Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Неформальна дипломатія Коморовського

Чи допоможе Януковичеві «цілком приватний візит» до Гданська розв’язати «його політичну проблему»?
31 серпня, 00:00
30 СЕРПНЯ 2011 РОКУ. ГДАНСЬК, ПОЛЬЩА. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВІКТОР ЯНУКОВИЧ ВШАНОВУЄ ЗАГИБЛИХ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ, ПОКЛАВШИ КВІТИ ДО ПАМ’ЯТНИКА «ГЕРОЯМ ВЕСТЕРПЛЯТТЕ» / ФОТО АГЕНТСТВА «РАР»

Досить дивно розгорталися події довкола вчорашнього візиту Президента України Віктора Януковича в Польщу і запланованих переговорів з польським колегою Броніславом Коморовським. По-перше, обидві сторони по-різному трактували рівень цього візиту. Варшава устами міністра канцелярії президента Польщі Славомира Новака назвала його «цілком приватним». Зі свого боку, в прес-службі глави Української держави цей візит назвали робочим. Ще більше розходження сторін проявилося в тому, які теми обговорюватимуть польський та український президенти. Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін заявив, що «питання завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС уже цього року будуть домінуючими під час зустрічі Президентів України та Польщі». Тим часом Славомир Новак сказав, що Коморовський під час зустрічі з Януковичем планує обговорити питання, пов’язані з арештом колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. «Президент Коморовський часом хоче проводити дипломатію в трохи неформальний спосіб. Нещодавно приймав у Хелю канлцера Німеччини Ангелу Меркель з чоловіком. Тепер зустріч із Президентом Януковичем», — зазначив Новак, якого цитує веб-сайт польського президента.

Ще відвертішим був радник президента Польщі Роман Кужняр, який в опублікованому вчора матеріалі в Gazeta Wyborcza відзначив, що арешт екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко може зірвати підписання договору про асоціацію України з ЄС 2011 року. «Перебіг ситуації в Києві може зв’язати Польщі руки в цій справі. Можуть узяти гору аргументи політиків і держав, які негативно ставляться до входження України в Євросоюз», — написав Кужняр. За його словами, в разі непідписання договору про асоціацію розмови можуть «знову затягнутися на багато місяців, а то і значно довше».

«Здається, що представники влади в Києві, особливо Президент Віктор Янукович, повинні зважати на таку ймовірність. Було б фатально, якби над Дніпром не оцінили серйозності ситуації», — відзначив радник польського президента. Він також висловив сподівання, що українська влада це усвідомлює та не буде «забивати гола в свої ворота».

Коли верстався номер, не було інформації про переговори президентів Польщі та України. Тому «День» звернувся до аналітика Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджея ШЕПТИЦЬКОГО й попросив прокоментувати ситуацію довкола візиту Президента України в Польщу та можливих тем, які будуть обговорювати лідери обох країн, і розповісти, чи вплине арешт Тимошенко на відносини між ЄС та Україною і на підписання угоди про асоціацію.

— Я вважаю, що і для Польщі, і для України дуже важливе порозуміння, якого ми намагаємося досягти наприкінці року, щодо підписання угоди про асоціацію і поглиблену та якнайширшу зону вільної торгівлі. Тому Янукович і Коморовський будуть про це говорити. Але, з іншого боку, Польщі здається, що справа Тимошенко може негативно вплинути на українсько-європейські відносини. На мою думку, в закритій частині зустрічі ця тема буде обговорюватися.

Якщо говорити про назву візиту — приватний чи робочий, то я не бачу тут надто суттєвої різниці. У Польщі регулярно відбуваються такі приватні зустрічі з лідерами провідних партнерів країни. Тому я не бачу в цьому нічого негативного, а лише сигнал, що це не державний візит.

Що ж до заяви радника президента Польщі про те, що українська сторона зрозуміє серйозність ситуації, пов’язаної з арештом Тимошенко і політичними переслідуваннями опозиції, та «не буде забивати гола в свої ворота». Як я вже відзначав, у Польщі й особливо в Європейському Союзі є таке відчуття, що справа Тимошенко — політична справа. І європейським державам не дуже подобається, що лідер української опозиції зараз перебуває у в’язниці. Ми, наша країна загалом, дуже сподіваємося на те, що так чи інакше цю справу буде вирішено і за українськими законами, і за європейськими стандартами.

— Чи може справа Тимошенко, зокрема продовження її перебування під вартою або засудження до ув’язнення, вплинути на те, що ЄС не підпише з Україною угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі?

— Можу сказати лише, що ЄС дуже невдоволений тим, що зараз пані Тимошенко в тюрмі. І на мою думку, сьогодні це — політична проблема для Президента Януковича. Якщо він залишить Тимошенко у в’язниці, то це негативно впливатиме на імідж і відносини України з ЄС. Якщо завтра суд засудить Тимошенко, то всі скажуть, що це була політична справа. Янукович каже, що в Україні незалежні суди. Якщо завтра Тимошенко вийде з тюрми, то це також відкрито покаже, що то була політична справа. Це проблема Януковича, бо надто складно сказати, що йому тепер робити так, щоб це відповідало українським законам, європейським стандартам і щоб це не впливало негативно на його позицію як у Європі, так і в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати