Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Підтримка України в Конгресі була і залишатиметься двопартійною»

Експерти «Дня» — про результати середньострокових виборів у США, на яких демократи взяли під контроль Палату представників, а республіканці зберегли більшість у сенаті
07 листопада, 18:41
ФОТО РЕЙТЕР

На середньострокових виборах у США, які відбулися 6 листопада, як і прогнозувалося, демократи взяли під свій контроль Палату представників, а республіканці зберегли більшість у сенаті. На момент підготовки номера результати виборів були такими: в Палаті представників демократи здобули 219 місць, а республіканці — 193, у той час як у сенаті представникам Республіканської партії вдалося вибороти 51 місце, а демократам — 45.

Президент США Дональд Трамп у своєму стилі одразу написав у Twitter «Надзвичайний успіх сьогодні. Дякую усім». Радше він мав на увазі факт збереження за республіканцями сенату — верхньої палати Конгресу без рішення якої не може розпочатися процедура імпічменту.

Тим часом лідер демократичної більшості в Палаті представників Ненсі Пелосі заявила перед своїми прихильниками у Вашингтоні: «Дякую вам, завтра настане новий день у Америці».

Ці середньострокові вибори, крім референдуму перших двох років президентства Трампа, виділялися ще й тим, що в них взяла участь рекордна кількість жінок. Наприклад, наймолодшим конгресменом стала демократка від штату Нью-Йорк 29-річна Александрія Окасіо-Кортес. До Конгресу уперше було обрано двох жінок-мусульманок Ільхан Ольмар, штат Міннесота, та Рашиду Тлаїб, штат Мічиган, які представляють демократичну партію. А демократки Шаріс Девідс, штат Канзас, та Дебра Хааланд, штат Нью-Мехіко, стали першими жінками, обраними до Конгресу, від корінних американських народів. Аянна Пресслі стала першою чорношкірою конгресменкою від штату Массачусетс. 

«День» звернувся до американських та українських експертів із проханням прокоментувати результати цьогорічних середньострокових виборів та їх вплив на зовнішню політику США й зокрема щодо України.

«ПІДТРИМКА США УКРАЇНИ ПРОДОВЖУВАТИМЕТЬСЯ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній Раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Починаючи з 11.00 вечора на східному узбережжі США, засоби масової інформації прогнозують, що республіканці виграють два місця в сенаті, а демократи наберуть додатково 25 — 30 місць та візьмуть під контроль Палату представників. Демократи також отримають додатково 4 — 6 губернаторських посад. Якщо такий прогноз збережеться, це означає, що вибори були майже рівними, однак завершились із невеликою перевагою для демократів.

Демократичний контроль над Палатою представників означає більш енергійне розслідування діяльності адміністрації Трампа, зокрема з питання Росії. Але республіканський контроль над сенатом означає, що такі розслідування не призведуть до провадження у справі про імпічмент президента Трампа.

«Блакитної хвилі» не сталося. Сильна економіка, слабкість демократів у питаннях імміграції та крайня надмірність демократів у слуханнях Верховного суду Бретта Кавано, ймовірно, пояснюють, чому «блакитна хвиля» не реалізувалася. У той самий час поведінка президента та позиція республіканців щодо охорони здоров’я працювали проти республіканців. Я очікую, що підтримка США України продовжуватиметься.

«ТИМ НЕ МЕНШ ВИБОРИ СТАЛИ НЕВДАЧЕЮ ДЛЯ ТРАМПА»

Стівен ПАЙФЕР, старший науковий співробітник Iнституту Брукінгза:

— Станом на 22.00 у Каліфорнії, як видається, демократи виграють близько 230 місць у Палаті представників (із загальної кількості 435 місць), тоді як республіканці збережуть і, можливо, трохи збільшують свою більшість у сенаті. «Блакитна хвиля» була, але не настільки великою, як не це сподівалися демократи.

Заглядаючи наперед на президентські вибори 2020 року, демократи повинні знайти спосіб повернути консервативних демократів, які перейшли до Дональда Трампа 2016 року. Вони, демократи, досягли успіху сьогодні, але все ще мають працювати. Однак вибори стали невдачею для пана Трампа, який проводив активну кампанію від імені республіканських кандидатів і зробив вибори чимось на кшталт референдуму з приводу його перших двох років як президента. Але не очікуйте, що він візьме на себе відповідальність.

Коли у січні наступного року демократи візьмуть контроль над Палатою представників, то це буде значною зміною в політичному плані. Вони перебуватимуть у набагато сильнішій позиції, щоб контролювати та балансувати повноваження виконавчої гілки влади. Зокрема, більшість демократів очолюватимуть усі комітети Палати, які нададуть їм можливість використовувати слухання та в разі потреби видавати повістки Конгресу для розслідування дій адміністрації Трампа. Деякі чиновники адміністрації зіткнуться з важкими часами.

Одне з великих питань полягає в тім, чи в розділеному Конгресі обидві сторони знайдуть питання, в яких вони можуть співпрацювати, наприклад, фінансування вдосконалення інфраструктури, чи Конгрес буде опускатися в повну безвихідь. Ми не будемо знати відповіді на це до перших місяців 2019 року.

Що стосується України, то вибори не повинні мати реального впливу на політику США. Підтримка України в Конгресі була й залишатиметься двопартійною.

«ДЛЯ УКРАЇНИ РОЗДІЛЕНА ВЛАДА ТАКОЖ Є ПЕРЕВАГОЮ...»

Адріан КАРАТНИЦЬКИЙ, старший співробітник Атлантичної Ради США, керуючий партнер Myrmidon Group LLC.

— Перемога демократів у Палаті представників посилить контроль та розслідування діяльності президента Трампа та його адміністрації. Це ознака того, що американців не влаштовує часом дуже різка риторика президента Трампа.

Для України розділена влада також є перевагою, оскільки Палата представників, у якій демократи мають більшість, буде контролювати надзвичайно дружні відносини президента Трампа з Володимиром Путіним. Більш тривожними є втрати як поміркованих демократів, так і поміркованих республіканців. Із часом це означатиме більш слабке підгрунтя для двопартійного консенсусу щодо внутрішньої політики. Проте підтримка України та сильна опозиція щодо Росії та Володимира Путіна, ймовірно, збережеться в новій політичній конфігурації США.

«ПОЛЯРИЗАЦІЯ АМЕРИКАНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА ЗРОСТАТИМЕ»

Пітер ЗАЛМАЄВ, директор «Євразійської демократичної ініціативи»:

— Результати — далекі від величезної «блакитної хвилі», на яку сподівалися демократи, адже республіканці утримали позиції в сенаті та розширили в ньому свою більшість, зберегли деякі ключові губернаторські посади. Проте їхній абсолютний мінімум було досягнуто: Палата представників. Без цього не залишилось би контролю над «трампізмом» на фінальній прямій його першого терміну при владі.

Отже, Трамп зміцнив свій контроль у Республіканській партії після того, як кілька його прихильників виграли місця за рахунок поміркованих. Це означає, що поляризація американського суспільства, прірва між «червоними» та «блакитними» американцями лише зростатиме.

Зважаючи на те, що саме сенат більшою мірою веде міжнародні справи на законодавчому рівні, і той факт, що він залишився «республіканським», це означає, що ми побачимо переважно такі самі позиції Вашингтона в міжнародній політиці і, можливо, посилення конфронтаційного ставлення Трампа до американських союзників по ЄС і НАТО. Він, ймовірно, продовжить виконувати самому собі призначену роль світового правопопулістичного лідера, продовжуючи заохочення Путіна, Ердогана, Болсонару, Дутерте та інших подібних лідерів за рахунок традиційних, ліберально-прогресивних союзників Америки.

Я не очікую, що антиросійські санкції буде скасовано, але можуть бути зроблені певні винятки, як у випадку Олега Дерипаски, який, як кажуть, витратив багато зусиль та грошей, щоб визволити свій бізнес із суворих обмежень, що виникли в результаті санкцій.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати