Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маркіян ЛУБКIВСЬКИЙ: Вiзит абсолютно своєчасний

17 листопада, 00:00

Президент України Віктор Ющенко вважає, що Європейський Союз стане повноцінним лише після того, як до нього увійдуть усі країни, які географічно знаходяться в Європі. «Я упевнений, що ЄС завершиться кордонами Європи. Я був би щасливим, особливо якби це відбулося у покоління сьогоднішніх політиків», — заявив він учора під час зустрічі з представниками дипломатичних і політичних кіл Франції. Глава держави робив наголос на двох основних темах під час виступу. Перший — євроінтеграційний. Підтримка Франції, яка має вагомий вплив на «євросоюзівські» процеси у цьому питаннi, без сумніву, важлива. Другий — інвестиційний. Участь у конкурсі з приватизації «Криворіжсталі» французького сталеливарного гіганта «Арселор» уже засвідчив інтерес компанії цієї держави до України. На цьому, вочевидь, спинятися не варто. (Тим більше, що «Арселор» не зміг купити пропонованого пакету акцій). Дводенний робочий візит Віктора Ющенка до Парижа викликав неоднозначні оцінки. Одна з них викладена в погляді відомого історика і публіциста Богдана Осадчука. За офіційним коментарем із приводу перебування Президента у Франції «День» звернувся до заступника державного секретаря України Маркіяна ЛУБКІВСЬКОГО.

— Наскільки своєчасним був візит Президента до Парижа у час внутрішньополітичної кризи у Франції?

— Відповідь на це запитання випливає з аналізу українсько-французьких відносин. Очевидною була певна пауза у взаєминах між двома країнами, яка загрожувала перетворитися на стагнацію. Тому коли Україна здійснила цілу низку активних кроків у напрямку зближення з Францією, навпаки, треба вітати не лише візит, а й прорив у цих відносинах. Нам конче необхідно виводити відносини з Францією — ключовим європейським гравцем — на докорінно новий рівень. Говорити про те, що цей візит несвоєчасний, щонайменше неправильно. Ці відносини знаходилися у тяжкому стані. Тому треба віддати належне Президентові України, який проявив політичну волю до відновлення багатостороннього діалогу з Францією. Візит Віктора Ющенка у контексті покращання українсько-французьких відносин слід трактувати як великий зовнішньополітичний успіх.

— Чи проводила українська сторона якийсь зондаж із приводу того, як поставляться французи до візиту Віктора Ющенка саме в цей час?

— Як ви висловилися, зондаж проводився з двох боків. Очевидною формою такого зондажу був нещодавній візит до Києва міністра закордонних справ Франції Філіппа Дуст-Блазі. Із іншого боку, зовнішньополітичне відомство нашої держави одержало від Президента України чіткі вказівки щодо ретельного аналізу відносин із Францією і внесення відповідних пропозицій щодо їхньої активізації.

— Які результати слід очікувати від візиту Віктора Ющенка до Парижа?

— Насамперед необхідно очікувати на відновлення повноцінного політичного діалогу. Це завдання номер один. Інші очікування є похідними. Звичайно, завдання-максимум полягало б у входженні французьких інвестицій в українську економіку, у нарощуванні торговельно-економічного співробітництва, у сприянні французькою стороною євроінтеграційним прагненням Києва. Це та планка, яку необхідно ставити, але, з іншого боку, треба реально дивитися на ситуацію. Ми зробили перший крок. Сподіваємося, що імпульс від нього незабаром відчує весь комплекс українсько-французької взаємодії.

— Яка атмосфера панує навколо візиту Президента України у Франції? Яку увагу цьому приїзду приділяють французькі ЗМІ?

— За моєю інформацією, атмосфера відповідає статусу цього високого візиту. За імпульсами, які надходять із Парижа, атмосфера є абсолютно дружня і довірлива. Про це свідчила аура, яка панувала під час виступу Президента в Інституті міжнародних відносин у Парижі перед представниками провідних політичних та ділових кіл Франції, а також під час переговорів із прем'єр-міністром Домініком де Вільпеном і президентом Жаком Шираком.

— Чи можна припустити, що Франція була зацікавлена у приїзді української делегації для того, аби відволікти громадську увагу від внутрішньополітичних проблем?

— Я не думаю, що французька сторона переслідувала подібні цілі. Гадаю, для Франції було важливо насамперед пересвідчитися у щирому прагненні України до відновлення повномасштабного діалогу. І вона це побачила. Тому вважаю недоречним говорити про те, що Париж переслідував певні внутрішньополітичні цілі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати