Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Планета

15 листопада, 00:00

Турецький прем’єр має намір відновити страту

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган має намір відновити в країні застосування страти, яку скасували 2002 року в рамках пакету реформ, спрямованих на підготовку країни до членства в Євросоюзі. «Страта скасована в Європі, але чи вчинили так само в США, Японії, Китаї? Отже, є обгрунтовані причини для того, щоб її залишити», — заявив турецький прем’єр журналістам. Ердоган також прокоментував вирок норвезького суду Андерсу Брейвіку. «Як людині, яка вбила 77 людей, могли дати 21 рік?» — висловив своє здивування глава турецького уряду. Він зробив ці заяви у зв’язку зі зростанням кількості жертв протистояння між бунтівниками з Курдської робочої партії та турецькою армією. Крім того, прем’єр-міністр вважає за необхідне переглянути рішення у справі лідера КРП Абдулли Оджалана, якого 13 років тому засудили до страти, але пізніше замінили вирок довічним ув’язненням.

У Білорусі заарештували слюсаря за підозрою у шпигунстві

Комітет державної безпеки Білорусі затримав 22-річного Андрія Гайдукова, слюсаря виробничого об’єднання «Нафтан», за підозрою в роботі на іноземну розвідку. «Гайдукова затримали в момент закладання тайника з відомостями економічного й політичного характеру», — повідомив начальник Центру інформації та громадських зв’язків КДБ Олександр Антонович, якого цитує Бі-Бі-Сі. Проти затриманого порушено кримінальну справу за зраду державі у формі агентурної діяльності. За білоруськими законами подібний злочин карається позбавленням волі на термін від 7 до 15 років. Які державні таємниці передавав закордонним спецслужбам Андрій Гайдуков, і розвідка якої країни завербувала молодого робітника з білоруського регіону, КДБ не повідомляє. «Андрій Гайдуков був не найактивнішим, але учасником опозиційних структур. У КДБ щось вибухнуло через три дні після його арешту. Боюся, спецслужби зараз висунуть версію помсти за цей арешт і почнуть «зачистку» серед активістів неурядових організацій і тих, кого вважають опозиціонерами», — говорить один з активістів, який побажав залишитися неназваним.

У Європі тривають протести проти жорсткої економії

Хвиля протестів проти зростання безробіття і заходів жорсткої економії прокотилася вчора країнами Європейського союзу. В Іспанії відбулися сутички між протестувальниками та поліціянтами. Учасники Дня дій і солідарності в кількох країнах Євросоюзу закликають лідерів країн звернути увагу на зростання невдоволення серед населення і відмовитися від заходів жорсткої економії. В Іспанії і Португалії страйки стартували опівночі за місцевим часом. Учасники протестують проти скорочення зарплат, пенсій, допомог і соціальних послуг, а також підвищення податків. Протести вже позначилися на роботі транспорту, сотні рейсів в Іспанії і Португалії було скасовано. В Італії триває 4-годинний загальнонаціональний страйк, до якого приєдналися також працівники транспорту. У Франції головна профспілка закликала працівників бюджетного сектора приєднатися до акцій протесту, але поки що невідомо, чи підтримають ті заклик. Як повідомляють ЗМІ, це не антиурядові страйки, а спосіб висловити солідарність з робітниками інших європейських країн. Загалом у протестах беруть участь близько 40 груп з 23 країн. Акцію ініціювала Європейська конфедерація профспілок. «Жорстка економія ні до чого не приведе, від неї слід відмовитися», — йдеться в заяві організації.

У США за розтрату генерала понизили у званні й відправили у відставку

Американського чотиризіркового генерала Вільяма «Кіп» Уорда понижено у званні за розтрату державних коштів у особистих цілях, і тепер він піде у відставку у званні генерал-лейтенанта, повідомляє ІТАР-ТАРС. Відповідне рішення прийняв міністр оборони США Леон Панетта. Уорду доведеться відшкодувати державі 82 тис. доларів. Генералові також загрожує часткова втрата пенсійних накопичень. У період з 2007 до 2011 року Уорд був першим главою нового Африканського командування збройних сил США. Щодо нього генеральним інспектором Пентагону було розпочато розслідування, яке тривало 17 місяців. Уорд підозрювався, зокрема, в тому, що використовував військові літаки для поїздок членів своєї родини й витрачав непомірно великі суми на шикарні готелі. Протягом чотирьох років Уорд очолював Африканське командування з штаб-квартирою в Штутгарті (Німеччина), створене передусім для здійснення операцій проти терористичних угруповань на півночі Африки. Торік, дослужившись до чотиризіркового генерала — найвищого військового звання у ВС США, він вирішив піти у відставку, проте його попросили затриматися, оскільки на той час проти нього вже велося розслідування.

Віце-прем’єра Хорватії засуджено до тюремного терміну за ДТП

Суд Угорщини визнав першого віце-прем’єра уряду Хорватії і міністра економіки Радимира Чачича винуватцем ДТП, в результаті якого загинуло дві особи, і в середу засудив його на 22 місяці позбавлення волі, повідомляє загребська газета Veсernji list. У грудні 2010 року Чачич їхав автотрасою в бік Будапешта на своїй автівці і врізався в машину, якою керувала угорка Каталін Ліптак. В результаті аварії загинули 60-річний чоловік Ліптак та її 81-річна мати, які були в машині. Оскільки безпосередньо після ДТП не було зафіксовано летального кінця, хорватського політика відпустили на батьківщину. У в’язниці Чачич має провести не менш як половину загального терміну ув’язнення, потім його можуть звільнити умовно. Початок виконання покарання може бути відкладений не більш ніж на два місяці. Політик не має права оскаржити вирок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати