Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

31 січня, 00:00

У Грузію газ іде з трьох країн

Уперше за останні 35 років Грузія отримує газ одночасно з трьох країн. Як повідомив журналістам міністр палива й енергетики Грузії Ніка Гілаурі, грузинсько-азербайджанський кордон перетнув природний газ, який закуповують в Ірані в обсязі двох мільйонів кубометрів на добу. «Уперше за останні 35 років Грузія отримує газ одночасно з трьох джерел — із Росії, Азербайджану й Ірану», — сказав Гілаурі. За його словами, така ситуація збережеться приблизно місяць. «Ми близько місяця отримуватимемо газ одночасно від трьох наших постачальників. Потім ми припинимо імпорт із Ірану з перспективою на довгострокову співпрацю з поставок газу», — сказав Гілаурі. Грузинський міністр відзначив, що імпорт азербайджанського газу також припинять і поновлять у рамках проекту «Баку — Тбілісі — Ерзерум». Прокладання цього газопроводу від азербайджанського газового родовища «Шах-Деніз» і запуск труби в експлуатацію орієнтовно відбудуться наприкінці 2006 року — на початку 2007 року.

Араби бойкотують данські товари

У арабських країнах набирає обертів кампанія бойкоту данських компаній та товарів, повідомляє «РИА Новости». Приводом послугувала публікація в одній з найпопулярніших данських газет «Юлландс-Постен» карикатур на пророка Магомета. У магазинах Об’єднаних Арабських Еміратів, Саудівської Аравії, Кувейту та інших країнах Перської затоки з’явилися листівки, які закликають покупців не купувати данські товари. За результатами опитувань громадської думки місцевими газетами, бойкот підтримують від 74 до 92 відсотків населення. Власники мережі супермаркетів в ОАЕ відмовилися від закупівлі продовольчих товарів у 25 данських компаній, які через бойкот уже втратили близько 27 мільйонів доларів. У магазинах данські товари прибирають з полиць або маркують як прострочені. Реакція на карикатури розповсюдилася і на зовнішньополітичному рівні. Саудівська Аравія відкликала свого посла з Копенгагена, а Лівія взагалі закрила свою дипломатичну місію. У кількох інших країнах послів Данії викликали для роз’яснень у місцеві МЗС.

Рада Європи продовжить критикувати Росію

Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс розраховує, що Москва успішно справиться з роллю голови Комітету міністрів цієї організації, проте зазначає, що це не зашкодить критикувати Росію з низки питань. У інтерв’ю «Независимой газете» він заявив, що «на Москву, як і раніше, будуть тиснути у зв’язку з низкою рішень, прийнятих Європейським судом з прав людини». «Тривога зберігається й через ситуацію в Чеченській республіці», — заявляє Девіс. «Є побоювання щодо прогресу в Росії відносно скасування смертної кари. Ми часто обговорюємо ці теми з представниками Російської Федерації. Але, на мій погляд, ці побоювання не повинні перешкодити Росії стати головою», — вважає генсекретар Ради Європи. Нагадаємо, в цьому році Москва також головує у «великій вісімці».

Пташиний грип «добрався» до Кіпру

Представники Європейського Союзу підтвердили наявність штаму пташиного грипу H5N1 в аналізах, взятих у птахів на півночі Кіпру. Результати аналізів, взяті на території самопроголошеної республіки Північного Кіпру, підтверджують висловлені раніше підозри про те, що смертельно небезпечний вірус розповсюджуватиметься на захід. Дослідження зразків, наданих ЄС Анкарою, проводилися в британській лабораторії. Зараз існує реальна небезпека поширення H5N1 на території Європи. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Туреччині від пташиного грипу загинуло двоє осіб. У доповіді також говориться про накладення заборони на ввезення живих тварин чи продуктів тваринного походження, включаючи продукцію птахівництва, з турецької частини Кіпру на територію країн Євросоюзу. На Кіпр вилітають експерти Євросоюзу для вивчення ситуації.

«Вестерн» у Акапулько

Через кілька діб після запеклої стрілянини між поліцейськими і торгівцями наркотиками, що відбулася в центрі Акапулько, цей відомий мексиканський курорт став схожий на обложене місто. Як передає РІА «Новости», в туристичній зоні міста й на головних проспектах постійно чергують патрулі поліцейських у бронемашинах, розставлених на відстані одного кварталу один від одного. Патрулі мають у своєму розпорядженні стрілецьку зброю великих калібрів. На в’їздах до Акапулько та сусідніх курортних селищ встановлено блок- пости, які затримують і оглядають усі, без будь-якого винятку, автомобілі. У місто введені підрозділи 53-го піхотного батальйону мексиканської армії, які взяли в кільце будівлі прокуратури й поліцейські дільниці. У минулу п’ятницю в кварталах Акапулько, які безпосередньо прилягають до туристичної зони, розпочалася запекла стрілянина між поліцейськими і наркобандами, що тривала понад годину. Поліцейські підрозділи проводили планову операцію проти роздрібної торгівлі наркотиками, але несподівано зіткнулися із запеклим опором однієї чи кількох озброєних груп організованої злочинності. Внаслідок перестрілки четверо бандитів було вбито і поранено стільки ж поліцейських, у тому числі начальника поліції Акапулько.

Добрий закон і кішці приємний

Як пише газета «Таймс», міністр у справах навколишнього середовища Великої Британії Маргарет Беккетт готує законопроект, що надає домашнім тваринам повноцінні права, за недотримання яких їхнім власникам загрожує штраф близько п’яти тисяч фунтів, а то й в’язниця. За новим законодавством вихованці матимуть право на дотримання дієти, придатні умови проживання, наявність або відсутність компанії в залежності від стану здоров’я й інших біологічних факторів, регулярні перевірки на предмет незвичайної поведінки і захист від болю, страждань, травм і хвороб. Стежитимуть за дотриманням прав тварин спеціальні співробітники місцевих муніципалітетів, які матимуть право входити в дім і вилучати у недбайливих господарів їхніх вихованців. Необхідні відомості про те, як втілити в життя вищезгадані права, власники котів, собак, кроликів та інших тварин отримають зі спеціального «кодексу поведінки», індивідуально складеного для кожного виду домашніх тварин. «Таймс» вдалося отримати варіант кодексу для любителів котів. На 18 сторінках тексту господарям ставлять за обов’язок не випускати кішок із будинку на ніч, каструвати котів у чотиримісячному віці, не давати кішкам народжувати більше 18 кошенят на рік (тому що «материнство є для кішки тяжким тягарем»), забезпечити кішкам можливість ховатися від сторонніх очей (наприклад, у великому картонному ящику), стежити за тим, щоб кішки отримували достатньо «розумової стимуляції», стежити за вагою своїх підопічних і забезпечити їм можливість на самоті відправляти природні потреби.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати