Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джеб – про «незахищених друзів» і «зруйновані союзи»

У США розпочав офіційну президентську кампанію представник родини Бушів
17 червня, 12:13
ФОТО REUTERS

Колишній губернатор штату Флорида Джеб Буш офіційно оголосив у понеділок увечері про намір висунути свою кандидатуру на виборах президента США від Республіканської партії. На мітингу в Маямі Джеб Буш, батько і брат якого свого часу були президентами Сполучених Штатів, заявив: «Я йду в президенти, щоб перемогти», пообіцявши вивести країну на правильний курс. Він також сказав, що використає свій досвід державного управління, здобутий під час роботи губернатором штату, для подолання негативної політичної культури, що склалася у Вашингтоні, і перетворення США на економічну наддержаву.

Буш розкритикував демократів, представник яких зараз сидить у Білому домі і які не збираються нічого міняти і планують дотримувати свого порядку денного, але під іншою назвою. «Вони запропонували прогресивний порядок денний, який охоплює все за винятком прогресу. Вони відповідають за найповільніше відновлення економіки, найбільший борг, масове збільшення податків на середній клас, невпинне будівництво держави, яка все і вся регулює, а також швидке і бездумне скорочення армії, яка розбудовувалася поколіннями», — наголосив він.

Буш вважає, що чимало викликів, перед якими постала країна, можуть бути подоланими завдяки економічному зростанню. За його словами, як президент він ставить за мету досягти 4% зростання ВВП, що принесе нові робочі місця. Водночас Буш послався на власний досвід створення робочих місць і малих підприємств у штаті Флорида. За цим показником штат посідає у США перші місця. «1,3 млн нових робочих місць, 4,4% зростання, вищий дохід на сім’ю, вісім збалансованих бюджетів, скорочення податків упродовж восьми років, що принесло економію для людей та бізнесу на суму 19 млрд доларів», — зазначив екс-губернатор штату Флорида.

Кандидат-республіканець наголосив, що завдяки ресурсам Північної Америки та американській винахідливості «ми можемо нарешті забезпечити енергетичну безпеку нашої країни, а з президентським лідерством можемо цього досягти за п’ять років.

Буш розкритикував зовнішню політику нинішньої адміністрації. «Від самого початку, наш президент та його зовнішньополітичні радники настільки прагли стати творцями історії, що не спромоглися навіть стати миротворцями. Своєю телефонною зовнішньою політикою команда Обами — Клінтон-Керрі залишає у спадок неконтрольовані кризи, насильство без опору, безіменних ворогів, незахищених друзів і зруйновані союзи. Ця нібито не схильна до ризику адміністрація також працює в напрямі найбільшого ризику — військової неповноцінності. І це буде автоматично продовжуватися допоки президент не здійснить кроків для відновлення наших збройних сил і піклування про наших солдатів та ветеранів. Маєте моє слово — я зроблю це», — наголосив він.

Нагадаємо, що під час нещодавнього європейського турне в Європу Буш більше детально висловися щодо свого зовнішньополітичного бачення. Він назвав російського президента Володимира Путіна «громилою» і заявив, що Сполучені Штати і їх союзники в Європі повинні бути рішучими у відповіді на російську агресію. «Є речі, які ми могли б зробити, щоб послати чіткий сигнал, що ми на стороні Польщі та Балтії, і країн, які по-справжньому відчувають загрозу з боку маленьких «зелених чоловічків» і цієї нової кібервійни, та заявив про необхідність проведення навчань у Польщі та країнах Балтії. «Москва розмістила тисячі своїх військових кордонів союзників-США, а відповідь з Вашингтона був набагато менш значущими», — підкреслив він.

«ЙОГО ЗАГАЛЬНИМ ГАСЛОМ Є ВІЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО І ВІЛЬНІ ЛЮДИ»

Олександр ЦВЄТКОВ, професор Дипломатична академія МЗС України, Київ:

— Оскільки це початок марафону претендентів, то на нього звертають увагу всі політологи як усередині країни, так і за кордоном. Сполучені Штати така країна, що треба стежити за цими перегонами, бо на них виникають питання зовнішньої та внутрішньої політики.

Зараз близько дюжини республіканців заявили про бажання взяти участь у президентських перегонах, а від демократів — чотири. Як передбачали опитування, лідерські позиції посідають у демократів: Гілларі Клінтон, а в республіканців — Джеб Буш. До речі, Джеб — це акронім (зі сполучення Джон Елліс Буш). І уже 1998 року він йшов на губернаторство під гаслом Джеб-губернатор — і переміг. І тепер за аналогію Буш узяв таке саме гасло: Джеб президент 2016. Це підходить до духу американців — коротке зручне ім’я як пробивна сила.

У Буша був досить вдалий старт. У нього досить хороші умови. Він об’єднує капітал і зв’язки Півдня, Техас і старої пам’яті сім’ї всі вашингтонські контакти. Це працює на нього, хоча і наголошує, що він не батько і не брат Буш, а сам по собі. І це лунає нормально для американської аудиторії.

Його загальним гаслом є вільне підприємництво і вільні люди. Він грамотно звернувся іспанською мовою до латиноамериканських іммігрантів, пообіцявши полегшити перебування іммігрантів у цьому штаті та в цілому по США. Буш заявив, що буде відстоювати традиційні консервативні цінності, відновлення Америки до її попередньої слави. Найсильнішими його гаслами були спрощення надання громадянства іммігрантам, більше уваги до освіти. І саме через це він розпочав кампанію в коледжі, бо саме за його перебування губернатором штату тут було поліпшено умови ліцеїв, шкіл. Крім того, чи не головна мета Джеба відродити добре ім’я Бушів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати