Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ще один крок на знищення всього українського»

Експерт — про рішення російського суду знести храм УПЦ КП у Підмосков’ї
06 жовтня, 11:58
ВІКТОР ЄЛЕНСЬКИЙ

Днями Московський обласний суд виніс рішення про знесення Свято-Троїцького храму, який належить до української православної церкви київського патріархату, повідомив у Facebook  ієромонах Святослав Скороход. За його словами, згідно з постановою суду, храм мають знести  протягом чотирьох місяців за рахунок УПЦ. Крім того, він відзначив, що в процесі судового розгляду на адвоката УПЦ Тетяну Горюнову було здійснено збройний напад, і їй погрожували розправою в разі подальшої підтримки та захисту храму в суді. «На жаль, усе українське систематично підчищається і нищиться: сьогодні резонансне рішення по знесенню храму, до того закриття української бібліотеки та ліквідування єдиної централізованої української організації «Український Конгрес Росії»», — написав Святослав Скороход на своїй сторінці у Facebook.

«День» звернувся до народного депутата України, релігієзнавця Віктора ЄЛЕНСЬКОГО з проханням прокоментувати цю резонансну новину та пояснити, якою має бути реакція української влади на такі утиски українства в Росії.

«ТРЕБА СТВОРИТИ МІЖНАРОДНИЙ ФРОНТ БОРОТЬБИ ПРОТИ ЗНИЩЕННЯ РЕЛІГІЙНОЇ СВОБОДИ В РОСІЇ»

— Цей вчинок лежить за межами добра і зла. Очевидно, вперше за три десятки років на планеті Земля буде знесено православний храм — за те, що це український храм, за те, що люди, які відвідують його, вірять в Ісуса Христа, сповідують православ’я, а не доктрину «русского мира». Це ще один крок на знищення всього українського. І я вважаю, що наша Верховна Рада повинна стати поруч з тими, кого зараз переслідують у Росії та на окупованих територіях за їхню віру.

Ми знаємо, що переслідують і православних, і мусульман, і протестантів,  руйнують храми і мордують людей. Ми знаємо про вбитих пасторів на окупованій території. Отже треба не тільки їх захистити, але й створити міжнародний фронт боротьби проти знищення релігійної свободи в Росії.

Треба відзначити, що на окупованих територіях — в Криму та на Донбасі — жахлива ситуація, особливо в так званих окремих районах Донецької та Луганської областей. Я кілька разів робив про це доповіді в різних аудиторіях. Це вбивства, викрадення, насильство. Навіть фільм є про те, як молитовні будинки протестантів і Свідків Єгови було перетворено на бараки та місця тренувань для бойовиків.

Нам відомо, що практично для всіх у Росії, крім московського патріархату, умови жахливі, у зв’язку з прийняттям так званого «закону Ярової», який, по суті, знищує релігійну свободу і фундаментальний принцип релігійної свободи, яким є поширення релігійних переконань і можливість проголошення проповіді. В той час як Конституційний Суд України скасував дозвільне право на проведення релігійних маніфестацій, у Росії навпаки — навіть у хаті ти не можеш проповідувати чи запросити проповідника. Це те, що повертає Росію в сталінські часи. Отже, ситуація там дуже погана.

Що стосується мотивації російської влади у наступі на залишки української церкви та всього українського в РФ. Очевидно, вони хочуть викорінити все те, що нагадує про Україну, свободу, людську гідність. Ми горді тим, що все українське асоціюється там саме зі свободою, антипутінством, протидією цьому жахливому, авторитарному режиму. А російська влада хоче все це викорінити. І ми повинні зробити все можливе для захисту наших людей.

А що стосується власне України, ми повинні підтримати волевиявлення українців, які не хочуть знаходитися у складі московського патріархату. На це, зокрема, буде спрямований законопроект 4128, який передбачає порядок зміни релігійної належності релігійними громадами.

Є низка православних релігійних громад московського патріархату, які хочуть перейти до київського патріархату. Але законодавчо це слабо врегульовано. Завтра (6 жовтня. — Ред.)  парламент розглядатиме цей законопроект. Зараз йому чиниться колосальний спротив: «Опоблок» привів під Раду кілька десятків батюшок, які борються за збереження «духовного рабства», і очевидно, приведуть ще.

Українська влада в жодному випадку не повинна відповідати на це дзеркально. Тобто якщо десь утискають релігійну свободу, це не означає, що українська влада має її утискати. Це виключено. Вона має застосовувати всі свої важелі міжнародної, двосторонньої дипломатії для того, щоб зберегти українську церкву, культуру від винищення. Зараз головне завдання української влади — це протидіяти російській агресії. Якщо вона не зможе цього зробити і не зможе мобілізувати народ, то все інше не матиме значення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати