Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Референдум щодо президента Трампа»

Експерти «Дня» — про значення та очікування від цьогорічних середньострокових виборів у США
05 листопада, 17:11
3 ЛИСТОПАДА 2018 РОКУ. ПЕНСАКОЛА. ПРЕЗИДЕНТ США ДОНАЛЬД ТРАМП ТА ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ МАЙК ПЕНС ЩЕ РАЗ ЗАКЛИКАЛИ АМЕРИКАНЦІВ ГОЛОСУВАТИ ЗА КАНДИДАТІВ ВІД РЕСПУБЛІКАНСЬКОЇ ПАРТІЇ НА ВИБОРАХ 6 ЛИСТОПАДА / ФОТО РЕЙТЕР

6-го листопада, у США відбудуться середньострокові вибори, під час яких наново обирається уся Палата представників кількістю 435 місць і третина сенату — 33 місця зі 100, а також обираються губернатори штатів.

В усьому світі уважно спостерігають за гарячими виборчими перегонами у США, де республіканських кандидатів активно підтримує президент Дональд Трамп. До того ж у виборчу кампанію на підтримку кандидатів від Демократичної партії включились колишній президент США Барак Обама і віце-президент Джозеф Байден, який може стати ймовірним кандидатом у президенти на виборах 2020 року.

«День» звернувся до американських експертів із проханням розповісти про значення цьогорічних середньострокових виборів у США, про ключові питання на цих перегонах і чи є ознаки втручання Росії, як це було на президентських виборах 2016 року.

«ІСНУЮТЬ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ВТРУЧАННЯ КРЕМЛЯ В СЕРЕДНЬОСТРОКОВІ ВИБОРИ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній Раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Це незвичні вибори. Зазвичай середньострокові вибори є дещо спокійнішими і приносять перемогу партії, яка не володіє Білим домом.

До цих перегонів прикута велика увага. Демократи активізувались на цих виборах, бажаючи завдати великої поразки Трампу. Республіканці спочатку були дещо апатичними; але грубе поводження демократів щодо Бретта Кавано під час слухань на посаду судді Верховного суду сколихнуло республіканців. Головними проблемами на цих виборах є охорона здоров’я та поведінка Трампа, що віддає перевагу демократам, тим часом як економіка та імміграція грають на користь республіканців.

І опитування минулого тижня показали тенденцію на користь демократів.

Зацікавленість Кремля до Трампа не зникла за останні два роки. Існують також повідомлення про втручання Кремля в середньострокові вибори. Але важко сказати, який вони матимуть вплив.

«ЦІ ВИБОРИ Є РЕФЕРЕНДУМОМ ЩОДО ПРЕЗИДЕНТА ТРАМПА»

Лінкольн МIТЧЕЛ, політолог, колишній професор Колумбійського університету, автор книжки The Democracy Promotion Paradox:

— Незалежно від того, як їх оцінювати, ці вибори є референдумом щодо президента Трампа. Це стосується більшості середньострокових виборів, оскільки американський народ має можливість побачити свого нового президента, а потім винести вирок. Демократи зосередились головним чином на мобілізації своєї бази, яка дуже незадоволена президентом, а також стала закликати виборців, що коливаються, базувати свій вибір на основі питань, пов’язаних із охороною здоров’я, а також економічного аргументу, згідно з яким не відбулося скорочення податків для більшості американців, як про це заявляв Трамп. Республіканці стверджують, що економіка бурхливо розвивається, і що Конгрес із демократичною більшістю буде це саботувати.

Я очікую, що республіканці збережуть контроль над сенатом, навіть отримають додатково одне чи два місця, і в підсумку матимуть 51 — 53 місця зі 100, тим часом як демократи отримають більшість у Палаті представників — 230 — 235 місць. Я також очікую, що демократи добре виступлять на виборах губернаторів і здобудуть майже 24 губернаторських місця після цих виборів.

«НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, ХТО ПЕРЕМОЖЕ, КОНГРЕС США ВІДСТОЮВАТИМЕ ЖОРСТКУ ПОЗИЦІЮ ЩОДО РОСІЇ»

Орест ДЕЙЧАКIВСЬКИЙ, колишній політичний радник Гельсінської комісії США:

— Ці середньострокові вибори є надзвичайно важливими. До ключових питань входять проблеми соціуму та ідентичності, зокрема толерантність до расових та інших меншин.

Це є свідченням того, що, попри хороший стан економіки, рейтинги підтримки Трампа є низькими. Більшість американців не схвалюють його з різних причин. На думку багатьох американців, його слова та вчинки, замість об’єднання американців сприяють розколу. 

У більшій частині країни існує значне незадоволення Трампом, і білі жінки, які закінчили коледж, на мою думку, стануть ключем до того, щоб демократи взяли під контроль Палату представників. 2016 року більшість цього демографічного населення підтримали Трампа — тепер це значно змінилося, і більшість — проти Трампа.

Однак скажу таке: незалежно від того, хто переможе, я впевнений, що Конгрес США відстоюватиме жорстку позицію щодо Росії та рішуче підтримувати незалежну, демократичну Україну. Сильний двопартійний консенсус щодо цього питання буде зберігатися.

Я також не думаю, що втручання Росії буде визначальним чинником, який допоможе республіканцям на цих виборах. Ключова мета Москви — особливо в соціальних мережах — полягає в тому, щоб підірвати нашу демократію, створюючи або посилюючи відмінності між американцями. На щастя, Facebook та інші соцмережі, схоже, сприймають російську загрозу більш серйозно, видаляючи фальшиві акаунти тощо.

Сенат, ймовірно, залишиться під контролем республіканців, але опитування показують, що демократи заволодіють Палатою представників.

Проте я остерігаюсь твердих прогнозів — адже не забувайте, що сталося 2016 року, коли всі передбачали перемогу Гілларі Клінтон. У будь-якому разі, перемога демократів у Палаті представників буде додатковим стримуванням Трампа. Одним із сильних боків американської системи є система стримувань та противаг, що робить авторитарне головування малоймовірним.

«ЦІЛКОМ МОЖЛИВО, ЩО РОСІЯНИ ЗНОВУ ПРАЦЮЮТЬ ЗА СЦЕНОЮ ТА ПОШИРЮЮТЬ ДЕЗІНФОРМАЦІЮ...»

Обрі ДЖЮЕТТ, професор, факультет політичних наук Університету Центральної Флориди

— Якщо демократи проявлять себе добре, то це буде ознакою того, що більшість американських виборців незадоволені політикою господаря Білого дому. Якщо ж республіканці виступлять краще, ніж вони цього очікували, то це означатиме, що більшість американців підтримують Трампа та його політику.

 Якщо демократи візьмуть під контроль Конгрес, то вони будуть перешкоджати реалізації більшої частини політичної програми Трампа і, ймовірно, започаткують низку розслідувань щодо його особистої, професійної та президентської діяльності. А це ускладнить роботу Трампу і зробить його неефективним.

У Флориді та по всій країні найбільш важливими для виборців питаннями є охорона здоров’я, імміграція, економіка та навколишнє середовище. На мою думку, бомби, які були надіслані великій кількості демократів та лібералів, перебувають у центрі уваги багатьох виборців, як і масове вбивство низки євреїв у їхній синагозі в Пітсбурзі. Ці два інциденти засмутили багатьох американців і, можливо, ослабили момент на користь республіканців, який наростав після підтвердження нового судді Верховного суду. Деякі виборці відчувають, що риторика і дії Трампа могли сприяти цим страшним подіям, і вони, ймовірно, збираються проголосувати за демократів.

Я бачив дуже мало ознак російського втручання у вибори США на цей раз. Звичайно, цілком можливо, що росіяни знову працюють за сценою та поширюють дезінформацію через інтернет та різні платформи соціальних мереж. Але ми зможемо дізнатися про це лише після того як це станеться.

«ВИБОРИ 2018 РОКУ ВІДБУВАЮТЬСЯ В УМОВАХ РОЗКОЛУ АМЕРИКАНЦІВ НА НЕПРИМИРЕННІ ТАБОРИ»

Юрій ЩЕРБАК, Надзвичайний і Повноважний Посол України, публіцист:

— Вибори 2018 року мають велику та важливу особливість, оскільки відбуваються в умовах фактичного розколу американського суспільства на непримиренні табори після поразки демократів та їхнього кандидата Гілларі Клінтон на президентських виборах та перемоги Трампа, який представляв Республіканську партію. Я міг спостерігати цю ситуацію буквально кілька днів тому під час перебування у США, де як тільки в мене була вільна хвилина, дивився два канали: CNN, який представляє інтереси демократів, і Fox News, який є рупором республіканців. Було видно, наскільки країна роздерта протиріччями, що не вщухають навіть через два роки після обрання президентом Трампа, який вніс абсолютно новий колорит, нову стилістику, риторику в політичне життя США. Тепер навіть якщо Трамп піде достроково чи програє другі регулярні вибори, стиль «трампізм», який він нав’язав Америці — агресивно, яскраво, в рекламному та бізнесовому стилі — залишиться. Важко сказати, як будуть далі проводитися ці кампанії, але зрозуміло, що консервативно-спокійний стиль колишніх президентів США — Рузвельта, Трумена, Ейзенхауера — вже відійшов у минуле, і нові тренди заволоділи політичною Америкою.

Ми маємо дуже складну картину перед цими проміжними виборами, на які зробили ставку і демократи в своєму намаганні перемогти Трампа та довести його до імпічменту (що є їхньою метою, яку вони не приховують), і Трамп, щоб остаточно довести свою перевагу, оскільки 47% виборів США підтримують його політику та особливо його економічні перетворення. Він, звичайно, людина, яка не страждає на комплекс великої скромності, оголошує, що «вже зробив Америку великою», всі свої зустрічі (починаючи від зустрічі з диктатором Північної Кореї до зустрічі з Путіним у Гельсінкі, де він повністю провалився) називає величезними перемогами. Але незважаючи на це, він має риторику переможця, людини, яка повернула хід історії. А фактично, виникли величезні проблеми у відносинах США з європейськими союзниками і союзниками по НАТО. Йде повний перегляд напрямів зовнішньої політики. Фактично, його політика — це поєднання американського войовничого націоналізму з певними елементами ізоляціонізму, що дуже турбує європейських союзників і мало б турбувати нас.

Проте треба об’єктивно сказати, що сьогодні співпраця Трампа з Україною є на набагато вищому рівні, ніж була співпраця холодного, безпристрасного Обами, який абсолютно скинув Україну з порядку денного Америки, посилаючись на слова Меркель, що ситуація з агресією Росії проти України — це європейська проблема. Сьогодні Трамп на звинувачення його в тому, що він не допомагає Україні, правильно сказав, що в той час, коли Обама постачав українському війську старі подерті ковдри, він постачає ракети Javelin. Це абсолютна правда, і ми повинні цінувати співпрацю Трампа, і особливо його команди в Пентагоні, Держдепартаменті, які рішуче стоять на позиціях справедливої оцінки російської агресії проти України. І ми повинні розвивати цю стратегічну співпрацю з Адміністрацією Трампа, а не робити висновків, що Трамп із якихось причин не підходить нам у союзники. Це буде абсолютно помилкова та катастрофічна політика. І я думаю, що керівництво України все це прекрасно розуміє.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати