Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Секрети успіху Піднебесної

Експерти намагаються спрогнозувати, чого очікувати від XIX з’їзду Комуністичної партії Китаю
17 жовтня, 18:07
ФОТО РЕЙТЕР

18 жовтня у Китаї відбудеться XIX з’їзд Комуністичної партії (КПК), за яким кожні п’ять років спостерігають не лише в Китаї, а й у всьому світі. Очікується, що цього року на заході затвердять масштабні зміни в керівництві партії.

По-перше, на з’їзді оберуть новий склад Центрального комітету, який у свою чергу обере 24 члени політбюро та сім членів постійного комітету — саме ці люди ухвалюють ключові рішення в країні.

По-друге, центральний комітет обере лідера Комуністичної партії. Очікується, що нинішній глава Сі Цзіньпін, який став керівником партії 2012 року, залишиться на посаді.

По-третє глава КНР представить широку доповідь щодо політики Китаю на наступні п’ять років.

По-четверте, за даними офіційної китайської інформагенції Xinhua, на з’їзді може бути змінена конституція партії, зокрема, може бути скасовано принцип колективного лідерства для того, щоб дозволити Цзіньпіну стати одноосібним лідером КПК.

Саме тому напередодні з’їзду світові ЗМІ та експерти намагаються спрогнозувати, чого очікувати від цієї події та які на ній будуть зроблені заяви.

Як пише видання Politico, «ЄС та Великобританія пропустять подію, що цього тижня вплине на них найбільше — XIX з’їзд КПК в Пекіні». Оскільки зазначений захід внутрішньопартійний, а не державний, офіційні особи з ЄС не будуть представлені на ньому.

Зазвичай у події беруть участь 2 тис. 300 делегатів КПК, проте, як пише Бі-Бі-Сі, цього року на ньому не будуть присутні 13 делегатів через їхню «неналежну поведінку».

DW пише, що за допомогою з’їзду Сі Цзіньпін прагне «зацементувати свою владу». ЗМІ посилається на аналітиків, які вважають, що Цзіньпін, якому 2022 року виповниться 69 років, намагатиметься втретє стати генеральним секретарем ЦК КПК, хоча поки що жоден лідер партії не перебував на цій посаді більше, ніж два терміни.

AP зазначає, що Сі Цзіньпін уже став одним із найсильніших лідерів КНР і наступні п’ять років чи, можливо, навіть більше домінуватиме в китайській політиці. ЗМІ пише, що, ймовірно, в промові під час з’їзду лідер наголосить на тому, що до 2021 року, коли відзначатиметься 100-річчя заснування КПК, партія має побудувати в країні «середньозаможне суспільство», а до 2049 року — сторіччя заснування комуністичної держави — досягти ще більшої національної потуги та процвітання.

Bloomberg вважає, що з XIX з’їзду партії Сі Цзіньпін вийде як найпотужніша особистість у китайській політиці з часів Мао Цзедуна.

«День» попросив радника Української асоціації китаєзнавців Андрія ГОНЧАРУКА пояснити, чому до з’їзду Комуністичної партії Китаю прикута увага всього світу, і розповісти, чого можна очікувати від цієї події.

«СІ ЦЗІНЬПІН МАЄ ІМІДЖ ЛЮДИНИ, ЯКА «НАВЕЛА ПОРЯДОК У КРАЇНІ»

— За останні п’ять років Китай перетворився з важливої регіональної держави на геополітичну державу, став світовою потугою. Саме зміцнення позицій Китаю на міжнародній арені привертає увагу до головної події внутрішнього життя країни — чергового з’їзду партії.

По-перше, за п’ять років у Китаї були здійснені певні позитивні зміни: зміцнення внутрішньої дисципліни, активна боротьба з корупцією — все це створює у нинішнього голови КНР Сі Цзіньпіна імідж енергійної людини, яка «навела порядок у країні».

По-друге, Сі Цзіньпін вийшов на світову арену з конкретними пропозиціями щодо подальшого розвитку процесів глобалізації, виступив у Давосі на захист глобалізації і запропонував конкретні кроки до вирівнювання світової економіки в напрямку зменшення соціальної напруженості. Сьогодні світ найбільше турбує зростання розриву між бідними та багатими. Китай якраз демонструє, що можна успішно боротися з цими тенденціями й підвищувати загальний рівень життя півторамільярдного населення. Це важливо для світу і є прикладом того, що таким чином можна змінити світ загалом.

По-третє, Сі Цзіньпін висловив власну ініціативу: «Один пояс — один шлях», або «Новий шовковий шлях». Це фактично дорожня карта створення гармонійних відносин на всьому шляху від Лондона до Шанхая для вільного пересування товарів, розвитку економічних зв’язків. Цей проект не транспортний чи логістичний, а геоекономічний та геополітичний. Фахівці порівнюють його з висловленим раніше принципом мирного співіснування, який у 1950-х роках озвучили прем’єр КНР Чжоу Еньлай і прем’єр-міністр Індії Джавахарлал Неру. Сьогодні таким планом гармонізації міжнародних відносин в економічній сфері є саме план «Один пояс — один шлях». У травні відбувся великий саміт Високого рівня в Пекіні, де були представлені понад 70 країн. Це також привертає увагу до Пекіна, адже ця зовнішньополітична ініціатива базується на певних ідеологічних засадах, що існують у Китаї. Тому увага світу привернута до XIX з’їзду КПК.

«ВЛАДА МАЄ КОРИСТУВАТИСЯ ПОВАГОЮ»

— Світові ЗМІ пишуть, що Сі Цзіньпін використає цей з’їзд для того, щоб укріпити свою владу, і це ставить його в один ряд з такими лідерами країни, як, скажімо, Мао Цзедун. Що ви думаєте з цього приводу?

— Усі розмови про те, що лідер КНР використовує з’їзд для посилення своєї влади, — це розмови тих людей, які дуже погано орієнтуються в тому, як функціонує політична система в Китаї. У цій країні є історія конфуціанства, якій понад дві тисячі років. Повага до влади — це не результат якихось махінацій правлячої верхівки, як це може бути в інших країнах, а один з основних постулатів соціального життя. Влада має користуватися повагою: якщо ця влада, до того ж, покращує життя мільйонів людей, то вона є абсолютно прийнятною для більшості населення. Наприклад, ніхто не казав, що обрання Дональда Трампа є узурпацією влади в США... Тому це звичайні спекуляції людей, яким не подобається те, що Китай швидко розвивається.

«КИТАЙЦІ ДАЮТЬ СИГНАЛИ, А УКРАЇНА РОБИТЬ ВИГЛЯД, ЩО ВОНА ЩЕ ЧОГОСЬ ЧЕКАЄ»

— Які можливості дає з’їзд КПК Україні, які висновки з цієї події може зробити наша країна?

— Перш за все, потрібно згадати те, що сказав посол КНР в Україні пан Ду Вей минулого року на першому прийомі з приводу річниці створення КНР: «Як відомо, абсолютна влада розбещує абсолютно, тому чиновник має бути посаджений у клітку закону», — це була його пряма цитата. Цього року у своєму виступі він наголосив, що Китай досяг великих економічних успіхів та добрих результатів у боротьбі з корупцією під керівництвом Комуністичної партії Китаю. Це абсолютно прозорі натяки на те, що наведення порядку та боротьба з корупцією — це не кампанія, а засади внутрішньої політики Китаю. Думаю, що в сьогоднішніх умовах в Україні наведення порядку та боротьба з корупцією — це приклад, який наші чиновники повинні втілювати в життя з ранку до вечора. Тому перше і найголовніше є те, що Китай дає приклад того, як потрібно розвиватися.

Інше питання, що Китай досі вважає Україну «важливою країною в Європі», це теж цитата. Тому ця країна докладає зусиль, щоб допомогти Україні. Нагадаю, протягом останнього року Китай надав 50 автомобілів «швидкої допомоги», 75 одиниць техніки для Служби з надзвичайних ситуацій, медичне обладнання, телекомунікаційне обладнання для МЗС. Це конкретна допомога, про яку мало хто чув, але це відбувається майже кожного місяця. Це ставлення уряду Китаю і допомога держави КНР.

Звичайно, що є політична воля до подальшого розвитку двосторонніх відносин, але з українського боку, на жаль, такої політичної волі немає. Три роки Україна не може провести третє засідання двосторонньої спільної комісії зі співпраці між урядами України та Китаю. Україна була повинна провести це засідання і, відповідно до протоколу, мала бути організатором. Тому за всі проблеми українсько-китайських відносин відповідальна українська сторона. Китайці дають сигнали, допомогу, а Україна робить вигляд, що вона ще чогось чекає.

Нагадаю, Україна в зовнішньоторговельному обороті КНР становить 0,17%. Це неможливо відтворити графіком. І при цьому Китай ще бачить Україну на великій мапі світу, допомагає, докладає зусилля. Так що це питання до України, а не до Китаю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати