Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли розсіється китайський туман

Місія ВООЗ, відправлена до Уханя для дослідження походження коронавірусу й точного часу, коли з’явився перший інфікований ковід-19, повернулася майже ні з чим
16 лютого, 16:34

На обидва ключові питання, має коронавірус штучне (лабораторне) чи природне походження, і коли саме він з’явився у світі, досі немає певних відповідей. Експерти ВООЗ, які працювали в Ухані, не змогли встановити точну причину початку епідемії коронавірусної інфекції. Глава місії Пітер Бен Ембарек у ситуації, коли жодна гіпотеза походження ковід-19 формально не відкинута, вважає, що найімовірнішою з них є передавання від тварини до людини через проміжну ланку. Ця версія добра тому, що дозволяє відмовитися від вельми непереконливою версії про передавання ковід-19 безпосередньо від кажанів до людини (у дикій природі коронавірус, який викликає у людини захворювання ковід-19, досі не виявлено), але в той же час не приймати найімовірнішу, але політично неприйнятну для Китаю версію про випадковий витік ковід-19 з лабораторії в Ухані, що спеціалізується на вивченні інфекційних хвороб.

Теорія про наявність проміжної ланки добра тим, що дозволяє відкласти розв’язання проблеми на невизначено довгий термін. Експерти ВООЗ поки обережно говорять, що пошуки причин появи коронавірусу у людській популяції можуть тривати роки. Але це може дуже нагадувати пошуки в темній кімнаті чорної кішки, якої там немає. Міфічну проміжну ланку можна шукати протягом багатьох десятиліть і все одно не знайти, як уже, напевно, добрячу сотню років шукають відсутню проміжну ланку в еволюції між мавпою та людиною. Зате гроші на пошуки можна отримувати регулярно. А за цей час актуальність проблеми зникне, та й уряд у Китаї у будь-якому випадку буде вже іншим, і він не відчуватиме безпосередньої відповідальності за виникнення пандемії.

Ніякої довіри до результатів досліджень місії ВООЗ в Ухані у мене немає. І ось чому. Влада Китаю відмовилася надати експертам Всесвітньої організації охорони здоров’я вихідні персоналізовані дані про перші випадки захворювання коронавірусом нового типу. Йдеться про дані 174 найбільш ранніх випадків зараження в місті Ухань. Аналіз цих даних міг би допомогти зробити висновки про те, коли і з якою швидкістю вірус почав поширюватися в Китаї. Але натомість влада передала експертам лише уривки інформації, вже обробленої китайськими вченими, і є серйозні сумніви в її автентичності. Також члени місії ВООЗ допустили, що перші випадки зараження коронавірусом могли статися ще в жовтні 2019 року, за два місяці до того, як Китай офіційно повідомив про випадки інфікування в Ухані.

Невипадково адміністрація США в особі помічника президента з національної безпеки Джейка Саллівана висловила «глибоке занепокоєння» тим, «як були передані ранні відомості з розслідування COVID-19, а також питаннями, які ставилися в процесі отримання цих відомостей. Звіт повинен бути незалежним, а виявлені експертами відомості — вільними від впливу уряду Китаю». За словами Саллівана, «Китай має надати дані перших днів поширення», щоб весь світ міг краще підготуватися до наступної пандемії. На виступ Саллівана одразу пішла різка відповідь з боку посольства КНР у США, яке заявило, що китайська влада вважає деструктивними дії США на міжнародній арені, оскільки вони «перешкоджають міжнародній боротьбі з коронавірусом». Словом, старий добрий метод валити з хворої голови на здорову. У заяві говориться, що в останні роки Сполучені Штати чинили дії, які мали великий деструктивний вплив на роботу багатостороннього механізму ВООЗ. Вашингтон створив значні перешкоди для міжнародного співробітництва у боротьбі з коронавірусом», і висловлюється сподівання, що США «займуть відповідальну і прозору позицію», а також «зроблять реальні кроки» для надання підтримки загальним заходам з протидії пандемії. Щоправда, при цьому Пекін вітає рішення адміністрації Байдена повернути Америку до складу ВООЗ, але вказує Вашингтону, що той повинен дотримуватися «найвищих стандартів», а не критикувати інші країни.

Тут позиція США виглядає досить дивною. Вашингтон абсолютно справедливо критикує Пекін за непрозорість у питаннях виникнення пандемії та боротьби з нею. Той факт, що КНР відмовляється надавати автентичні дані про найперші стадії епідемії в Ухані, красномовно доводить, що китайському уряду є що приховувати. Власне, приховує Пекін дві засадничі речі — справжній час виникнення епідемії коронавірусу та її джерело. Якби час виникнення інфекції був, нехай не в грудні 2019 року, але наближеним до цього місяця, то особливого сенсу приховувати цю обставину не було б. Так само не було б сенсу приховувати, що коронавірус потрапив до людини не безпосередньо від кажанів, а через якусь проміжну тварину, і тим паче не було потреби приховувати, яке саме це була тварина. А от якщо коронавірус з’явився в Китаї задовго до грудня 2019 року, і джерелом його появи була лабораторія в Ухані, то ці факти, дійсно, Пекіну необхідно приховувати в будь-який спосіб. І Вашингтону, перш ніж повернутися в ВООЗ, так само, як і іншим розвиненим країнам, варто було б вимагати від керівництва організації перед публікацією позначати як недостовірні або сумнівні дані щодо поширення епідемії, які надають Китай та інші країни на шляху розвитку, які дуже далекі від дійсності. Адже ці дані часом занижують дійсну кількість інфікованих та померлих у десятки разів.

Зараз офіційно вважається, що досі було інфіковано ковідом понад 109 млн осіб, а померло від коронавірусу понад 2,4 млн осіб. Насправді, як мені вже неодноразово доводилося доводити, кількість інфікованих коронавірусом наразі наближається до мільярду осіб, а кількість померлих обчислюється кількома десятками мільйонів осіб. Та й почалася епідемія коронавірусу, за моєю оцінкою, навіть не в жовтні, а як мінімум у липні 2019 року. І зараз, наприклад, у Росії, якщо кількість померлих від ковіду в січні 2021 року оцінити не менше, ніж у грудні 2020 року, тобто близько 87 тис. осіб, то вже до 1 лютого цього року загальну смертність від коронавірусу в Росії можна оцінити у 513 тис. осіб. У США ж на 14 лютого від ковіда померло 496 319 осіб, тобто майже на 17 000 тис. Якби ВООЗ надавала реальну статистику в усіх країнах, на перших місцях за поширенням ковіду були б аж ніяк не США і Європа. Але ВООЗ, схоже, зробити цього не в змозі. І якщо навіть така розвинена структура, як Євросоюз, виявляється менш ефективною у боротьбі з пандемією, ніж національні уряди держав, що входять до ЄС, то ефективність ВООЗ у цій боротьбі взагалі мінімальна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати