Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

25 липня, 00:00

СНД намагаються реанімувати

Лідери восьми країн Співдружності незалежних держав обговорили на неформальному саміті в Москві способи пожвавлення діяльності організації, що виникла на руїнах Радянського Союзу. Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який зараз є головою СНД, запропонував приймати всі ухвали в рамках співдружності на основі консенсусу, однак зробити їх обов’язковими для виконання. «Потрібно приймати такі ухвали, які задовольняють усіх. Не повинно бути держав, які не згодні й не підписують і, природно, не виконують» — сказав Н. Назарбаєв. Він визнав, що роботою СНД незадоволені дуже багато його членів, і зазначив, що з прийнятих за час існування організації 1600 документів працюють лише близько 10%. «Співдружність перетворилася фактично на клуб для зустрічей президентів», — вважає президент Казахстану. Назарбаєв запропонував учасникам саміту сконцентрувати зусилля СНД на співпраці в п’яти галузях, у тому числі в міграційній і гуманітарній політиці, транспорті, освіті та боротьбі з новими викликами сьогоднішнього дня. За словами Назарбаєва, конкретні плани реформування СНД може бути схвалено під час листопадового саміту організації, який пройде в Мінську. В останні місяці експерти говорять про кризу СНД, багато членів якого мають дуже складні стосунки між собою. Про можливості виходу зі співдружності останнім часом говорить Грузія, а зовнішньополітичне відомство України заявило про її безперспективність. Туркменістан заявив про бажання стати не повноправним, а асоційованим членом організації. Про проблеми СНД говорить і те, що нинішній неформальний саміт пройшов без участі чотирьох лідерів країн, що входять до неї.

Ізраїль згодний на розміщення сил НАТО

Військова операція в Лівані триватиме доти, доки бойовиків руху «Хізбалла» не буде відкинуто від ізраїльського кордону, заявив міністр оборони Ізраїлю Амір Перець. У той же час він повідомив, що його країна готова погодитися з розміщенням на півдні Лівану миротворчих сил НАТО. Міністр виступив із цією заявою після зустрічі зі своїм німецьким колегою Франком-Вальтером Штайнмаєром. Сполучені Штати допускають можливість розміщення військового контингенту під керівництвом НАТО на південному кордоні Лівану, сказав представник США в ООН Джон Болтон. США виступають за негайне припинення вогню на півдні Лівану, щоб запобігти перетворенню ситуації в регіоні на повномасштабну війну. Про це заявила перед поїздкою на Близький Схід держсекретар США Кондоліза Райс. Вона також сказала, що вона планує пом’якшити гуманітарну кризу в Лівані, який зазнає постійного бомбардування протягом двох тижнів. Усього за час воєнних дій, що почалися 12 липня нападом бойовиків «Хізбалла» на ізраїльські війська і полоненням двох солдатів, у Лівані загинуло 370 осіб, а в Ізраїлі — 37.

Пакистан нарощує ядерний потенціал

Пакистан будує ядерний реактор, який дозволить йому отримати плутоній для виробництва 40-50 ядерних боєголовок, що стане серйозним розширенням ядерного потенціалу цієї країни, говориться в доповіді, опублікованій у понеділок у США. Фотографії, зроблені з супутника, відобразили роботи, які, на думку експертів, є будівництвом нового ядерного реактора поруч із єдиним у Пакистані реактором із виробництва плутонію, повідомляє вашингтонський Інститут науки та міжнародної безпеки. Доповідь, опублікована в газеті Washington Post, спочатку з’явилася на інтернет-сайті інституту. На думку аналітиків, діаметр оболонки об’єкта передбачає, що це буде дуже великий реактор з «тепловіддачею понад 1.000 мегават». «Подібний реактор може виробляти понад 200 кілограмів плутонію, придатного для виготовлення ядерної зброї на рік, враховуючи, що він працюватиме на повну потужність у середньому 220 днів на рік», — повідомляється в доповіді. «При врахуванні того, що на одну боєголовку потрібно 4-5 кілограмів плутонію, це означає, що таке виробництво дозволить виготовляти близько 40-50 боєголовок на рік», — говориться в дослідженні. На даний момент Пакистан спроможний отримувати близько 10 кілограмів плутонію на рік, що дозволяє виробляти дві боєголовки, пише Washington Post.

Чавес закликав Лукашенка втілювати ідеї Леніна

Президент Венесуели Уго Чавес, який прибув до Білорусі з офіційним візитом, закликав Мінськ втілити в життя ідеї Володимира Леніна і разом протистояти колонізації. «Ми повинні втілити в життя гасло Леніна про неприпустимість експлуатації людини людиною», — сказав У. Чавес. За його словами, обидві країни збираються «укласти пакт єдності та закласти перший камінь у майбутні стосунки Білорусі та Венесуели». Венесуельський лідер, який точно так само, як президент Білорусі Олександр Лукашенко, не раз жорстко критикував політику США, також заявив, що завдання Мінська і Каракаса — разом протистояти «гегемонії капіталізму». «Нас хотіли колонізувати, але ми цього не допустили. Ми хочемо, щоб нас ніхто не міг обдурити та колонізувати», — цитує У. Чавеса агенція Інтерфакс. І Білорусь, і Венесуела мають вкрай погані стосунки зі США. Вашингтон звинувачує Олександра Лукашенка в грубих порушеннях демократичних норм у ході нещодавніх президентських виборів, а Уго Чавеса — політика крайньої лівої орієнтації — вважає авторитарним лідером, який створює нестабільність у Латинській Америці. Своєю чергою офіційний Мінськ і Каракас вважають, що США намагаються диктувати всьому світові свою волю, а президент Венесуели один раз навіть заявив, що у Вашингтоні планується його вбивство.

У Відні вирішують долю Косова

Учора у Відні почалися переговори між керівниками Сербії та Косова про долю краю, який із 1999 року перебуває під протекторатом ООН. Під час переговорів, організованих при посередництві спеціального представника Об’єднаних Націй у Косово Марті Ахтісаарі, майбутнє Косова вперше обговорюватимуть перші особи регіонів. З сербського боку делегацію очолюють прем’єр-міністр Воїслав Коштуніца та президент Борис Тадич, із косовського — президент провінції Фатмір Сейду і глава уряду Аджім Чеку. Експерти не чекають, що у Відні буде досягнута яка-небудь остаточна угода: до нинішнього часу позиції сторін діаметрально відрізнялися. Албанці, що становлять до 90% населення Косова, сподіваються, що внаслідок переговорів край отримає повну незалежність від Сербії. Однак Белград не раз давав зрозуміти, що з цим не погодиться. Напередодні переговорів Коштуніца заявив, що його адміністрація збирається запропонувати Косову «найбільш можливу автономію в складі Сербії». Однак Пріштіна наразі не демонструє готовності піти на такий компроміс. Наприкінці цього тижня глава уряду Косова закликав оонівську адміністрацію краю зміцнити контроль на кордоні з Сербією: за його словами, зараз він залишається майже прозорим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати