Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політреформа по-вірменськи

29 листопада, 00:00

У неділю у Вірменії відбувся загальнонаціональний референдум з приводу конституційної реформи. За попередніми даними підрахунку 68% бюлетенів, її підтримали понад 93% виборців, повідомляє вірменська Центральна виборча комісія. Явка виборців становила понад 65%. За процесом голосування спостерігала невелика група представників Парламентської асамблеї Ради Європи, а також кілька тисяч представників опозиційних партій і місцевих неурядових організацій, повідомляє Бі-Бі-Сі. Спостерігачів від ОБСЄ вірменська влада вирішила не запрошувати.

Зміни, запропоновані пропрезидентською більшістю, передбачають підвищення ролі парламенту в житті країни. Наприклад, президент повинен враховувати думку більшості парламенту, коли подаватиме на затвердження кандидатуру прем’єр-міністра, голову уряду затверджуватиме більшість депутатських голосів. Окрім того, судова система, на сьогодні підконтрольна президенту, має стати незалежною. А органи місцевого самоврядування отримають більше повноважень. Також пропонується ввести подвійне громадянство. Вірменська діаспора за кордоном, за деякими оцінками, вдвічі перевищує населення самої країни й має дуже сильні позиції в деяких державах, наприклад у США.

На думку представників опозиції, від зміни системи влади її сутність не зміниться — основним законом нехтуватимуть і надалі. Опоненти влади закликали до бойкоту референдуму. «Режим, який дозволяє вбивати в армії наших синів, який став причиною еміграції у мирні роки більше ніж мільйон громадян, нехтує чинну конституцію, цілком очевидно, буде порушувати і змінену конституцію», — заявив журналістам лідер партії «Спадок», колишній міністр закордонних справ Раффі Ованесян. «Опозиція так і не змогла навести логічних аргументів, які б пояснили, чому громадянам Вірменії варто голосувати проти або бойкотувати референдум», — відповів на критику президент Вірменії Роберт Кочарян.

Опоненти президента обурені тим, що, за пропонованою конституційною реформою, він отримує імунітет від кримінального переслідування. Крім того, вони бояться, що після завершення другого терміну своїх президентських повноважень Роберт Кочарян претендуватиме на те, щоб стати прем’єр-міністром. Опозиція твердить, що у народному волевиявленні взяло участь не більш ніж 16% громадян. Основні опозиційні партії Вірменії відкликали своїх представників iз виборчих комісій усіх рівнів. Вірменська преса пише, що в разі виявлення фальсифікацій опозиція погрожує влаштувати «абрикосову революцію». Після закінчення голосування в Єревані зібралося на мітинг близько тисячі опозиціонерів.

Чинну конституцію Вірменії прийняла у 1995 році, але її визнали невідповідною європейським стандартам. Вступивши 2001 року до Ради Європи, Вірменія взяла на себе зобов’язання провести конституційну реформу. У разі, якщо голосування провалиться, РЄ може вжити дисциплінарних заходів щодо Вірменії. Два роки тому аналогічний референдум визнали недійсним через низьку явку виборців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати