Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сирія стала ближчою

16 квітня, 00:00
ДОКТОР АБУДІАБ НАВЧАВСЯ В МОСКВІ Й ПІТЕРІ, ПОНАД 20 РОКІВ ПРАЦЮВАВ У ПОЛІТИЧНІЙ ТЕЛЕЖУРНАЛІСТИЦІ СИРІЇ. НИНІ ВІН ПИШЕ ЛІТЕРАТУРНІ НОВЕЛИ, ЛЮБИТЬ ЧЕХОВА, ШОЛОХОВА Й ГОГОЛЯ, ОСОБЛИВО ФІНАЛ «МЕРТВИХ ДУШ» / ФОТО РЕЙТЕР

Сирія зацікавлена в розвитку співробітництва з Україною, заявив учора журналістам Тимчасовий Повірений у справах цієї країни доктор Сулейман Абудіаб. Дипломатичні відносини між двома державами відновили ще 1990 року, але тільки з минулого вересня в Києві почали організовувати сирійське посольство. Наступного тижня відбудеться його урочисте відкриття, а приводом для нинішньої зустрічі з пресою став День незалежності, який Сирія відзначає завтра.

«Історичні зв’язки між двома країнами сягають ще часів хрещення Русі, — сказав доктор Абудіаб. — За радянських часів українські вузи закінчили не менше 12 тисяч сирійців, і не менше трьох тисяч із них одружилися з українками». За словами Тимчасового Повіреного, нині в нашій країні здобувають вищу освіту близько чотирьох тисяч сирійських студентів. Україна для них ближча, тепліша, та й дешевша, ніж Росія. А крім успішного «шлюбного досвіду» попередників є ще й діловий: після розпаду СРСР багато сирійців залишилися в Одесі, Харкові, Києві й досягли великих успіхів у бізнесі. Зокрема, сирійцем є засновник і хазяїн фірми «Автолюкс».

«Товарообіг між Сирією й Україною сягнув близько $600 млн., і це без посольства! — зазначив доктор Абудіаб. — А тепер, із відкриттям представництва, ми працюватимемо над збільшенням товарообігу». За словами дипломата, також у планах переїхати з нинішнього приміщення на Білоруській, 5 «до нового великого будинку, який відображав би сирійську культуру і всю серйозність прагнень партнерства з Україною».

За словами Тимчасового Повіреного Сирії, договірно- правова база двосторонніх відносин на сьогодні нараховує 13 документів, зокрема, є угода про запобігання подвійному оподатковуванню, про співробітництво у боротьбі з тероризмом, протокол про співробітництво у сфері туризму. Сирійці дуже хотіли б зробити свою країну популярним туристичним напрямком для українців. «Наш народ дуже доброзичливий, і країна дуже стабільна. Жінки можуть навіть уночі спокійно ходити вулицями, власники ювелірних магазинів у старому Дамаску часто залишають свій товар без нагляду — їм не треба боятися злодіїв. Крім того, Сирія — дешева країна, за гроші, на які в Києві можуть повечеряти троє-четверо людей, у Дамаску можна нагодувати двадцять. І звісно ж, маємо всі можливості для інтелектуального туризму — багато пам’ятників архітектури та історії», — сказав доктор Абудіаб. Сьогодні сирійську візу можна отримати або в київському представництві, або в аеропорті — за $24. Водночас сирійські дипломати хотіли б досягти дружнього паритету у візовому питанні. «Були випадки, коли громадян Сирії, які мали українську візу, на кілька днів затримували в аеропорті, а потім відправляли назад до Дамаска, бо їх не зустрічали представники турфірми. Зараз уточнюються деталі візового режиму між нашими країнами. Ми розуміємо, що жорсткішання правил із нашої сторони, намір видавати візи лише в посольстві, не сприятиме активізації туризму, але ми хочемо, щоб наших громадян теж поважали», — сказав доктор Абудіаб. (До речі, бажаючим вирушити до Сирії слід мати на увазі, що вони не отримають візу, якщо в їхньому паспорті стоїть ізраїльська.)

За словами Тимчасового Повіреного, цього літа має відбутися третє засідання державної комісії зі співробітництва на чолі з прем’єрами двох країн. Заплановано візит міністра закордонних справ Сирії до Києва. «Деякі світові лідери не зовсім знають реальну ситуацію в нашому регіоні, намагаються дестабілізувати її, не усвідомлюючи, наскільки це небезпечно. Ми сподіваємося, що компетентна позиція України щодо проблем Близького Сходу безпосередньо впливатиме на позицію Європи», — заявив Сулейман Абудіаб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати