ситуації у Кодорській ущелині, підписаного 2 квітня цього року. Зараз ущелину патрулюють представники грузинського Державного департаменту з охорони кордонів. Прибуття у п’ятницю десанту з 80-ти російських миротворців до Кодорської ущелини без відома керівництва Грузії і військових спостерігачів ООН, які працюють у регіоні, викликало обурення у Тбілісі. В грузинській армії було оголошено повну бойову готовність. Міністр оборони Грузії Давид Тевзадзе погрожував, що накаже відкрити вогонь, якщо ультиматум російському десанту негайно залишити ущелину не буде виконано, а президент Шеварднадзе говорив про можливості «розпрощатися» з миротворчою місією в Абхазії. Прилетівши у той же день до ущелини, Шеварднадзе сказав, що висадка російських військових у Кодорі була «спробою агресії, точніше, «підготовкою грунту», передає Рейтер. Російське командування при цьому заявляло, що жодний десант у Кодорі не висаджувався: російські миротворці просто виставили в ущелині спостережний пост.

Парламент Грузії ухвалив звернення до міжнародних організацій і Співдружності незалежних держав, у якому розцінив висадку російського десанту як акт агресії Росії проти Грузії. Примітно, що в той же день депутати ратифікували угоду про військову співпрацю з США, що передбачає прибуття до країни 200 американських військових інструкторів для навчання грузинських військових.

У п’ятницю ж повинні були розпочатися переговори з підготовки рамкового договору між Грузією і Росією (колишній Великий договір так і не спромоглася ратифікувати російська Держдума). Уряд Грузії, дізнавшись про російський десант у Кодорі, ухвалив рішення перервати переговори.

Президент Шеварднадзе заявив учора, що роботу над рамковим договором Грузії і Росії буде продовжено, але серед грузинських депутатів панують інші настрої. Парламент вирішив перейти у посилений режим роботи і днями обговорити питання відносин з Росією. Віце-спікер парламенту Гігі Церетелі не виключив, що на найближчих засіданнях депутати можуть обговорити не лише можливість виведення російських військових, які здійснюють миротворчу місію СНД у районі грузинсько-абхазького конфлікту, а й повернутися до питання про вихід Грузії з СНД.

Абхазька сторона, що повністю підтримала дії російських військових, заявляє, що Грузія тримає у Кодорі кілька сотень озброєних людей. «Тбілісі намагається використати цю територію як плацдарм для подальших дій», — заявив агентству Рейтер прем’єр-міністр Абхазії Анрі Джергенія. «Останні події показують, що грузинська сторона не виконала жодного пункту Протоколу про стабілізацію ситуації у Кодорській ущелині Абхазії, який 2 квітня 2002 року підписали всі сторони конфлікту, в тому числі Колективні сили з підтримки миру і місія військових спостерігачів ООН, — заявив «Известиям» міністр закордонних справ Абхазії Сергій Шамба. — Грузія не вивела свої війська, вони просто вводять всіх в оману». Сухумі стверджує, що у контрольованих грузинською стороною районах Кодорської ущелини скупчилося кілька сотень чеченських бойовиків, іноземних найманців і грузинських партизанів. Саме їм, на думку абхазької сторони, і мiг перешкодити виставлений російськими військовими спостережний пост.

КОМЕНТАР

Григол КАТАМАДЗЕ , Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні:

— Слава Богу, що президент Грузії, приїхавши 12 числа до Кодорської ущелини, у черговий раз опинився у потрібному місці в потрібний час, що допомогло всім сторонам уникнути напруження і збройного конфлікту. Російські військові, очевидно, були підготовлені і мали серйозний намір надовго затриматися в ущелині, вони привезли інвентар, включаючи ліжка для розквартирування. При цьому голова російської делегації, голова думського комітету у справах СНД Борис Пастухов, який прибув на переговори про рамковий договір, що розпочалися у п’ятницю, визнав, що російське керівництво не знає, хто віддав наказ відправити до Кодорі російських військових.

Згідно з Протоколом про стабілізацію ситуації у Кодорській ущелині від 2 квітня, йшлося про спільне патрулювання цього району, але в будь-якому випадку, такі рішення не приймаються в односторонньому порядку. Думаю, що емоції вже позаду, ситуація нормалізувалася. Переговори про рамковий договір з Російською Федерацією повинні поновитися. Для нас дуже важливий цей договір, оскільки він повинен регулювати практично всі сфери відносин між нашими країнами: і економічні, і військові питання, в тому числі такі наболілі, як перебування російських військових баз на території Грузії. Тому, чим швидше поновляться переговори, тим більше буде користі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати