Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

17 лютого, 00:00

Сесія ПА ОБСЄ вперше пройде в Києві

XVI сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ пройде в Києві 5 — 9 липня 2007 року. Договір між Верховною Радою України й ПА ОБСЄ щодо її проведення в ході зустрічі в Києві підписали перший віце-спікер Адам Мартинюк і президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Горан Леннмаркер. Крім того, сторони підписали й додатковий меморандум до цієї угоди. Рішення про проведення сесії, за словами першого віце-спікера, було прийняте українським парламентом на минулій сесії, створений Оргкомітет, в який увійшли крім представників Верховної Ради України й представники виконавчої влади. Створено спеціальну робочу групу під керівництвом керуючого справами Верховної Ради України, до якої увійшли фахівці апарату парламенту, що безпосередньо займаються підготовкою до сесії ПА ОБСЄ з конкретних напрямків. «Ми вперше проводимо на території нашої країни подібний захід і ми все зробимо, щоб він відбувся на найвищому рівні», — наголосив А. Мартинюк. ПА ОБСЄ допоможе Україні в організації проведення сесії в Києві. За його словами, програма співробітництва України та ОБСЄ в 2006 році охоплювала понад 30 напрямків.

Качиньський обговорив iз Райс розміщення системи ПРО

Прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качиньський обговорив у телефонній розмові з держсекретарем США Кондоліззою Райс питання розміщення системи протиракетної оборони (ПРО) США. Телефонна розмова стосувалася також польсько- американських відносин. На прес-конференції у Варшаві Ярослав Качиньський заявив, що польська влада вважає, що розміщення на території країни елементів системи ПРО США сприятиме зміцненню безпеки самої Польщі. «Уряд, президент і я сам виступаємо за створення бази протиракетної оборони», — наголосив прем’єр-міністр Польщі. США планують розмістити радари системи ПРО на території Чехії й Польщі. Вартість будівництва європейської частини системи протягом найближчих п’яти років оцінюється в $1,6 млрд. Надалі ця система може бути розширена за рахунок включення в неї елементів базування на море, а також розміщення в космосі елементів спостереження. Як стверджують США, вони створюють систему ПРО для захисту від передбачуваного ракетного нападу з боку держав так званої осі зла. До цих держав Вашингтон зараховує, зокрема, Північну Корею та Іран.

Рада ЄС схвалила нову енергетичну політику

Рада ЄС на засіданні в Брюсселі в цілому схвалила пропозиції щодо нової енергетичної політики Європейського Союзу. За словами Андріса Пібалгса, члена Єврокоміссії, що курирує енергетичні питання, засідання продемонструвало довіру країн ЄС пропозиціям Європейської комісії. Усі країни погодилися з тим, що повинні працювати у важливих сферах безпеки постачань і підвищення конкурентоздатності європейського енергоринку, повідомив Пібалгс. Делегати також погодилися з тим, що викиди в атмосферу необхідно скоротити на 20% до 2020 року. Крім того, більшість країн погодилися з завданням довести за цей же період до 20% складову відбудовної енергії в загальній структурі енергоспоживання, а також довести до 10% рівень використання біопалива в загальній структурі споживання бензину й дизельного пального. Рада ЄС також схвалила план, пов’язаний з підвищенням ефективності використання енергії. До 2020 року це повинно привести до економії близько 20% енергії порівняно з нинішнім рівнем. Пібалгс зазначив, що пакет пропозицій «має глобальне значення». Ці пропозиції демонструють амбіції Європи створити спільну політику в новій для неї сфері — енергетичній. За словами Пібалгса, це не просте завдання, так влада ЄС повинна створити таку політику, що зможуть прийняти різні країни — від Кіпру до Ірландії, від Португалії до Фінляндії, від Німеччини до Польщі. «Якщо взяти до уваги досвід відносин, що країни мали до сьогодні, складність цього завдання очевидна», — наголосив він.

Японія вводить санкції проти Ірану

Японський уряд учора схвалив ряд санкцій щодо Ірану в рамках відповідної резолюції РБ ООН. Зокрема, резолюція вимагає від Ірану повної зупинки робіт зі збагачення урану та його переробки й припинення ввозу матеріалів для використання в ядерній сфері. Зі свого боку кабінет міністрів Японії вирішив заморозити активи 10 іранських організацій і 12 приватних осіб, причетних до ядерної програми, як того вимагає резолюція. Японська влада заборонила ввіз будь-яких іранських товарів, що можуть мати відношення до ракетних і ядерних технологій, а також постачання в Іран матеріалів, що можуть бути використані в ядерній програмі, та в’їзд до країни осіб, причетних до ядерних розробок Ірану. «У рішенні ядерної проблеми Ірану необхідно дотримуватися твердої позиції, беручи до уваги принципи нерозповсюдження, зв’язок (іранського питання) із північнокорейською ядерною проблемою і вплив цього на стабільність у близькосхідному регіоні», — зазначив міністр закордонних справ Японії Таро Асо на засіданні уряду.

Чавес вводить новий болівар

Президент Венесуели Уго Чавес оголосив про введення в країні нової валюти. Замість нинішнього болівару з 2008 року буде введений в обіг новий болівар. Рішення своє Чавес мотивував бажанням здолати інфляцію, що складає 18% і залишається найвищою в Латинській Америці. Старі болівари будуть мінятися на нові за курсом один до тисячі. За словами Чавеса, високі ціни на нафту й ріст національної економіки виводять Венесуелу в коло лідерів світової економіки, і стає психологічно неприйнятною ситуація, коли за долар дають трохи більше 2000 боліварів. До деномінації в схожій ситуації вдавалися й інші країни, наприклад Росія в 1997 році, але економісти не утомлюються повторювати, що відкиданням нулів перемогти інфляцію неможливо, якщо до цього не додати тверді фіскальні заходи. На податковому фронті Чавес запропонував скоротити на третину податок на додану вартість, що, на його думку, допоможе в боротьбі з інфляцією. Серед інших заходів боротьби з ростом цін, що розглядає президент багатою нафтою Венесуели, — націоналізація супермаркетів. Ціни на деякi продукти, зокрема на м’ясо, були фіксовані чотири роки тому, і інфляція призвела до того, що власники магазинів працювали в збиток.

Клінтон подарували Капітолій

Кандидату на пост президента США, сенатору-демократу від штату Нью-Йорк Гіларі Клінтон подарували модель Капітолію, де зосереджена найвища законодавча і судова гілка влади США. Дружина колишнього президента Білла Клінтона запропонувала проект закону, який передбачає виготовлення і встановлення в Капітолії пам’ятника Сожурне Трут, яка в 19 столітті була активним борцем за права жінок і виступала проти рабства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати