Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

02 грудня, 00:00

Естонія прагне прирівняти серп і молот до свастики

Закон, відповідно до якого символи радянської епохи прирівнюються до нацистських, а їхнє використання вважається карним злочином, пропонує прийняти парламенту Естонії уряд. Уже прийняті відповідні поправки до карного кодексу й передані депутатам для затвердження. Автори законопроекту вважають, що поширення символів СРСР та радянських республік — також як символіки німецької Націонал-соціалістської партії та СС — повинне розглядатися як розпалювання ворожнечі, пов’язаної з окупаційними режимами. «Не повинно бути ніякої різниці у ставленні до символіки часів Сталіна або Гітлера», — заявляє глава уряду Естонії Андруса Ансіпа. Поширення радянської й нацистської символіки пропонується карати накладанням великого грошового штрафу або ув’язненням терміном до трьох років. Міністерство іноземних справ Росії виступило з різкою заявою щодо естонського законопроекту, який, зі слів МЗС, спричиняє обурення.

Ірак візьме під контроль територію

Прем’єр-міністр Іраку Нурі Аль-Малікі заявив, що збройні сили його країни будуть готові прийняти контроль над безпекою до червня 2007 року. «Я не можу говорити від імені американської адміністрації, але я можу сказати, що наші збройні сили будуть готові до 2007 року», — зазначив Аль-Малікі в інтерв’ю телеканалу АВС після зустрічі з президентом США Джорджем Бушем у столиці Йорданії. Іракський міністр відзначив, що з «початку наступного року буде посилена підготовка військ, і коли наші збройні сили досягнуть відповідного рівня, ми можемо почати вести переговори щодо передачі влади з багатонаціональних сил іракської армії». Дж. Буш назвав Малікі «сильним лідером», але зазначив, що американські війська покинуть Ірак, тільки коли завершать свою місію. Однак, як стало відомо раніше, двопартійна група з вивчення ситуації в Іраку рекомендує адміністрації Буша почати поступове виведення збройних сил з Іраку.

У США новий тест на громадянство

Новий екзамен на громадянство для іммігрантів вводить влада Сполучених Штатів. Тепер за основу тесту передбачається брати не знання історичних фактів, а розуміння демократичних принципів. Організації, що відстоюють права приїжджих, розкритикували новий підхід, який, за їхніми словами, являє собою інструмент, направлений проти іммігрантів і покликаний ускладнити процедуру отримання американського паспорта. Влада стверджує, що їхня мета — спонукати мігрантів до вивчення громадянських цінностей, на яких будується Америка, що допоможе їм стати істинними громадянами. Щоправда, нові запитання поки не включені до офіційного екзамену як обов’язкові — спочатку вони будуть випробувані на бажаючих. Про плани переробки системи тестування оголосив директор цивільної та імміграційної служби США Еміліо Гонсалес. Люди, що хочуть стати громадянами Америки, заявив він, не повинні розраховувати на те, що зможуть це зробити, просто жваво відрапортувавши визубрені історичні факти. За його словами, вони повинні виявити любов до країни, невід’ємною частиною якої стають.

Тайфун на Філіппінах забрав десятки життів

Щонайменше 146 чоловік загинули на Філіппінах внаслідок сходу грязьового потоку, викликаного тайфуном «Дуріан». Про це повідомляє організація «Червоний Хрест». Проливні дощі, викликані тайфуном, призвели до того, що з гірських схилів у низини спрямовувалися селеві потоки. Під каменями й брудом були поховані два села, що знаходилися в підніжжі вулкана Майон на південний схід від Маніли. Постраждали ще п’ять сіл. У районі лиха продовжуються пошукові роботи, і влада підкреслює: повідомлена кількість жертв може виявитися не остаточною. Кожного року на Філіппіни обрушуються близько 20 тайфунів. У вересні, внаслідок проходження одного з них північними й центральними районами країни, загинуло приблизно 200 чоловік.

Бжезінський: ситуація в Україні незрозуміла

Відомий політолог і дипломат, колишній радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера Збігнев Бжезінський заявив, що НАТО — не цілком зрозуміла позиція Києва. Про своє бачення нинішніх відносин між Україною та Альянсом він розказав після завершення саміту НАТО в Ризі. Бжезінський відзначив, що підготовка України до вступу в Альянс просувається «непогано», і рівень готовності країни до співробітництва з НАТО досить високий. Однак сьогодні влада розділена на прихильників і противників НАТО, а така двозначність призводить до того, що незрозуміло, яким буде розв’язання нинішньої ситуації.

Саркозі — самовисуванець на посаду президента

Міністр внутрішніх справ Франції Ніколя Саркозі оголосив про висунення своєї кандидатури на виборах президента республіки, які відбудуться навесні наступного року. Його заява була очікуваною. За останніми даними опитування громадської думки, Саркозі буде фаворитом на президентських виборах. У своєму інтерв’ю ряду французьких газет він заявив, що в нього є сили, енергія та бажання запропонувати інакше бачення Франції. «Я прагну розвивати відносини з французами на новій основі, яку можна позначити двома словами: упевненість і повага. Упевненість в обіцянках, що були дані, повага до кожного окремо взятого француза», — цитують газети слова Саркозі. Йому доведеться конкурувати з Сеголен Руаяль, яку підтримала Соціалістична партія. Правоцентристська партія Саркозі «Союз за народний рух» збирається ухвалити рішення про підтримку того чи іншого кандидата в січні. Як очікується, діючий президент Жак Ширак, що представляє ту ж партію, не стане балотуватися на третій термін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати