Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Контроверсійний візит»

Дональд і Меланія Трамп – у Лондоні. Що пишуть ЗМІ?
14 липня, 21:25
ФОТО REUTERS

Президент США Дональд Трамп, який уже півтора роки перебуває на цій посаді, нарешті здійснив довгоочікуваний візит до Великобританії, під час якого провів переговори з прем’єр-міністром країни Терезою Мей, зустрівся з королевою Єлизаветою II та взяв участь у гала-вечері в Бленхеймському палаці – родовому маєтку екс-прем’єра Вінстона Черчилля.

Поїздка нинішнього глави Білого Дому до Лондона планувалася ще в перший рік його президентства, адже прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей наприкінці січня 2017 року від імені королеви запросила Трампа відвідати її країну. Проте здійснити державний візит у Лондон так і не вдалося через позицію британців. Жителі Туманного Альбіону масово підписували петицію проти таких намірів американського президента. Під зверненням підписалися понад мільйон 800 тис. людей. Нині ж усі гострі кути було згладжено і президент разом із дружиною Меланією здійснює триденний візит до Сполученого Королівства.

«СИЛА ТА ЄДНІСТЬ» ЩОДО РОСІЇ

Прем’єр і президент провели переговори в заміській резиденції Чекерс і торкнулися низки питань, зокрема двосторонніх відносин, економічної співпраці, відносин з Росією, міграційної політики та інших. Щодо майбутньої зустрічі Трампа з російським президентом Путіним у Гельсінкі Мей заявила: «Ми погодились, що важливо залучати Росію з позиції сили та єдності, і ми повинні продовжувати стримувати та протидіяти всім зусиллям, спрямованим на підрив наших демократій".  Що стосується Криму, то американський президент всього лиш згадав, що анексія півострова відбулася за адміністрації Барака Обами і що цього, ймовірно, не сталося б за його президентства. Щодо відносин Лондона і Вашингтона після Брекзиту Мей і Трамп наголосили на важливості укладання угоди про вільну торгівлю. Трамп відзначив, що відносини Лондона та Вашингтона є «на найвищому рівні особливими».

РЕЗОНАНСНА ЗАЯВА

Ще напередодні візиту Трамп дав інтерв’ю британському виданню The Sun, в якому заявив, що екс-міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон «був би хорошим прем’єром». «Я зробив би інакше. Я казав Терезі Мей, як це зробити, але вона не погодилася, не послухала мене. Вона хотіла піти іншим шляхом», - сказав Трамп щодо дій британського прем’єра щодо Брекзиту. Проте вже під час спільної з Терезою Мей конференції Трамп заявив, що не критикував главу британського уряду та поважає її, а новину The Sun назвав фейковими новинами.

ПРИЙОМ КОРОЛЕВИ

У Віндзорському палаці президент і королева оглянули почесну варту, а потім Її Величність запросила президента та першу леді США на чаювання. Трамп – дванадцятий чинний лідер США, з яким зустрілася королева.

ТРАМПА ЗУСТРІЛИ ПРОТЕСТАМИ

Тим часом британці вийшли на вулиці міст країни, щоб висловити незгоду з політикою президента США. 13 липня до протестів у Лондоні приєдналися тисячі людей, а в небо над містом запустили 6-метрову кулю у вигляді Трампа-малюка. Також подібні акції відбулися в Белфасті, Віндзорі, Манчестері, Глазго та інших містах. Обурення людей викликала, зокрема, заборона на в’їзд до США жителям кількох мусульманських країн.

ПОГЛЯД МЕДІА

«Чесно кажучи, це ніколи не мав бути звичайний візит глави держави: початкове запрошення здійснити державний візит спричинило стільки обурення, що його необхідно було обговорювати в парламенті», - пише Бі-Бі-Сі.

«Як позиція Трампа "Америка передусім" відсуває Британію на друге місце», - під таким заголовком вийшла стаття у виданні Time. У ній зазначається, що попри те, що Мей і Трамп підтвердили «особливе партнерство», ніхто не приховував напруги, що виникла після того, як американський президент розкритикував «контроверсійний план ведення Сполученого Королівства через Брекзит». «Конфлікт ще більш дисонуючий через те, що відбувається між двома найближчими союзниками світу, і тому що це останній з низки інцидентів, коли Трамп ставився до друзів радше, як до ворогів», - йдеться в матеріалі.

The Hill пише, що президент Трамп шокував британські медіа, різко розкритикувавши політику Мей.

«Це дипломатичний еквівалент, коли тебе запрошують на вечерю у чийсь дім, а ти здійснюєш підпал», - так характеризує перебування Трампа в Британії The Daily Beast. ЗМІ вказує, що британські законодавці керівної партії по всій країні об’єдналися, засудивши Дональда Трампа у зв’язку з його заявами щодо Джонсона та Мей.

The New York Times вважає поведінку Трампа в Лондоні спрямованою на «мінімізацію втрат». Адже він хоч і не повністю відмовився від своїх критичних заяв щодо Мей, вибачився перед господинею через день після того, як створив дипломатичний інцидент.

«Президент ніколи не проявляв великої прихильності дипломатичним нормам і багатостороннім інституціям, як він продемонстрував на саміті НАТО цього тижня, але місіс Мей вирішила плекати "особливі відносини", а не дозволити його (Трампа - Ред.) зауваженням зламати їх», - йдеться в матеріалі The Washington Post.

А Daily Mail звертає увагу на те, що Дональд Трамп викликав критику в Інтернеті через порушення королівського протоколу, змусивши 92-річну Єлизавету II на спеці чекати на нього протягом майже 15 хвилин. На зйомках навіть видно, як королева перевіряє час на годиннику, очікуючи на Дональда та Меланію Трампів. Ще одним порушенням традиції стало те, що глава Білого Дому не вклонився королеві, а Меланія не присіла в реверансі. Натомість вони по черзі потиснули Її Величності руку. Крім того, під час огляду почесної варти Трамп обігнав Єлизавету, повернувшись таким чином спиною до монарха, а це є серйозним порушенням протоколу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати