Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Останні передвиборні пристрасті

У міру наближення думських виборів наростає пропагандистська кампанія в російських прокремлівських ЗМІ і посилюються репресії проти реальної опозиції
16 вересня, 17:06
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Найбільше Кремль, як і раніше, непокоїть «розумне голосування», запропоноване Олексієм Навальним і його прихильниками. У переддень виборів проект «Розумне голосування» опублікував в Інтернеті рекомендації щодо кандидатів, за яких пропонується голосувати за одномандатними округами на виборах до Держдуми 17-19 вересня. У блозі Олексія Навального розміщені рекомендації щодо тих округів, де балотуються відомі єдинороси. Публікація була зроблена в той момент, коли запропонованих «Розумним голосуванням» кандидатів за законом уже не можна буде зняти з виборів. Боротьбу прихильники Навального збираються вести, зокрема, проти таких кандидатів у Думу, як ведучий одіозного пропагандистського телешоу «60 хвилин» Євген Попов, співголова не менш одіозного руху «Антимайдан» Дмитро Саблін, спікер нижньої палати парламенту В’ячеслав Володін, депутати Віталій Мілонов, Андрій Альшевских, Ірина Ярова, які є співавторами багатьох одіозних законів. У Хабаровському краї за допомогою «розумного голосування» збираються не допустити перемоги т.в.о. губернатора, члена ЛДПР Михайла Дегтярьова, який змінив арештованого Сергія Фургала, за повернення якого на пост губернатора жителі краю мітингували упродовж багатьох місяців.

На губернаторських виборах «розумне голосування» пропонує голосувати за будь-якого кандидата, крім підтримуваного партією влади, щоб добитися проведення другого туру. У бюлетені зі списком партій виборцям запропоновано вибирати будь-яку парламентську партію, крім «Єдиної Росії», але при цьому враховувати, що голоси за ті партії, які в підсумку наберуть менше 5%, дістануться партії влади. Оскільки вже зараз зрозуміло, що, крім «Єдиної Росії», до Думи потраплять за федеральним списком тільки три партії «системної опозиції» — КПРФ, ЛДПР і «Справедлива Росія», то саме ці партії будуть у виграші від «розумного голосування» за федеральними списками. Мета Навального зрозуміла: позбавити єдиноросів конституційної більшості у дві третини голосів у Державній думі нового скликання. Навіть якби ця мета була досягнута, принципово це мало що змінило б у російській системі влади, оскільки партії «системної опозиції» завжди з готовністю надали б «Єдиній Росії» необхідну кількість голосів для ухвалення конституційних законопроектів.

Однак символічне значення подібної зміни російського політичного ландшафту в очах виборців було б великим. Для цього прихильники Навального хочуть як максимально зменшити кількість депутатів «Єдиної Росії», які пройшли в Думу за федеральним списком, так і не допустити обрання якомога більшого числа єдиноросів, які балотуються в Думу за одномандатними округами. Слід визнати, що за того рівня фальсифікації, який заздалегідь дозволений виборчкомам, і того рівня репресій проти опозиції, зокрема за допомогою зняття з виборів неугодних владі кандидатів і придушення опозиційних інформаційних ресурсів в Інтернеті, відняти у «Єдиної Росії» конституційну більшість у Думі напевно не вдасться, але як гасло для мобілізації прихильників опозиції він цілком годиться. Російська держава розгорнула безпрецедентну кампанію щодо боротьби з інформаційними ресурсами «Розумного голосування»: вона включала блокування сайту, судовий припис пошуковикам вилучити це словосполучення зі своєї видачі, чинення тиску на Google і Apple, щоб вони прибрали додаток «Навальний» зі своїх магазинів. Однак інтернет-гіганти цю вимогу проігнорували, у зв’язку з чим посол США в Росії Джон Салліван був навіть викликаний до МЗС РФ. Розміщення додатка «Навальний» у пошукових системах американських компаній Москва трактує як (ні більше ні менше) американське втручання у виборчий процес у Росії. А незабаром після публікації списків «Розумного голосування» в Росії почали блокувати сервіс Red Shield VPN.

У Москві «розумне голосування» на виборах до Державної думи підтримує комуністів Валерія Рашкіна, Михайла Лобанова, Олену Гулічеву, Дениса Парфьонова, Анастасію Удальцову, Віталія Петрова, Сергія Курганського, Сергія Обухова, Андрія Гребенника, Івана Ульянченка і Михайла Таранцова, «яблучників» Сергія Мітрохіна й Ігоря Ніколаєва, Данила Махніцького від партії «Нові люди» і самовисуванку Анастасію Брюханову. У Петербурзі підтримкою «розумного голосування» користуються комуністи Ольга Ходунова та Ірина Іванова, «яблучники» Борис Лазаревич Вишневський (у даному випадку зазначення по батькові необхідне, оскільки на його виборчому окрузі балотуються ще два Бориси Вишневські) і Борис Орєшков, справедливороси Надія Тихонова, Олена Драпеко та Олег Нілов, а також Оксана Дмитрієва від Партії Росту. Власне, «Розумне голосування» має шанси на успіх насамперед в обох столицях, де мають шанс не потрапити до Держдуми деякі чільні представники партії влади. При цьому в 198-му московському окрузі «Розумне голосування» підтримує Анастасію Брюханову — муніципального депутата району Щукіне, співробітницю фонду «Міські проекти Іллі Варламова і Максима Каца», створеного колишніми членами «Яблука» — противниками угодовської лінії Григорія Явлінського. При цьому за тим же округом від «Яблука» висунута правозахисниця, колишній член московської ОНК Марина Литвинович — теж політик із демократичною репутацією. Таким чином лідер «Яблука» прагне не допустити перемоги кандидата, підтриманого Навальним.

Про самого ж Явлінського інтернет-видання The Insider провело розслідування, в результаті якого з’ясувалося, що Явлінський отримав від адвокатського бюро «Інфралекс» близько 30 млн рублів 2018 року, коли балотувався в президенти, а в жовтні 2020 року купив будинок вартістю 55 млн рублів теж, як стверджується, на доходи від цієї фірми, хоча сам Явлінський ніколи юристом не був. Щоб пояснити укладення договору з Явлінським, представники «Інфралекса» стверджували, що в юридичних справах їм іноді потрібна «якісна економічна компетенція», яку нібито і має Явлінський. Тим часом засновник бюро Олексій Попов — діловий партнер дружини глави Ощадбанку Германа Грефа (у них є спільна приватна школа), а серед його клієнтів, крім Ощадбанку — російські міністерства транспорту й освіти, а також компанія «Російські залізниці». На думку The Insider, «у засновника «Яблука» є свої причини захищати фігурантів антикорупційних розслідувань, оскільки вони, на відміну від Навального, який відбуває термін у володимирській колонії, дуже близькі Явлінському, який купив особняк у селищі Новодар’їне у Рубльовському напрямку». Зрозуміло, що фірма з такими зв’язками найматиме для вельми високооплачуваних консультацій лідера нібито опозиційної партії тільки із санкції Кремля. Свого зв’язку з фірмою «Інфралекс» Явлінський не заперечував, але стверджував, що будинок купив на кошти, накопичені за більш ніж 50 років трудової діяльності.

Цікаво, що у своєму зверненні до громадян Росії перед виборами Володимир Путін заявив: «Ми всі однаково зацікавлені в тому, щоб до парламенту прийшли відповідальні, діяльні, авторитетні люди, здатні тримати слово, виконати ваші накази і свої обіцянки...» Дуже нагадує виступ глави мафіозного клану перед іншими авторитетними людьми, який нагадує їм: «Пацан сказав — пацан зробив!» Оскільки результат майбутніх російських виборів практично вирішений, а сам стиль їх проведення нічого спільного зі справжньою демократією не має, то політологи всіляко спекулюють на тему, хто займе високі пости в Російській державі після оголошення підсумків виборів. Оскільки всі призначення відбуваються не публічно, в результаті якихось кулуарних домовленостей і політичних комбінацій, про які експерти не поінформовані, з’являються найфантастичніші припущення.

Так, журналіст Бі-Бі-Сі Петро Козлов вважає, що експрезидент Дмитро Медведєв дізнався про те, що не буде очолювати список «Єдиної Росії» на виборах, лише напередодні партійного з’їзду. Звідки почерпнута ця інформація, невідомо. Посилання на «близько двох десятків джерел у вищих ешелонах російської влади, більшість із них побажали залишитися неназваними», нічого не прояснює. Навряд чи сам Дмитро Анатолійович повідав про це журналісту. Як вважає Козлов, після своєї відставки з поста глави уряду Медведєв «більше року боровся, зокрема з куратором внутрішньої політики в адміністрації президента Сергієм Кирієнком, за право потрапити в Думу і стати її спікером, щоб знову набути формального статусу впливової політичної фігури». Ця теза виглядає смішно. За ступенем близькості до Путіна Медведєв і Кирієнко — фігури абсолютно непорівнянні. Дмитро Анатолійович — старий соратник Володимира Володимировича ще з пітерських часів, тоді як Сергій Владиленович — частина єльцинської спадщини і свого часу був близький до майбутнього опозиціонера Бориса Нємцова. І просто неможливо собі уявити, щоб Кирієнко визначав долю Медведєва. Та й у момент, коли він подав у відставку з поста глави уряду, Дмитро Анатолійович, який уже знав про розпочату в Росії епідемію, виглядав набагато веселішим, ніж його наступник. Для того, щоб залишатися впливовою політичною фігурою, Медведєву достатньо близькості до Путіна, а пости заступника голови Ради безпеки, тобто Путіна, і глави «Єдиної Росії» самі по собі великої ролі не відіграють.

А справжня інтрига нинішніх виборів полягає в тому, чи пересяде Сергій Шойгу з крісла міністра оборони в крісло спікера Державної думи (№ 2 у списку єдиноросів, Сергій Лавров, навряд чи залишить Смоленську площу, оскільки це могло бути сприйнято як сигнал про зміну зовнішньополітичного курсу, який Путін насправді міняти не збирається). У разі, якщо така рокіровка відбудеться, В’ячеслав Володін, швидше за все, стане главою президентської адміністрації і буде на новому посту так само успішно фальсифікувати вибори всіх рівнів, як він робив це, перебуваючи на чолі Державної думи. А оскільки Шойгу є визнаним майстром піару, Держдума за його головування ризикує перетворитися на ще більш декоративний орган, ніж нині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати