Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

15 липня, 00:00

Французи «скромно» відсвяткували День взяття Бастилії

Вчора Франція відзначила національне свято — День взяття Бастилії. Цього року торжества були скромніші, ніж зазвичай. Було скасовано прийом від імені глави держави в саду Єлисейського палацу, на який щорік отримували запрошення декілька тисяч осіб: політичні й громадські діячі, представники еліти, ділових кіл, посли іноземних держав, преса. На думку Ніколя Саркозі, скасування прийому й низки подібних «надмірностей» дозволить заощадити кошти в умовах фінансової кризи. На честь свята від Тріумфальної арки до площі Згоди пройшов військовий парад, у ньому взяли участь близько чотірьох тис. людей і декілька сотень одиниць військової техніки: спочатку над Єлисейськими полями пролетіли літаки пілотажної групи Патруй де Франс, бойові винищувачі, бомбардувальники і вертольоти ВПС Франції, потім настала черга сухопутних військ. Проведення огляду військ обійшлося в чотири млн. євро, повідомили у французькому Генштабі. Особливістю параду цього року стала участь у ньому представників тринадцяти африканських країн, колишніх французьких колоній: Беніну, Буркіна Фасо, Камеруну, Центральноафриканської республіки, Конго, Габону, Мадагаскару, Малі, Мавританії, Нігеру, Сенегалу, Того і Чаду. Так французька влада вирішила відсвяткувати п’ятдесятиріччя краху світової колоніальної системи.

У США скасували заборону на лихослів’я в ефірі

Апеляційний суд США скасував урядовий указ, що забороняє лихословити в ефірі, заявивши, що він є неконституційним. Відповідно до законодавчої норми, прийнятої в 2004 році, мовці могли бути оштрафовані, якщо в ефірі прозвучить неналежне слово або вислів. Рішення про посилення правил Федеральна комісія з телекомунікацій прийняла після того, як у 2003 році лідер популярної групи U2 Пол Х’юсон, він же Боно, вилаявся матом під час церемонії вручення премій «Золотий глобус». Проте тепер у рішенні апеляційного суду говориться, що той указ створив «жахливий ефект» на ефірні ЗМІ. Багато представників мас-медіа заявили, що задоволені винесеною судовою постановою. Зі свого боку, представник Федеральної комісії з телекомунікацій Майкл Коппс назвав прийняте рішення таким, що завдає шкоди інтересам сім’ї та заявив, що його відомство конкретизує й посилить свою політику стосовно непристойностей в ефірі.

У Белфасті не стихають молодіжні безчинства

У Белфасті, столиці Північної Ірландії, третю ніч поспіль відбуваються масові безчинства. На північ міста було стягнуто близько сотні поліцейських у захисній формі, а також водомети. Присутні тут націоналісти знову стріляли по поліції, закидали стражів порядку пляшками із запальною сумішшю і саморобними гранатами. Цього разу, проте, поранених не було. На 12 липня і подальші дні в Північній Ірландії припадає пік «сезону маршів»: у ці дні значна частина тутешнього населення святкує перемогу військ нідерландського принца Вільгельма Оранського над католицьким королем Яковом II у кінці XVII століття. Тих, хто відзначає цю подію, називають оранжистами — за іменем принца Оранського, а також лоялістами, оскільки вони виступають за збереження Північної Ірландії у складі Об’єднаного Королівства, тобто лояльні до британської корони. Зазвичай це представники протестантської общини; їм протистоять католики, ірландські націоналісти, які добиваються відділення провінції і приєднання її до Ірландської Республіки, — через це їх також називають республіканцями. У попередні дві ночі в безпорядках, влаштованих молодими націоналістами, травми отримали більше 80 поліцейських. Згодом поліція оприлюднила кадри зйомки з повітря, на яких видно, як демонстранти кидають у боббі цеглу й розмахують шматками арматури. Перший міністр Північної Ірландії Пітер Робінсон і його заступник Мартін Макгіннесс назвали ці інциденти «чистої води хуліганством і вандалізмом».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати