Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Річниця президентства Трампа

Експерти — про причини й наслідки «шатдауну»
22 січня, 19:20
ФОТО REUTERS

Днями, а саме в ніч з 20 на 21 січня, в США почався так званий шатдаун (government shutdown) — тимчасове призупинення роботи органів влади та держустанов через відсутність фінансування. Цікаво, що ця подія збіглася з річницею перебування президента Дональда Трампа на посаді глави держави. З цього приводу він написав у Twitter: «Сьогодні рік мого президентства, й демократи захотіли зробити мені гарний подарунок. #DemocratShutdown». Демократи зі свого боку звинувачують главу Білого дому в «шатдауні» й запропонували свій хедж тег#TrumpShutdown, який моментально набрав більшої популярності, ніж президентський.

Нагадаємо, події розвивалися таким чином. 18 січня палата представників Конгресу США схвалила законопроект про тимчасове фінансування роботи уряду країни до 16 лютого, але наступного дня сенат не зміг проголосувати за нього. Цей законопроект мав набрати необхідні 60 голосів. А в республіканців лише 51 місце в сенаті, й, окрім того, Маккейн був відсутнім, тому їм була потрібна підтримка демократів, щоб у результаті проект набрав необхідну кількість голосів.

Наслідки «шатдауну» було відчутно негайно. Зокрема, на вихідних закрили для відвідувачів статую Свободи, а прес-служба Білого дому перестала відповідати на дзвінки. Також припинили роботу американські федеральні відомства.

Слід зазначити, що нинішній проект тимчасового бюджету США — вже четвертий за рахунком для адміністрації Дональда Трампа. Останнє рішення з цього питання було ухвалено наприкінці грудня 2017 року, термін його дії закінчився опівночі 20 січня. Тепер уряд може фінансувати лише найнеобхідніші видатки.

Бюджетна суперечка між демократами та республіканцями стосується видатків на оборону й фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою, на яку планується витратити $18 млрд. Зокрема, демократи наполягають на тому, щоб видатки на оборону не зростали надпропорційно в порівнянні з іншими статтями. А головна причина відмови багатьох демократів підтримати тимчасове фінансування — відсутність заходів щодо захисту від депортації близько 800 тисяч нелегальних мігрантів, які в’їхали в США неповнолітніми.

Нагадаємо, у вересні минулого року президент Трамп доручив закінчити програму Обами про захист молодих іммігрантів DREAMERS, які дітьми прибули до США з батьками нелегально й не мають відповідних документів.

У неділю президент США Дональд Трамп різко розкритикував демократів і навіть запропонував змінити процедуру голосування для відновлення роботи уряду. «Демократи просто хочуть, щоб в нашу країну йшли безконтрольні потоки нелегальних іммігрантів. Якщо тупикова ситуація збережеться, то республіканці повинні перейти до варіанту з 51 відсотком голосів (ядерна опція) й проголосувати за реальний, довгостроковий бюджет», — написав він у Twitter.

ФОТО REUTERS

Однак така пропозиція президента майже відразу була відкинута лідером республіканців у сенаті Мітчем Макконнеллом. Як повідомляє «Голос Америки», Макконнелл призначив на годину дня в понеділок (а якщо вдасться — на більш ранній час) голосування за новим законопроектом про державні видатки, який дозволить урядові працювати до 8 лютого. Однак демократи, незважаючи на заперечення республіканців, як і раніше, наполягають на включенні в законопроект положення про захист від депортації приблизно 800 тисяч молодих іммігрантів, привезених батьками в США в дитячому віці.

Зі свого боку лідер демократів у сенаті Чак Шумер назвав Трампа ненадійним переговірником. Він зазначив, що сторони кілька разів наближалися до рішення, втім, президент Трамп кожного разу знову апелював до консерваторів, які підтримують антиіммігрантську політику.

Востаннє «шатдаун» у США мав місце в жовтні 2013 року за президентства Барака Обами й тривав 16 днів. До речі, це перше в історії США закриття уряду, коли одна партія контролює і Білий дім, і обидві палати Конгресу.

«День» звернувся до американських експертів із проханням прокоментувати ситуацію з «шатдауном» і розповісти, хто винен і яким може бути вихід із неї.

«І ДЕМОКРАТИ, Й РЕСПУБЛІКАНЦІ ВВАЖАЮТЬ, ЩО МОЖУТЬ ПОЛІТИЧНО ВИГРАТИ ВІД ТАКОЇ СИТУАЦІЇ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— І демократи, й республіканці вважають, що вони можуть політично виграти від такої ситуації. На демократів чинить сильний тиск її політична база, щоб захистити DREAMERS і не дозволити Трампу обмежити імміграцію. Республіканці зі свого боку вважають, що американська громадськість зрештою покарає демократів за припинення діяльності федерального уряду через імміграційне питання.  

Щодо можливого компромісу між обома сторонами задля ухвалення законодавства з фінансування уряду. У певний момент  упродовж наступного тижня (чи двох тижнів) стане ясно, яка партія постраждала політично більше від цього безвихідного становища. І тоді ця сторона запропонує певні поступки.

— Як відомо, зараз республіканці звинувачують демократів, що через «шатдаун» постраждають військові. Хотілося почути вашу думку з цього приводу й, зокрема, щодо того, як вплине «шатдаун» на діяльність Державного департаменту.

— Насправді міністерство оборони не дуже постраждає від цієї ситуації. Переважна більшість його діяльності й надалі фінансуватиметься. А цього якраз не можна сказати про Державний департамент. Що найважливіше, теоретично працівники цього відомства не отримуватимуть зарплату упродовж усього терміну дії тимчасового призупинення фінансування федерального уряду. Конгрес може завжди це пізніше залагодити, але це непевна річ. Тим часом основна дипломатична діяльність триватиме.

«ЦЕ НЕ КІНЕЦЬ СВІТУ, АЛЕ ПРОБЛЕМА»

Адріан КАРАТНИЦЬКИЙ,  старший співробітник Атлантичноі ради США, керуючий партнер Myrmidon Group LLC:

— Проблема обертається довкола програми DACA(The Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), яка дозволяє тривале перебування дітей, які незаконно іммігрували до США зі своїми батьками. Трамп хоче, щоб вона була ліквідована або застосована як короткострокова програма, а демократи хочуть її захистити.

Президент може вести переговори та шукати компромісу, але він відчуває, що його позиція сильніша, коли він може звинувачувати демократів у «шатдауні». Отже, це може тривати деякий час, поки опитування не покажуть, хто більше постраждав від цього, Трамп чи демократи.

Весь персонал міністерства оборони залишається на роботі як високопосадові особи Державного департаменту. Все управління повітряним рухом залишається чинним, як і робота ключових інститутів, таких як ФБР та ЦРУ.

Вони вважаються необхідними, як і система соціального забезпечення та державної допомоги, яка залишається на місці. Але в понеділок більшість співробітників у великих міністерствах залишатимуться вдома, й вони не отримуватимуть зарплати, хоча згодом можуть залагодити це додатковими робочими днями й понаднормовою працею. Я не впевнений, що розслідування Мюллера вважається важливим. Якщо це не так, то ми можемо мати постійний «шатдаун»!

Перевірки нових літаків, ліцензування нових проектів тощо — все припиняється, а відтак відбудеться затримка. Але країна буде захищеною, як і посольства. Федеральні паспортні офіси також закриваються, але невелика частина персоналу видаватиме паспорти й оброблятиме візи, оскільки через це може відбутися серйозна затримка.

Отже, це не кінець світу, але проблема, якщо вона буде тривалою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати