Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ефективно VS ефектно

Не плутати ці поняття закликала «літньошколярів» «Дня» голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна ГОПКО
09 липня, 19:12

Цього вівторка «літньошколярі» на запрошення голови комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганни ГОПКО мали можливість відвідати Верховну Раду України і поставити пані Ганні свої запитання в комітеті. Ганна Миколаївна поділилася, що є читачкою та добрим другом газети «День» ще з початку двохтисячних років. Вона вважає, що Літня школа журналістики — «чудова практика для молодих студентів, бо це справжнє життя, і такого не навчать в університеті».

Свою розповідь пані Ганна розпочала з пріоритетів для України в закордонній політиці, розказала про ефективні способи боротьби з корупцією, про результати саміту Україна — ЄС. Євросоюз чітко зазначив, які напрямки співпраці з Україною є: підтримка децентралізації, боротьба з корупцією, зазначила Ганна Гопко.

Вона наголосила, що головне — витрачати кошти ефективно. Але наша влада цього не враховує, тому і відбуваються заходи, подібні до виставки «Золотих батонів» в минулому році в  ботанічному саду. Навіщо? Українці і так можуть вийти на вулицю і побачити шеренги дорогих авто. «Ефектно, але не ефективно! Не потрібно плутати ці питання», — акцентувала народна депутатка. Адже на згаданий захід було витрачено доволі багато коштів, на які можна було б краще профінансувати різноманітні журналістські розслідування.

Крім цього, пані Ганна зазначила, що під час саміту Україна — ЄС була порушена важлива тема прав людини. Адже ми не побачили звільнених українців, але були ж шанси на звільнення наших 24 військовополонених моряків.

Зараз нашим основним завданням, говорить Ганна Миколаївна, є посилення відносин з новим складом Європарламенту. «У зовнішній політиці ми маємо грати, як одна «національна збірна», — наголосила Ганна Гопко.

Але водночас вона зауважила, що Україна вже програла, проігнорувавши це правило. Під час саміту Україна — ЄС сталася неприємна ситуація, яка полягала в тому, що віце-прем’єр-міністра з питань європейської та атлантичної інтеграції, яка займалася питаннями інтеграції чотири роки, не було допущено на цей захід. «Потрібно пам’ятати про правила гарного тону, — переконана пані депутатка, — ми прийшли туди не скаржитися, а вирішувати серйозні політичні питання». 

Також «літньошколярі» поцікавилися в Ганни Гопко, чому в дочасних парламентських виборах вона братиме участь тільки як виборець. Нагадаємо, пані Ганна прийшла до Верховної Ради п’ять років тому. У своїй відповіді народна депутатка наголосила на тому, що це приклад унікальних можливостей служіння народу у такий непростий час. Дуже важко досягнути результату і залишитись тим, ким є.  «Можна продати себе, але втратити свою ідентичність», — говорить Гопко. Гроші та можливості завжди псують людей. Тому дуже важливо пройти шлях від громадського активіста до депутата. І свої прикладом показати, як не втратити себе.

«Моя політика завжди була чесною. Коли я прийшла в політику, то відразу заявила, що в мене є майно, але ж за п’ять років його не стало більше», — наголосила Ганна Гопко. «Якщо Бог дав тобі можливість тимчасово працювати у владі, то ти повинен викладатися на повну», — підсумувала вона.

ВРАЖЕННЯ

Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

— Ганна Гопко — це приклад того, як, обіймаючи важливу державну посаду, людина залишає незмінними свої орієнтири та чітко визначену громадянську позицію. Під час зустрічі вона надала чіткі та інформативні коментарі щодо саміту Україна — ЄС, підбила підсумки Конференції з реформ в Україні, що нещодавно відбулася у Торонто. Особливо цікаво, було почути історію про її стосунки із газетою «День», адже ще з початку 2000-х Ганна стала автором статей для «Дня». Розмови з такими особистостями надихають і задають ритм, щоб рухатися власним шляхом.

Олександр ШАРIПОВ, Запорізький національний університет:

— Мені дуже сподобалася зустріч з Ганною Гопко. Вона мене надихнула створювати новий світ навколо себе, змінювати людей на краще, змінювати країну. Запам’яталася її фраза: «Не бійтеся відстоювати свою думку, завжди майте свою позицію, хоча таких людей не люблять, але ви повинні стояти на своєму». Зустріч вийшла дуже атмосферною, я дізнався трохи про політичне закулісся міжнародних інституцій, таких як ООН, ПАРЄ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати