Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Все законодавство Росії – вираження страху перед Майданом»

Експерти – про ухвалення нового антитерористичного закону в РФ
30 квітня, 17:36
ФОТО РЕЙТЕР

Віднині за організацію масових безладів у Росії загрожує  перебування за ґратами на 8-15 років. Якщо комусь надумається захопити заручників, викрасти літак або поїзд, то йому світить від 15 до 20 років або довічне ув’язнення.

Ці, а також інші покарання ухвалила вчора Рада Федерації Росії. Документ, який отримав у суспільстві назву «Антитерористичний пакет», істотно розширює повноваження ФСБ.

Окрім цього, ухвалений закон також вводить новий склад злочинів – організація злочинів терористичної спрямованості, а також фінансування тероризму. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 15 до 20 років або довічне ув’язнення.

Як пише lenta.ru, цей документ був підготовлений групою депутатів Держдуми на чолі з головою комітету з безпеки Іриною Яровою.

За словами російського військового експерта Олександра ГОЛЬЦЯ, цей пакет законів з’явився ще після теракту у Волгограді. Нагадаємо, наприкінці минулого року через смертницю на волгоградському вокзалі загинуло 16 осіб і ще 43 були поранені.

«Наші «мешканці» Думи і Ради Федерації вважають за необхідне ухвалювати серію законів із приводу кожного надзвичайного випадку, благополучно забуваючи про раніше прийняті», – говорить експерт. Пан Гольц  додає, що цей пакет законів дуже вправно в’язався «в боротьбу з тероризмом і посилюванням заходів у сфері інтернету і платіжних систем». Фактично, за словами Олександра Гольця, це означає, що будь-яку протесну акцію в Росії буде дуже важко фінансувати. «Це  стара методика під гаслом «боротьби з педофілією, тероризмом». Але кожного разу ми з’ясовуємо, що боремося не із цим, а з можливістю проведення будь-якого, навіть найменшого протесту в цій країні», – пояснює пан Гольц.

Президент фонду «Індем» Георгій САТАРОВ (Москва) зауважив у коментарі «Дню», що сьогодні офіційним установам Росії нічого не загрожує. «Якщо говорити про подібні закони, то цей далеко не єдиний. Він вписується в панічну проекцію, яка існує впродовж 10 років того, що відбувається в Україні і в те, що таке може статися в Росії. У зв'язку з першим Майданом  російську владу опанував страх, він до цих пір залишається і наростає. Все законодавство РФ – вираження цього страху», – вважає пан Сатаров.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати