Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корупційний «офсайд»

Блаттера і Платіні відсторонили від футбольної діяльності на вісім років
21 грудня, 20:04
ФОТО REUTERS

Гучний скандал учора розгорівся у колі вищих функціонерів футбольного світу. Комітет з етики Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) ухвалив рішення відсторонити від футбольної діяльності терміном на вісім років главу організації Йозефа Блаттера і президента Європейської футбольної асоціації (УЄФА) Мішеля Платіні. У заяві ФІФА також вказано, що розгляд відносно Блаттера і Платіні стосувався передачі 2 млн швейцарських франків від голови ФІФА президентові УЄФА, при цьому Блаттер не зміг надати юридичного обґрунтування передачі грошей і не зміг довести легальність цієї виплати. Вердикт, винесений комітетом з етики, фактично позбавляє Платіні можливості виставити свою кандидатуру на пост президента ФІФА на виборах, які відбудуться на початку 2016 року.

Історія з відстороненням найбільш впливових персон футбольного світу хоч і пов’язана передовсім з внутрішніми «розборами» і підозрою у корупції у ФІФА та УЄФА, все ж у медіа-середовищі пов’язується з «справою Росії», яка отримала право проводити Чемпіонат світу з футболу 2018 року.

«Справа досить заплутана і неоднозначна. Публічно ФІФА і УЄФА говорять, що в них недостатньо свідчень і доказів щодо «питання Росії», які б дали право ФІФА переглянути місце проведення ЧС-2018. І нинішній скандал з відстороненням Блаттера і Платіні формально немає до цього відношення, — коментує «Дню» футбольний експерт, редактор журналу «Футбол» Артем Франков. — Скоріше за все Платіні спробує відстояти свою репутацію в спортивному арбітражному суді в Лазаньї, адже від цього залежить чи зможе він балотуватися на посаду президента ФІФА. Гадаю, що ця історія має відношення до боротьби за владу у ФІФА. Блаттер, який відчув, що втрачає владу, вирішив за одно провчити Платіні. Не секрет, що він давно утримував Платіні від висування на посаду президента ФІФА, адже бачив в ньому сильного конкурента за пост. Іншу корупційну справу веде Швейцарія — про порушення у продажі телемаркетингових прав. Загалом, репутація у вищих ешелонах влади футболу у світі до певної мірі зіпсована. Очевидно стабільність можуть принести нові вибори керівництва ФІФА».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати