Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

05 квітня, 00:00

НАТО за продовження діалогу в Македонії

Лорд Робертсон, який нині перебуває в Македонії, назвав її істинно демократичною державою і попередив, що ті, хто використовує насильство в політичних цілях, не можуть перемогти. За його словами, в останні дні заарештовано 150 бойовиків, а натовські миротворці захопили кілька тонн військового спорядження. При цьому, як повідомляють кореспонденти, деякі західні дипломати визнають, що конституцію Македонії згодом доведеться переглянути, аби задовольнити вимоги албанців, повідомляє Бі-бі-сі.

Безімунітетний Естрада заперечує свою вину

Верховний суд Філіппін одностайно проголосував за відхилення претензій колишнього президента країни Джозефа Естради на повернення йому президентського крісла. Раніше Естрада просив суд визнати нинішнього президента Філіппін Глорію Арройя лише тимчасово виконуючою обов’язки, і відмовлявся скласти з себе повноваження, формально перебуваючи бiля керма влади.Цим завершився багатомісячний ланцюг судових баталій відносно статусу нового уряду. Естраду також позбавлено президентського імунітету, що надасть можливість притягти його до суду за чисельними звинуваченнями у корупції й розкраданні державного майна, повідомляють РІА «Новости». Сам Джозеф Естрада продовжує заперечувати свою вину. Однак учора, одразу після рішення суду, проти екс-президента було висунуто офіційні звинувачення в корупції, хабарництві й розкраданні державного майна. Крім того, звинувачення також висунуть дружині та сину Естради.

В Думі «поселився» «ЗУБР»

В Державній думі вчора було офіційно оголошено про створення міжфракційної групи «За Союз України, Білорусі й Росії» («ЗУБР»), керівником якої обрано голову думського комітету у справах СН прес- конференції, в якій брали участь троє цих депутатів, а також депутати Верховної Ради (парламенту України) Наталя Вітренко і Павло Баулін, парламентарії нагадали, що міжфракційну групу було створено з ініціативи українських колег, які 1,5 місяця тому звернулися до депутатів Державної думи.

Близький Схід: переговори, кровопролиття...

Міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес зустрівся вчора з міністром Палестинської автономії Набілем Шаатом, повідомило АП. Це перша зустріч представників Палестинської автономії та Ізраїлю за останні два місяці. Між тим, у ніч перед переговорами в Ізраїлі знову пролунав вибух у місті Ход Хашарон. Підірвався легковий автомобіль, що був припаркований біля будинку, в результаті чого постраждало вісім осіб — мешканців будинку. Цієї ж ночі Аріель Шарон мав телефонну розмову з держсекретарем США Коліном Пауеллом. Він бачить припинення конфлікту лише через припинення терактів з боку Палестини та послаблення Ізраїлем блокади її територій.

Російсько-білоруській «двійці» — Конституційний акт

Рішення про початок розробки Конституційного акту Союзної держави Білорусі і Росії є найважливішим кроком уперед в інтеграційному процесі. Таку точку зору висловив учора на прес-конференції в Мінську спікер верхньої палати білоруського парламенту Олександр Войтович. «Без Конституційного акту, — підкреслив він, — ми не знаємо, що ми будуємо, який підмурівок буде у Союзної держави». Спікер вважає, що лише даний документ дасть повне уявлення, яку частину суверенітету повинні будуть пожертвувати держави заради спільних інтересів, повідомляє Інтерфакс.

ОБСЄ боротиметься з кризами в Європі новою програмою

ОБСЄ розгортає нову програму «РЕАКТ», яка покликана забезпечити швидке реагування на кризові ситуації та застосування в кризових регіонах Європи добре підготовлених висококваліфікованих фахівців. Про це говориться у повідомленні секретаріата ОБСЄ у Відні. За словами генсека ОБСЄ Яна Кубича, ця програма дозволить значною мірою вдосконалити оперативний потенціал у рамках організації, а також задіяти механізм швидкого реагування, в тому числі для громадянської і поліцейської експертизи у зоні дії ОБСЄ. Кубич вважає, що програма допоможе всім країнам-членам ОБСЄ, у ранньому оповіщенні, передбаченні та управлінні кризовими ситуаціями, а також у їх постконфліктній реабілітації. Генеральний секретар ОБСЄ підкреслив, що ряд міжнародних організацій, серед яких ООН, Європейський Союз, Рада Європи, зацікавлені у розвитку й практичному застосуванні програми, а концепцію «РЕАКТ» було включено до Хартії Європейської безпеки, підписаної 1999 року в Стамбулі, повідомляє РІА «Новости».

Ізраїль приймає нові правила репатріації

У Закон про повернення, що визначає категорії осіб, які мають право на репатріацію, як повідомляє посольство Ізраїлю в Україні, не внесено жодних змін. Зазначений закон є одним з основних законів Ізраїлю і був прийнятий одразу після створення держави. Водночас, посольство заявило, що міністерство внутрішніх справ Ізраїлю прийняло декілька нових положень, які стосуються виключно членів сімей тих, хто прийняв іудаїзм. Згідно з нововведеннями, якщо дитина народилася після прийняття іудаїзму одним з її батьків, то така дитина має право бути репатрійованою до Ізраїлю як дитина єврея. Якщо ж до прийняття — то вона, на відміну від попередніх правил, такого права не має. І лише після особистого прийняття іудаїзму можлива репатріація до Ізраїлю. У посольстві наголосили, шо зміни у правилах репатріації сімей, члени яких прийняли іудаїзм, не актуальні для вихідців з країн СНД і Балтії, оскільки випадки прийняття ними іудаїзму дуже рідкісні, до того ж, це є досить складним та тривалим процесом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати