Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Це ще не крапка...

Манафорту загрожує 80 років в’язниці. Як вплине резонансна справа на США, президента Трампа та Україну?
23 серпня, 10:09
ФОТО РЕЙТЕР

Позавчора, 21 серпня, колегія присяжних у федеральному суді в місті Александрія штату Віргінія винесла вирок у справі Пола Манафорта — колишнього американського політтехнолога, який співпрацював з екс-президентом України Віктором Януковичем і «Партією регіонів», а також очолював передвиборчий штаб президента США Дональда Трампа. Присяжні визнали провину Манафорта в 8 з 18 пунктів обвинувачення: п’ять з них стосуються ухиляння від сплати податків, два — банківського шахрайства, один — недекларування іноземних банківських рахунків, повідомляє CNN. Остаточний вирок у справі суд має винести 12 грудня. Якщо суддя погодиться із висновками присяжних, Манафорту загрожує максимум 80 років в’язниці, передає Reuters.

Проте на цьому справа Манафорта не завершується, адже його також обвинувачують в тому, що він не зареєстрував себе як закордонний лобіст та у відмиванні грошей, отриманих з України. Ця справа буде розглядатися у суді в Вашингтоні у вересні. 

Президент США Дональд Трамп, коментуючи новину, назвав Пола Манафорта «хорошою людиною» і сказав, що «дуже засмучений». «Це ніяк не стосується таємної змови з Росією. Це полювання на відьом і це ганьба», — заявив глава Білого дому.

Доки в Александрії зачитували вирок присяжних для Манафорта, на суді в Нью-Йорку екс-адвокат американського президента Майкл Коен під присягою сказав, що заплатив «у координації та за вказівкою кандидата», тобто нинішнього президента США, за мовчання двом жінкам, які заявляли про сексуальні стосунки з Дональдом Трампом. Також Коен визнав себе винним в ухилянні від сплати податків, наданні неправдивої інформації банку, порушеннях при фінансуванні передвиборчої кампанії. Звинувачення проти Коена, як і проти Манафорта, — це наслідок розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера щодо можливого втручання Росії в американські вибори 2016 року.

РЕАКЦІЇ ЗМІ

Американські медіа назвали вирок, винесений присяжними, великою перемогою Мюллера. І хоча суд над Манафортом безпосередньо не стосується розслідування  втручання РФ у вибори, «це було перше випробування здатності спецпрокурора вести справу в залі федерального суду на тлі інтенсивної критики з боку президента та його союзників, що слідство є упередженим і неправомірним полюванням на відьом», пише The New York Times. «Манафорт програв, Мюллер виграв. Це була перемога, якої Мюллер потребував і яка дасть йому нових сил у подальшому розслідуванні того, як Росія намагалася втрутитися в президентські вибори і чи змовлявся президент Трамп з іноземним супротивником», — йдеться у матеріалі The Washington Post.

«Це одкровення — бомба. Коен був хранителем секретів Трампа, і його зізнання показує, що обидва чоловіки змовилися, щоб незаконно вплинути на результат президентських виборів 2016 року», — йдеться в матеріалі The Huffington Post. «Усі проблеми Трампа об’єдналися», — стаття з такою назвою вийшла в Time. «Багаторічний адвокат Трампа стояв у залі федерального суду на Манхеттені вдень сонячного вівторка та, кажучи словами президента, здав його», — йдеться в матеріалі.

ВИСНОВКИ СЛІДЧИХ

Прокурори вважають, що Манафорт протягом 2010—2014 рр. накопичив на рахунках у закордонних банках 65 млн. доларів, які отримав від українських олігархів за просування Віктора Януковича в політиці та допомогу йому виграти на виборах у 2010 році. Слідчі також повідомили, що 15 млн доларів він витратив  на предмети розкоші: дорогий одяг, килими тощо. Лише в 2012 році він мав вдосталь коштів, щоб придбати мансарду і два маєтки, пише NYT. Також його обвинувачують у брехні банкам з метою отримати кредит на 20 млн доларів після того, як політична робота в Україні завершилась, і приховуванні закордонних рахунків від влади.

МАНАФОРТ І УКРАЇНА

За судом над Манафортом пильно стежать не лише у США, а й в Україні, незважаючи на те що судді більше концентрували увагу не на деталях подій в нашій державі, а на суті обвинувачень. Особливо багато нової інформації розкрив під час свідчень у суді колишній діловий партнер Манафорта Рік Гейтс, який пішов на співпрацю зі слідством. За його словами, Манафорт співпрацював з Президентом України Петром Порошенком 2014 року, втім, цю інформацію в Адміністрації Президента категорично заперечили. Крім того, він розкрив схему того, як разом з партнером приховував мільйони, отримані від українських бізнесменів, на рахунках на Кіпрі. Серед тих, хто платив Манафорту за роботу, Гейтс згадав Ріната Ахметова,  Сергія Тігіпка, Сергія Льовочкіна, Андрія Клюєва, Бориса Колеснікова, передає «Радіо Свобода».

«День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати новину про вирок Манафорту та передбачити, як вона може вплинути на США, позиції президента Трампа та на Україну:

«ЦЕ МОЖЕ НЕГАТИВНО ВПЛИНУТИ НА ПРОМІЖНІ АМЕРИКАНСЬКІ ВИБОРИ ДО КОНГРЕСУ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка:

— Існує три важкі питання для президента США Дональда Трампа: перше — розгляд справи його колишнього приватного адвоката Майкла Коена, друге — пов’язане з мемуарами колишньої співробітниці Білого дому Омароси Ньюман і третє — судове розслідування справи Манафорта.

З 18 звинувачень проти Манафорта присяжні підтримали 8, а 10 вважаються недоведеними. За юридичною процедурою, надається ще певний час для державних органів прокуратури розглянути 10 відхилених питань, щоб провести додаткове дослідження, якщо вони потребують цього, та представити на розгляд ще раз. Для захисту також є певний період для подання апеляції щодо восьми питань, де присяжними була підтверджена провина.

Не треба забувати, що у вересні почнеться інше судове розслідування у справі Манафорта. Перше розслідування було пов’язане з фінансовими звинуваченнями, а друге — стосуватиметься діяльності щодо просування інтересів його політичних клієнтів.

Зараз дуже важливо подивитися, які саме звинувачення будуть висунуті та підтримані судовим розслідуванням у другій справі. Залежно від цього можуть бути досить серйозні проблеми розгляду питання щодо чинного президента.

Що стосується впливу на позиції Трампа справи Манафорта та заяв екс-адвоката Коена, то тут проглядаються досить сильні позиції захисту, який відхиляє звинувачення. У першому питанні йдеться, що підтримані звинувачення закінчуються періодом до 2016 року, тобто захист має певний позитивний результат з точки зору інтересів свого клієнта. Щодо Коена, то захист взяв лінію, звинувачуючи самого Коена в висуванні фальшивої інформації, чеків, які сплачувалися через організацію Трампа. Безпосередньо на президента обвинувачення поки що не переносяться.

Але інформація, яка виноситься на публіку, досить негативно впливає на імідж дій президента, його «публічну картинку». Це може досить негативно вплинути на проміжні американські вибори до Конгресу, до яких залишилось трохи більше двох місяців і результати яких можуть досить серйозно вплинути на позиції як президента, так і Республіканської партії в Конгресі. Тому це дуже серйозний період для Адміністрації.

Ці події мають найбільшу питому вагу для Америки та для американського суспільства. Відносно міжнародної тематики, геополітично, можуть бути прослідковані корені фінансування діяльності Манафорта в Україні, хто з цим був пов’язаний. І хоча за цим немає кримінальної відповідальності, ці політичні зв’язки ще раз можуть свідчити, що в політиків має бути чесна репутація. І це можна сказати з точки зору нашої передвиборчої кампанії.

«ПОТРІБНО, ЩОБ СУСПІЛЬСТВО ВИМАГАЛО РОЗСЛІДУВАНЬ ЩОДО УКРАЇНСЬКИХ ФІГУРАНТІВ СПРАВИ МАНАФОРТА»

Альона ГЕТЬМАНЧУК, директор Центру «Нова Європа»:

— У справі Манафорта ще не поставлена крапка: не забуваймо, що у вересні на нього чекає ще один суд у Вашингтоні за низкою звинувачень, зокрема й у незаконній лобістській діяльності в Україні. Тому історія буде ще розвиватись, з’являтимуться й нові факти. Одночасно буде створюватись не найбільш сприятливе тло для республіканців напередодні проміжних виборів у Конгрес у листопаді, вага яких на тлі розслідування спецпрокурора Мюллера зростає ще більше. І питання не тільки у справі Манафорта, а й останніх свідченнях колишнього юриста Трампа Майкла Коена, які можуть виявитись значно більш політично загрозливими для президента Трампа, аніж справа Манафорта.

Однак не забуваймо, що є достатньо помітна поляризація в США щодо розслідування як такого. Незважаючи на те, що айже 55% американців вважають справу Мюллера серйозною, яка має розслідуватись належним чином, 35% вважають, що це розслідування проводиться в основному для того, щоб дискредитувати президента Трампа. Понад 5о% республіканців негативно ставляться до спецпрокурора Мюллера (і 36% американців у цілому). Виборці Дональда Трампа виявились в цілому доволі сприйнятливими до аргументів президента про розслідування Мюллера як «полювання на відьом». Тому говорити про те, що розслідування Мюллера загалом і справа Манафорта зокрема — це електоральне вбивство Трампа, було б, очевидно, перебільшенням.

Що ж до України, то не думаю, що справа Манафорта матиме якесь суттєве значення під час наших виборчих кампаній. Хіба що американські лобісти, з якими співпрацюють чимало українських політиків, будуть на тлі справи Манафорта більш пильно підходити до виконання лобістського та податкового законодавства США, працюючи в Україні. Не виключено, що деякі факти з судового процесу над Манафортом будуть використовуватись як важіль впливу на окремих політиків та чиновників з часів Януковича, але навряд чи може йтись про впливових олігархів чи політиків першого ешелону.

Крім того, потрібно, щоб українське суспільство вимагало розслідувань щодо українських фігурантів справи Манафорта, чинило певний тиск, вимагало розслідувати і покарати тих, хто дозволяв собі незаконно вивести з України майже 60 млн доларів сумнівного походження на офшорні рахунки за послуги американського лобіста, але поки що такого тиску я не бачу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати