Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Угода ЄС – Україна. Фiнал

Сенатор Сібе ШААП: «Для європейців важливо мати відкриті кордони і скористатися можливостями для співпраці»
30 травня, 10:50
ФОТО З САЙТА NV.UA

Сьогодні очікується, що Сенат Нідерландів, верхня палата парламенту, яка складається із 75 сенаторів, проголосує за ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Як повідомляє голландське радіо BNR, 48 нідерландських сенаторів готові проголосувати «за» ратифікацію Угоди, 27 — голосуватимуть «проти». Отже, можна вважати, що нарешті буде поставлено крапку в процесі ратифікації Асоціації з боку ЄС, адже Нідерланди є останньою країною, яка не завершила ратифікацію.

Нагадаємо, що в референдумі у квітні 2016 року 61% відсоток учасників референдуму, в якому взяли участь понад 32% виборців, проголосували проти Угоди, таким чином долю Угоди вирішили менш ніж 19,7% нідерландських виборців.

У лютому цього року нижня палата парламенту проголосувала за повторну ратифікацію цієї Угоди. Нещодавно в коментарі «Радіо Свобода» прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сказав, що 30 травня сенат підтримає Угоду про асоціацію між Україною і ЄС, після чого уряд зможе ратифікувати цей документ. За його словами, «це дуже позитивно для ЄС, для України, а також для Росії, тому що це допоможе стабілізувати ситуацію в регіоні».

Учора, під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі, депутат парламенту Нідерландів від Ліберальної партії, голова Водного комітету Нідерландів Сібе Шаап теж запевнив, що більшість сенаторів готові ратифікувати цю Угоду, і «таким чином 30 травня  буде покладено край жалюгідній історії, за яку мені соромно». За його словами, непродуманий  закон про референдум у Нідерландах популістські групи використали, щоб висловити протест невідомо проти чого, і зрештою, волевиявлення закінчився негативним голосуванням проти Угоди про ратифікацію.

Сенатор наголосив, що прем’єр-міністрові Нідерландів довелося внести додаток до Угоди, який не змінює тексту документа. За словами сенатора, ратифікація Угоди означає відкриття кордонів із ЄС для України, яка є важливою країною завдяки географічному розташуванню і має величезний економічний потенціал, особливо в сільськогосподарському секторі.

На запитання «Дня», які можливості відкриває ратифікація цієї Угоди для Нідерландів, пан Шаап сказав: «Ми вже інвестуємо в Україну. Я знаю, що багато країн спостерігають за Україною і чекають на можливості, щоб вкладати сюди інвестиції. Відтак і для європейців важливо мати відкриті кордони з Україною і скористатися можливостями для співпраці. Ми — невелика країна, але водночас посідаємо друге місце у світі з експорту сільськогосподарської продукції. У нас дуже розвинуті технології в цьому секторі, й ми знаємо, як торгувати у світі. А в України — величезний потенціал у сільськогосподарському секторі, тому ми вважаємо, що для вашої країни важливо дати старт модернізації та кооперації. Невеликі Нідерланди з потужним сільськогосподарським сектором і ваша велика країна з не таким потужним сільськогосподарським сектором повинні співпрацювати, й вони матимуть велике майбутнє».

Голландський сенатор, який часто відвідує нашу країну, вважає, що Україна дуже сильно змінюється, попри війну на сході та анексію Криму. «Усе це велика трагедія, але я бачу, що українці є оптимістами, вони є стійкими. На мою думку, їхню стійкість зміцнює гумор, бадьорість. Ви демонструєте гумор, і попри трагедію та інші проблеми, ви — енергійні, й тому у вас є майбутнє», — наголосив пан Шаап.

На його думку, рішення згаданих вище проблем залежить від однієї людини — Володимира Путіна, який сповнений почуття образи. «Це — популіст, який намагається все і вся розділити. Він розділяє Європу, руйнує власну країну — Росію, а також життя її громадян. Адже настане день, коли люди скажуть: це — недобре... Це може бути схожим на Венесуелу, де люди любили Чавеса, і тепер вони бачать сміття, яке він залишив за собою. Тому й у Росії люди по-новому оцінять ситуацію. І тому дуже важливе питання, що буде після Путіна», — наголосив сенатор.

За його словами, популісти в Нідерландах —повністю пропутінські, й на дебатах у сенаті виглядало так, що їхніми устами ніби говорив сам Путін. Можливо, російський лідер впливає на них безпосередньо, а може — ні,  але вони дуже захоплюються цією людиною. А єдиним ефективним засобом боротьби з популізмом, на думку політика, є поширення фактів і дотримання принципів моральності.

Голландський сенатор підтримує висловлювання німецького канцлера Ангели Меркель, яка заявила нещодавно, що Європа повинна покладатись на саму себе, оскільки не можна бути повністю залежними від США, які мають проблеми в інших регіонах: Японії, Кореї та Китаї. «НАТО — це організація для захисту цінностей, демократії, інституційних структур проти тиранії, комунізму.  І в цьому відношенні Європа має робити більше як у військовому плані, так і в плані захисту цінностей, але це неможливо без Сполучених Штатів. І питання полягає в тому, як знайти баланс, і тут треба думати також, що буде після президентства Дональда Трампа», — сказав пан Шаап.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати