Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Американські гірки» Трампа

Чому Вашингтон не запровадив нові санкції проти РФ
18 квітня, 18:22
ФОТО РЕЙТЕР

Днями в низці американських ЗМІ з’явилися публікації про те, що президент Дональд Трамп вирішив поки що не вводити нові санкції щодо Росії, попри те, що в неділю постійна представниця США в ООН Ніккі Гейлі в ефірі програми Face the Nation на телеканалі CBS News анонсувала їх запровадження. Тоді вона наголосила, що санкції будуть спрямовані на компанії, що працювали з оснащенням, пов’язаним з Асадом і використанням хімічної зброї, цитує її Reuters. 

Єдине повідомлення від Білого дому щодо цієї ситуації було від прес-секретаря Сари Сандерс. На борту президентського літака під час поїздки президента у Флориду, вона заявила журналістам, що «оголошувати поки що немає про що».  «Президент ясно дав зрозуміти, що він буде жорстким щодо Росії. Але водночас він усе ще хоче мати хороші відносини з ними. Втім, це буде визначено тим, чи вирішить Росія бути кращим актором у цьому процесі», — сказала вона, додавши, що Білий дім продовжує оцінювати низку санкцій.

А от сама Ніккі Гейлі у відповідь на слова радника Білого дому з питань економіки Ларрі Кудлова про те, що сталося «короткочасне збентеження», заявила: «З усією повагою, я не збентежена».

«Приготування нового покарання для Росії за її підтримку сирійського президента Башара Асада через імовірну хімічну атаку в Сирії спричинило переляк у Білому домі», — пише The Washington Post. Видання з посиланням на кількох людей, обізнаних із ситуацією, пише, що «Трамп провів переговори зі своїми радниками з національної безпеки і повідомив їм, що стурбований тим, що санкції офіційно анонсували, адже він ще не готовий запроваджувати їх». Крім того, в адміністрації президента сказали, що глава держави навряд чи введе додаткові санкції, доки Росія не дасть для цього привід за допомогою іншої події. «Команда Трампа вирішила публічно охарактеризувати оголошення Гейлі помилковим», — йдеться у статті. Водночас зазначається, що один із чиновників у Білому домі сказав, що Гейлі «поквапила події та припустилася помилки, яку треба виправити». Тим часом інші посадовці кажуть, що Гейлі навряд чи справді зробила помилкову заяву, адже вона «одна з найбільш дисциплінованих і обережних членів уряду, особливо, коли справа доходить до її публічних появ, і регулярно особисто звіряється з Трампом  щодо заяв перед тим, як дає телевізійні інтерв’ю».

The New York Times пише, що рішення Трампа означає «зміну курсу, що підкреслило розкол між президентом і його командою з національної безпеки». Газета посилається на одного із чиновників Білого дому, який на умовах анонімності повідомив, що Трамп вирішив не посилювати санкції через те, що зробив висновок, що вони не потрібні, «тому що  відповідь Москви на авіаудар була головним чином пустопорожніми погрозами». «Міс Гейлі є одним із найсильніших критиків російської поведінки по світу, часто говорячи більш різко, ніж хотів би містер Трамп, але її зрідка «приборкували» публічно таким чином», — пише NYT. При цьому зазначається, що удар по Сирії «був обмежений однією ніччю та трьома цілями, пов’язаними з хімічною зброєю». «Це мало на меті покарати президента Башара Асада за ймовірну газова атаку, але уникало провокації Росії на відповідь», — йдеться в матеріалі.

«У вівторок між Білим домом і Мар-а-Лаго (де розташований маєток Трампа у штаті Флорида. — Ред.) з’явився консенсус щодо того, як виправити несподівано заплутані плани адміністрації вжити заходів щодо Росії: звинуватити Ніккі Гейлі», — пише CNN.

У Financial Times вийшла стаття під назвою «Тріщина в американській адміністрації щодо російських санкцій стає явною», де згадується про «зростаючий розкол всередині адміністрації США щодо російської політики». Адже американський президент на відміну від його радників, включно з міс Гейлі, постійно захищає більш м’який підхід до Москви, Крім того, FT пише, що ця подія засвідчила напругу, що існувала під поверхнею місяцями.

«День»  звернувся до українських і американських експертів з проханням пояснити, чому Дональд Трамп відклав запровадження санкцій щодо РФ і чим загрожує подібна політика президента США, коли він з одного боку наносить авіаудари по Сирії у зв’язку з підозрами в хімічній атаці, а з іншого — блокує нові санкції проти РФ, пов’язані з підтримкою нею сирійського режиму.

«ТРАМП НЕ ГОТОВИЙ ОЧОЛИТИ СВІТОВИЙ МАРШ ЗІ СТРИМУВАННЯ РОСІЇ»

Альона ГЕТЬМАНЧУК, директор Центру «Нова Європа»:

— Поведінка Дональда Трампа щодо санкцій свідчить про одне: він як президент США не готовий очолити світовий марш зі стримування Росії. Він готовий це робити разом з європейськими союзниками, але точно не йти попереду колони.

Ризикну припустити, що до кінця президентства Трампа ми будемо перебувати на подібних «американських гірках»: коли жорстка позиція Трампа чергуватиметься з примирливою. Такою, яка залишатиме американському президенту якщо не вікно, то принаймні кватирку для майбутнього діалогу з Путіним.

Є підстави вважати, що російський президент й надалі залишається для Трампа авторитетом — можливо, частіше зі знаком мінус, ніж плюс — останнім часом, але все ж авторитетом. Таку нечітку політику Вашингтона спостерігають і в Москві. Відсутність консолідованого підходу використовується як сигнал, що у Вашингтоні можуть у будь-який момент «передумати» стосовно Росії, а відтак — не варто поспішати змінювати свою агресивну поведінку.

«АДМІНІСТРАЦІЯ ТРАМПА ЩЕ МОЖЕ ЗАПРОВАДИТИ БІЛЬШЕ САНКЦІЙ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Все що ми знаємо, це те, що в Адміністрації Трампа велись розмови про додаткові санкції проти Росії, і посол США в ООН Ніккі Гейлі згадала про них публічно, а Білий дім спростував це. Я не робив би швидких висновків щодо цього. Адміністрація Трампа ще може запровадити більше санкцій, але просто не зрозуміло, як це буде зроблено і яку роль зіграє. Варто відзначити, що президент Трамп спочатку хотів здійснити потужніший авіаудар США по Сирії. І як повідомляють, міністр оборони генерал Маттіс та інші переконали його здійснити більш помірний ракетний удар.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати