Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Декларації без наслідків чи історичний здобуток Трампа?

Світ коментує зустріч керівників США та Північної Кореї. Погляд українських експертів
12 червня, 17:57
ФОТО REUTERS

Зустріч президента США Дональда Трампа та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, що стояла під реальною загрозою зриву через неоглядні заяви Пхеньяна, таки відбулася в Сінгапурі 12 червня о дев’ятій ранку за місцевим часом (о четвертій ранку за Києвом). Вперше в історії чинний глава Білого дому зустрівся з керівником Північної Кореї після семи десятиліть ворожості, що розпочалися по завершенні Корейської війни.

Переговори Трампа та Кіма сам на сам тривали рівно 38 хвилин, за ними відбулися розширені переговори з участю радників і робочий ланч, передає CNN. У перерві між сесіями президент Трамп поділився враженнями з репортерами, сказавши, що зустріч проходить «дуже, дуже добре». «Чудові відносини», — заявив він. На запитання журналістів, чи відмовиться Пхеньян від ядерної зброї, Кім Чен Ин не відповів. «Було непросто дістатися сюди. Минуле було, ніби кайдани на наших кінцівках, а старі упередження та практики працювали, як перепони на нашому шляху вперед. Але ми здолали їх усіх, і ми тут сьогодні», — заявив він.

За підсумками саміту лідери підписали угоду, в якій зафіксували готовність до спільних зусиль щодо ядерного роззброєння Корейського півострова в обмін на гарантії безпеки з боку Вашингтона, пише DW. Видання The Politico опублікувало повний текст документа, що складається із чотирьох пунктів. По-перше, США та КНДР взяли на себе зобов’язання встановити нові відносини «відповідно до бажання людей обох країн до миру та процвітання». По-друге, країни об’єднають зусилля для побудови стійкого миру на півострові. По-третє, КНДР зобов’язується працювати над повним ядерним роззброєнням, що було зафіксовано 27 квітня в Пханмунджомській декларації. По-четверте, сторони зобов’язалися репатріювати залишки загиблих військовополонених. Дональд Трамп оголосив, що денуклеаризація на Корейському півострові розпочнеться «дуже швидко».

ФОТО REUTERS

Лідер Північної Кореї наголосив, що це історичний документ і що «світ побачить зміни». Президент США, у свою чергу, сказав, що відносини з цією державою зміняться і що «люди будуть вражені та щасливі».

Цікаво, що державний північнокорейський канал KCNA транслював саміт наживо, тим часом як зазвичай кадри з подібних подій корейцям демонструють лише за кілька днів після того, як вони відбулися.

Втім, блискавична швидкість, з якою лідер Північної Кореї Кім Чен Ин змінив свою стратегію дій, відмовившись від неприхованої ворожості у відносинах зі США, запусків балістичних ракет та їдких словесних перепалок з президентом Трампом, викликає подив. Саме Дональд Трамп назвав Кім Чен Ина «людиною-ракетою» і заявив, що Вашингтон відповість на дії Пхеньяна «вогнем і люттю, яких світ ніколи не бачив», тоді як Кім Чен Ин погрожував США «найбільшим болем і стражданнями в історії» у разі ухвалення нових санкцій проти них. Здавалося, що за такої риторики дружній саміт двох керівників цих держав — найменш очікувана подія.

Пропозиція про зустріч надійшла від Кім Чен Ина лідеру США 8 березня. Уже 18 квітня новий Держсекретар США Майк Помпео зустрівся з лідером Північної Кореї, 21 квітня Пхеньян заявив про наміри зупинити ядерні та ракетні випробування, 27 квітня Кім Чен Ин і президент Південної Кореї Мун Чже Ін провели зустріч, і тоді ж Пхеньян пообіцяв відмовитися від ядерної зброї, 9 травня Північна Корея звільнила з ув’язнення трьох американських громадян, а 10 травня Трамп оголосив 12 червня днем переговорів із Кім Чен Ином, передає The Independent. Хоча вже за два тижні — 24 травня очільник Білого дому скасував зустріч через «ворожі дії» іншої сторони, а 1 червня оголосив, що домовленість про зустріч усе ще в силі. Нещодавно ЗМІ поширили заяву адвоката Трампа Рудольфа Джуліані, який сказав, що лідер КНДР Кім Чен Ин «благав» не скасовувати переговори.

«День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати значення історичної зустрічі між лідерами США та Північної Кореї, пояснити, яке значення вона матиме для США та світу загалом і чому Кім Чен Ин після років відкритої ворожості до США почав змінювати тактику дій.

«ПІДПИСАНИЙ ДОКУМЕНТ — ДУЖЕ ВАЖЛИВИЙ З ТОЧКИ ЗОРУ МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка:

— Ця зустріч викликала хвилю полярних думок: від високих сподівань на надзвичайні результати і до прохолодних думок про те, що нічого особливого не відбудеться. Сьогодні (12 червня. — Ред.), коли вже відбулася процедура підписання всеосяжної декларації (як коментували її самі підписанти — американський президент та лідер Північної Кореї), вони погодилися на те, що документ буде розширений і буде розглядатися поступовий процес денуклеаризації в Північній Кореї, буде відступ від минулого до певної відкритості та прозорості політичних процесів у цій країні.

Найголовніший висновок: у будь-якому разі, підписаний документ — дуже важливий з точки зору міжнародної безпеки. Це пов’язано з ядерним потенціалом Кореї. Поки що не можна говорити, наскільки відкритою буде корейська сторона стосовно їхнього ядерного потенціалу, але сама машина запущена. Наступні переговори, скоріше за все, будуть деталізувати цей процес і будуть більше стосуватися верифікації. Крім безпекового, декларація також має високе політичне значення, особливо для Трампа та його адміністрації, щоби продемонструвати світові, що було досягнуто великого зрушення в цій проблемі. Також це має велике значення і для внутрішньої американської специфіки, оскільки після засідання «Великої сімки» та розколу, що відбувся між американцями і союзниками по цій коаліції, ситуація досить напружена. У разі успіху домовленості, це підніме шанси Республіканської партії щодо їхніх змагань у проміжних виборах в Америці. А в разі не настільки успішного результату, як бажала б адміністрація, буде зниження цікавості та рівня оцінок цих подій.

Проте сам факт підписання, можливо, дещо повторює ситуацію з Іраном, тільки в цьому специфічному районі, який досі становить надзвичайно гостру проблему для регіону насамперед і для світу загалом.

Щодо причин зміни позиції Кім Чен Ина, то тут є комплекс чинників. По-перше, внутрішньоекономічна ситуація в країні. По-друге, вплив такого союзника, як Китай. Адже цей план підтримувався Пекіном, і вони хотіли бути учасниками цього процесу. Нинішня ситуація в Кореї залежатиме від того, яку допомогу надаватиме Китай. Опосередковано можна бачити інтерес до цієї ситуації з боку Росії, оскільки була ініціатива про проведення на вищому рівні восени зустрічі з російським лідером. Тобто такий крок північнокорейського лідера викликає збурення політичного інтересу до цієї країни, до її ролі та наступних кроків на міжнародній арені.

«ЦЕ БУДЕ ДУЖЕ НЕПРОСТИЙ ПРОЦЕС, І ТУТ БУДЕ БАГАТО ПІДВОДНИХ КАМЕНІВ»

Андрій ГОНЧАРУК, китаєзнавець, експерт Національного інституту стратегічних досліджень:

— Це була потаємна мрія Кім Чен Ина — долучити себе особисто (і навіть не Північну Корею) до західного світу й вирішити свої власні питання за рахунок розв’язання ракетно-ядерної проблеми КНДР. Тому ми бачили, що і він, і Трамп поводились досить дивно й непослідовно під час виходу на цей саміт. І під час самої події можна було побачити, що це більше схоже на виставу, ніж на якісь переговори. Трамп казав перед зустріччю, що це буде визначна подія і що будуть якісь перспективи, але це декларації, які не матимуть серйозних наслідків. Треба мати на увазі, що обидві країни перебувають у стані війни з 1953 року і є справді дуже серйозні проблеми, крім ракетно-ядерної програми КНДР, які ускладнюють достойні відносини.

З одного боку, можна вітати, що саміт відбувся, що два лідери потиснули один одному руки і що розпочато процес врегулювання двосторонніх відносин. Світ має це вітати, і оцінки можуть бути тільки позитивними. З іншого боку, це буде дуже непростий процес, і тут буде багато підводних каменів. Треба зважати не на заяву Майка Помпео, що перемовини відбуваються швидше, ніж очікувалось, а на досить стриману реакцію інших учасників цієї проблеми, адже це не лише відносини Північної Кореї та США, а й відносини між двома частинами Кореї, також є Китай, який теж був учасником війни, і 400 тис. китайців загинули на цій війні, що залишається болючим питанням на сьогодні. Тож добре, що попри всі перешкоди на шляху до цього саміту, він відбувся і що декларацію підписано, є певна дорожня карта для подальшого вирішення всіх питань. Але це не простий процес, і ми ще побачимо багато складних ситуацій, які вимагатимуть від США, перш за все, мистецтва дипломатії. Якщо з боку Північної Кореї це все одноосібні рішення і як вирішить Кім Чен Ин, так воно і буде, то з боку демократичних США є ще Конгрес, національні інтереси, і це не одноосібна гра Дональда Трампа.

Коли ж вести мову про причини зміни риторики Кім Чен Ина, то 2012 року, відразу після приходу до влади, він хотів «продатися подорожче» американцям. І це оцінка не моя, а експертного співтовариства, в тому числі китайського. Скажімо, що це навіть проблема дідів та онуків. З самого початку було зрозуміло, що Кім Чен Ин — це не ідейний керівник, яким був його дід Кім Ір Сен. Кім Чен Ин — це абсолютно інша людина, яку вчили в Швейцарії, яка знає, що таке цивілізований світ і для себе особисто він із вождя голодної та злиденної країни хотів перетворитися на такого собі олігарха. І він цим шляхом іде.

«САМ ФАКТ, ЩО ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ САМІТ ВІДБУВСЯ ДЕМОНСТРУЄ ВЕЛИКИЙ ВИГРАШ ДЛЯ КІМА»

Річард ВАЙТЦ, директор Центру воєнно-політичного аналізу Гудзонівського інституту :

Хоча результати саміту досі до кінця не зрозумілі, враховуючи дуже розпливчату спільну заяву і брак коментарів з боку Північної Кореї, на поверхні виглядає, що президент Трамп зараз зробив великі поступки, щоб досягти пізніше очікуваних Сполученими Штатами поступок.

Сам факт, що президентський саміт відбувся демонструє великий виграш для Кіма. Північнокорейський лідер також не зробив зобов’язань щодо повного, незворотного і постійного роззброєння. І як виглядає США не чинили тиск на Північну Корею щодо прав людини, кіберзлочинів та іншої поганої поведінки. Сподіваюсь, ці питання будуть порушуватись і вирішуватись у наступних дискусіях між США та Північною Корею, а також і багатосторонніх дискусіях.

Найбільш дивовижним є те, що замість того, щоб оголосити про пом’якшення американських санкцій, Трамп повідомив, що він скасує спільні військові навчання між Південною  Кореєю та США. Таке рішення про припинення навчань буде вітатися в Москві та Пекіні і ймовірно викличе стурбованість у Сеулі, Токіо, а також будь-де, зокрема в Україні, оскільки причина згідно з якою Трамп пішов на цю поступку заради економії коштів може стосуватися інших американських військових навчань за кордоном. Так, військові навчання коштують грошей, але вона також служать як виконують важливі функції як стримування, запевнення і готовність.

На щастя, ці поступки можна легко скасувати, якщо Північна Корея відновить свої провокації. Таке припущення полягає в тому, що Північна Корея продовжить замороження випробування ядерної зброї та ракет великої дальності чи піде інакше існує ризик відновлення цих навчань і посилення американських санкцій і навіть прямого американського втручання.

Однак, виглядає дивним те, чому багато з цих поступок – припинення американсько-південнокорейських військових навчань, подальші заходи з роззброєння Північної Кореї та інші питання було порушено на прес-конференції Трампа, але про них не було згадано у спільному документі.  Можливо пройде декілька днів, коли ми дізнаємось про деталі того, що насправді сталось.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати