Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

15 серпня, 00:00

Білорусь не відмовляється від інтеграції в європейські структури

Білорусь ніколи не відмовлялася від міжнародної співпраці як член ООН, як європейська держава і не має відмовлятися від інтеграції в будь-які європейські структури. Про це заявив спецпредставник МЗС Білорусі щодо взаємодії з європейськими структурами, лідер Ліберально-демократичної партії країни Сергій Гайдукевич. За його словами, переговорний процес між Білоруссю і Радою Європи має непогані перспективи. «Діалог триває, є питання, про рішення яких ми домовилися. З боку Ради Європи було висловлено деякі побажання, які можуть бути позитивно сприйняті білоруською стороною», — сказав С. Гайдукевич, уточнивши, що серед таких побажань — відкриття європейського Бюро в Мінську.

Гюля знов висунули в президенти Туреччини

Правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку (ПСР) знову назвала свого представника Абдуллу Гюля претендентом на пост президента країни. Раніше висунення цього політика на президентську посаду в травні цього року викликало роздратування у світських і армійських колах. Протистояння призвело до дострокових парламентських виборів, переконливу перемогу на яких знову отримала ПСР. Перше голосування з цього питання відбудеться в парламенті 20 серпня. Щоб бути обраним, у ході першого і другого турів претендент має отримати дві третини депутатських голосів, тобто 367 з 550. ПСР таку кількість мандатів не має в своєму розпорядженні, проте в ході третього і четвертого турів голосування кандидату досить набрати просту більшість у 276 голосів, тоді як парламентська фракція правлячої партії нараховує 341 депутата. Одна з головних опозиційних сил у парламенті Партія національної дії (ПНД) раніше заявила, що не має наміру бойкотувати голосування, що викликало у ПСР сподівання на наявність кворуму і перемогу її кандидата. При цьому найбільша опозиційна партія, лівоцентристська Республіканська народна партія (РНП) оголосила, що як і раніше виступає проти кандидатури Абдулли Гюля.

День незалежності по-пакистанськи

Вчора Пакистан відзначив 60-у річницю отримання незалежності. Вівторок оголошено вихідним днем, й усією країною пройшли заходи, присвячені святковій даті. Зокрема, відбулися церемонії підняття національного прапора, в одній з яких узяв участь прем’єр-міністр Пакистану Шаукат Азіз (на фото). А ввечері усією країною мають прогриміти салюти. Напередодні святкових урочистостей у столиці Ісламабаді та великих містах країни було введено підвищені заходи безпеки, оскільки влада побоювалася можливих терористичних атак, організованих екстремістськими угрупованнями. Нагадаємо, що 1947 року, коли закінчилося британське володарювання на території півострова, Індія розділилася на дві колонії — мусульманську й індуїстську. Розділ країни супроводжувався наймасовішою міграцією в історії людства, через кордони нових держав загалом перейшло понад десять мільйонів осіб. Переселення також стало однією з найкривавіших подій в історії обох країн, за даними місцевих ЗМІ, загинуло близько мільйона осіб. На честь свята пакистанська влада ухвалила рішення звільнити з-під варти і відпустити додому 124 індійських ув’язнених. У вівторок Індія, яка відзначить ювілей незалежності завтра, зробить у відповідь жест доброї волі і звільнить понад 100 пакистанських ув’язнених.

Політичний радник Буша йде у відставку

Політичний радник президента США Карл Роув (на фото праворуч) заявив про те, що йде у відставку наприкінці цього місяця. Представник Білого Дому підтвердив Рейтер, що К. Роув покидає адміністрацію Буша, сказавши, що це «величезна втрата». «Я думаю, що настав час», — сказав радник президента. К. Роув відомий як політичний «архітектор» завдяки своїй майстерності проводити передвиборні кампанії. Він очолював президентську кампанію Буша 2000 року. К. Роув хотів піти у відставку ще рік тому, але відклав її через вибори до Конгресу США, в ході яких перемогли демократи, а також через проблеми, пов’язані з імміграційним законодавством і війною в Іраку. К. Роув прийняв рішення піти після того, як Джошуа Болтон, глава адміністрації Білого Дому, сказав, що радник Буша може піти до початку вересня, або йому доведеться залишитися до січня 2009 року, кінця президентського терміну.

Уряд Польщі готовий піти у відставку

Польський уряд готовий піти у відставку у випадку, якщо парламент не ухвалить рішення про саморозпуск. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качиньський у газеті «Річ Посполита». Раніше в інтерв’ю місцевому радіо він пояснив, що у вирішенні цього питання багато що залежатиме від Союзу демократичних лівих сил. Якщо він висловиться за саморозпуск сейму, дострокові вибори повинні будуть відбутися 21 жовтня. В іншому випадку не вдасться набрати необхідної кількості голосів для саморозпуску. Тоді уряд піде у відставку, і буде призначено дострокові вибори. Напередодні польський прем’єр звільнив міністрів, що представляли дві партії з урядової коаліції, вирішивши керувати урядом парламентської меншості. «Це означає, що коаліції більше немає», — сказав Ярослав Качиньський, виступаючи в адміністрації свого брата- близнюка Лєха Качиньського, президента країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати