Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iстини, що надихають

Конференція з питань реформ в Україні стане посланням солідарності, рішучості та абсолютної відданості справі реформ
05 липня, 18:54
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У серці Києва стоїть меморіал Небесній Сотні, споруджений у пам’ять за звичайними громадянами, які віддали життя в горнилі української Революції Гідності заради того, щоб їхня країна змогла прямувати до європейського майбутнього, а не російського минулого. Їх застрелили снайпери на майдані Незалежності, коли старий режим вдався до крайніх заходів для придушення протесту.

Із тих бурхливих днів  2014 року нова українська влада за допомогою Великобританії та інших союзників докладала зусиль, щоб їхня жертва не була марною. Наша спільна мета — побудувати успішну та заможну Україну, гідну мужності та ідеалів тих людей, хто приєднався до революції.

Уряд Президента Порошенка здійснив найамбітніші реформи після здобуття Україною незалежності  1991 року.  Протягом останніх трьох років було досягнуто більшого прогресу, ніж за 23 роки до революції на Майдані.

Сьогодні всі народні депутати та державні службовці України — понад мільйон осіб — зобов’язані подавати електронні декларації про свої активи та доходи для контролю громадськості. Ці нові правила є важливим кроком до прозорості та боротьби з корупцією. Британія також допомогла створити Національне антикорупційне бюро України, яке стає все більш ефективним органом.

Водночас систему електронних закупівель ProZorro було створено для подолання корупції в державних організаціях, установах і закладах.

Тим часом центральна влада розпочала програму децентралізації, надаючи повноваження звичайним громадянам шляхом передачі більшої відповідальності та коштів на місцевий рівень. Окрім того, проводять відчайдушно необхідні реформи у сфері енергетики, банківської справи та економіки.

Результати починають проявлятися. Після більш ніж п’ятивідсоткового падіння два роки тому торік економіка зросла на 2,3%, в той час як цього року прогнозується зростання на рівні 3%.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом нарешті набуде чинності цього року. Саме відмова уряду Януковича від підписання цієї Угоди ще  2013 року стала головною причиною протестів на Майдані. А зараз громадяни України користуються безвізовим режимом в рамках Шенгенської зони.

Проте у нас немає сумнівів, що попереду ще багато роботи. На базовому рівні потрібно докласти більше зусиль, щоб викорінити корупцію, яку ніколи не вдасться побороти, допоки українці не матимуть суд, що заслуговує на їхню довіру. Чесна система державного управління буде можливою тільки в тій країні, де панує верховенство права.

Ті, хто отримував вигоду від старої системи, надалі наполегливо намагатимуться зберегти свої привілеї. Тому розбудова заможної та стабільної України вимагатиме рішучих дій від керівництва країни та допомоги від міжнародної спільноти.

Саме з цим пов’язана важливість конференції з питань реформ в Україні, яку ми проводимо спільно в Лондоні 6 липня цього року. Наша загальна мета полягає в тому, щоб Британія допомогла Україні зміцнити та розширити міжнародну підтримку взамін на відчутний поступ у реформах. Захід об’єднає світову спільноту та українську владу задля виконання плану пріоритетних дій уряду до 2020 року.

Великобританія є одним із найближчих союзників України, роблячи все можливе для проведення реформ, боротьби з корупцією та навчання британськими інструкторами Збройних сил України в рамках програми ORBITAL.

На кону — фундаментальне питання принципів. Адже безпека кожної країни залежить від основного правила: жодна держава не має права захоплювати території або перекроїти кордони насильницьким чином. Незаконна анексія Криму Росією та поставки важкого озброєння і військових на Донбас на сході України — це порушення першого принципу світового правопорядку.

На цей момент конфлікт в Україні забрав 10 тисяч життів, поранено майже 24 тис. осіб, два мільйони були змушені покинути свої домівки. Сьогодні агресія Росії проти України загрожує безпеці всієї Європи.

Але поки ми просуваємося із виконанням реформ, нас надихають певні незаперечні істини. Маючи 44 млн населення та багаті природні ресурси, Україна володіє надзвичайним потенціалом. Немає жодної причини, чому її громадяни не могли б мати такий самий рівень процвітання та життя, що й їхні європейські сусіди. 

Ми повинні об’єднатися й разом протистояти цьому виклику. Конференція з питань реформ в Україні стане посланням солідарності, рішучості та абсолютної відданості справі реформ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати