Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кремль отримав гучний ляпас»

Експерти — про об’єднання в ПАРЄ коаліції з вимогою відставки проросійського президента Аграмунта
26 квітня, 18:57
ФОТО ASSEMBLY.COE.INT

Скандалом довкола відставки президента  Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Педро Аграмунта набуває нового повороту. Спочатку  Іспанський сенатор змушений тимчасово відмовитися головувати на сесії, яка розпочалось цього тижня, і навіть ніби погоджувався піти у відставку в п’ятницю, а як стало відомо учора, він намагається ухилитись від відставки.

Нагадаємо, що приводом до цього скандалу стала поїздка 21 березня цього року у Сирію делегації членів ПАРЄ від Іспанії, Італії, Чехії та Росії на чолі з Педро Аграмунтом. Через тиждень делегації України, Данії і Польщі в ПАРЄ ініціювали заяву у зв’язку з візитом Аграмунта в Сирію, яку було організовано державою-агресором.

24 квітня президент ПАРЄ, який є відомим другом Росії і постійно закликає скасувати санкції проти цієї країни, обнародував перші офіційні пояснення з приводу своїх дій. Він, зокрема підкреслив, що це був його приватний візит, не пов’язаний з роботою в ПАРЄ, але при цьому зізнався, що мав проінформувати про свої наміри представників інших політичних груп.

Зрозуміло, що такі пояснення не задовольнили більшість депутатів і тому позавчора  у Страсбурзі розпочалися надзвичайні слухання щодо поїздки Аграмунта до Сирії, які закінчились з вимогою відставки президента ПАРЄ.  Як повідомив на своїй сторінці у Facebook голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв, три групи в ПАРЄ — ліберали, соціалісти і консерватори — на своїх засіданнях проголосували за недовіру Аграмунту.

Крім того, як зазначає Deutsche Welle, ще одного удару по репутації президента ПАРЄ завдали звинувачення неурядових організацій з приводу причетності Педро Аграмунта до так званої «ікряної дипломатії» та його небажанні розпочати незалежне розслідування фактів корупції серед членів ПАРЄ.

Нагадаємо, що термін «ікряна дипломатія» вперше згадується у звіті німецької громадської організації European Stability Initiative (ESI), яка у 2012 році випустила свою першу доповідь про випадки підкупу доповідачів та спостерігачів ПАРЄ владою Азербайджану. У доповіді йшлося про те, що європейські політики, серед яких згадувалося й ім’я Педро Аграмунта, отримували коштовності, килими та чорну ікру від представників азербайджанської влади в обмін на схвальні доповіді про стан демократії в цій країні.

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина ГЕРАЩЕНКО так пояснила позицію української делегації щодо необхідності відставки Аграмунта: «Ми воюємо не проти іспанських сенаторів, хай би яке прізвище вони носили, а проти спроб РФ дискредитувати ПАРЄ, зруйнувати міжнародні принципи та ідеали. Наш ворог — Кремль. І кожній поразці Кремля ми будемо радіти. А сьогодні Кремль отримав гучний ляпас».

Однак здається, ще рано радіти цій перемозі, бо сам Аграмунт сказав на початку тижня, що лише «в п’ятницю перейде до обговорення свого статусу». Ар’єв, зокрема, так прокоментував цю ситуацію: «Те що він (Аграмунт. — Авт.) чіпляється за крісло, показує, крім його безвідповідальності, що європейські політики теж можуть діяти, як пострадянські. Але тут, в Європі, це викликає шалене обурення. Тому, після спілкування з колегами з інших делегацій, я зрозумів що катастрофічні наслідки будуть не лише для Аграмунта, а й для Королівства Іспанія. Прямо завтра  (у четвер. — Ред.) під час королівського візиту в ПАРЄ. І багато хто в Асамблеї налаштований рішуче. Проте саме цього добивається РФ. Як і у випадку з Україною — показати ПАРЄ як корумповану організацію з гризотою всередині. Тому українська делегація працює над об’єднанням максимальної кількості колег навколо недопущення руйнування самої інституції».

«День» попросив експертів прокоментувати ситуацію довкола відставки Аграмунта і розповісти, що спонукало депутатів до такого рішучого кроку і як ця організація може очиститись від російського впливу.

«ЯК БОРОТИСЯ З КОРУПЦІЄЮ У СВОЇХ ЛАВАХ, МАЄ ВИРІШИТИ САМА ПАРЄ»

Дмитро КУЛЕБА, постійний представник України  при Раді Європи, Страсбург:

— Президент ПАРЄ повідомив під час вчорашніх публічних слухань, що цієї п’ятниці зробить заяву «щодо своєї ситуації». Очікується, що це буде заява про відставку. Однак враховуючи карколомність подій цього тижня не можна виключати будь-якого повороту в цій історії.

Справжній шок у ПАРЄ викликав візит Аграмунта та двох інших членів Асамблеї до Сирії під російською парасолькою, їхні контакти з президентом Асадом та небажання дійсно щиро інформувати Асамблею про усі обставини візиту.

Завдяки чому все-таки вдалося українській делегації поставити питання про недовіру Аграмунту? Це був комплекс факторів: корупційний скандал, що набирає обертів, послідовні зусилля Аграмунта будь-якою ціною повернути Росію до ПАРЄ, його візит у Сирію зі Слуцьким і наступні злочини Асада розігрівали атмосферу. Делегація Верховної Ради в ПАРЄ уміло зіграла на цій ситуації і змогла запустити процес, що здобув значну підтримку в Асамблеї. Дотиснути вдалося саме тому, що зійшлися усі фактори і сформувалася коаліція, яка вважає, що Аграмунт не має морального права керувати Асамблеєю.

Якщо на тлі безпрецедентної політичної кризи в ПАРЄ Аграмунт знайде в собі сили добровільно піти у відставку, то це засвідчить, що Асамблея як інституція здатна ефективно діяти в умовах кризи і залишатися вірною своїм цінностям та принципам. Такий сценарій не відповідає інтересам Росії. Якщо Аграмунт залишиться на посаді, то колотнеча в ПАРЄ продовжиться і це дискредитуватиме Асамблею, що відповідає інтересам Росії.

У разі добровільної відставки до кінця року очолювати Асамблею буде один з її віце-президентів. У січні 2018 року відбудуться вибори нового Голови Асамблеї. Їх результат поки складно передбачити.

І найголовніше: як боротися з корупцією у своїх лавах, має вирішити сама ПАРЄ.

«СКАНДАЛ НАВКОЛО АГРАМУНТА СЛУЖИТИМЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯМ ДЛЯ ІНШИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПОЛІТИКІВ»

Дарія ГАЙДАЙ, аналітик Iнституту світової політики, Київ:

— Скандал навколо президента ПАРЄ Педро Аграмунта розгортається на тлі зростання медійної та експертної уваги до дій Росії у ЄС. Про корупцію в ПАРЄ говорили не один рік. Дружні відносини окремих європейських політиків з Росією — теж не новина, як і намагання з допомогою їхніх заяв та візитів легітимізувати дії Росії у світі. Саме тому, обурення та рішучий протест, з який зіштовхнувся в останні кілька днів Педро Аграмунт у стінах ПАРЄ, є винятковим та показовим випадком. Сьогодні ми спостерігаємо тенденцію, коли дедалі більше західноєвропейських політиків «прокидаються» і розуміють, що їхні країни не мають імунітет від російського впливу, що це не проблема виключно Східної Європи.

Аграмунт заявляв, що узгоджував свій візит до Сирії з МЗС Іспанії, хоче це, як виявилося, було брехнею. Його поведінка, намагання закритися від преси викликала обурення колег, оскільки завдає удару як ПАРЄ, так і Іспанії. Останнє важливо, адже у цій країні досі досить критично ставляться до тверджень про російську пропаганду, агентів впливу тощо. Парламентська асамблея РЄ об’єднує країни з різними режимами (не всі з них демократичні), а членами ПАРЄ є парламентарі національних парламентів. Повноваження цієї інституції надзвичайно обмежені, як і можливості впливати на держави члени чи навіть на їхніх представників. Тому не варто очікувати якихось рішучих дій, що здатні змінити ситуацію.

Для України важливо, що проти Аграмунта виступили депутати із Західної Європи, що міцніє переконання про неприпустимість таких тісних, непрозорих контактів з Москвою. Для Росії втрата права голосу у ПАРЄ через агресію в Україні — це був передусім іміджевий програш, поразка спроб «вибілити» себе після Криму. Так само і скандал навколо Аграмунта служитиме попередженням для інших європейських політиків, які навідуватимуться у Кремль. Дружба з Росією стає токсичною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати