Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Український протест на пункті Кукурикі — Козловичі

На польсько-білоруському кордоні блокують фури з росії та білорусі
22 березня, 14:44

Перша така акція українських активістів (її головним співорганізатором стала спільнота «Євромайдан–Варшава», але загалом це протест, рішення про участь у якому кожен ухвалював для себе самостійно) розпочалася 12 березня і тривала до 14-го, коли польська поліція відтіснила протестувальників із дороги. Вимоги активістів: розширити європейські санкції проти росії та білорусі ще й на транзит. Минулими вихідними учасники протесту відновили блокування. Як триває акція і хто до неї долучився, у понеділок увечері «Дню» розповіла її активна учасниця, експертка Ірина ЗЕМЛЯНА:

– Зараз в акції беруть участь приблизно 130 активістів і активісток – це як українці, котрі давно живуть у Польщі, так і біженці, які змушені були втікати від війни, так само поляки, білоруси, які називають себе нормальними, так звані БЧБ – під біло-червоно-білими прапорами, і навіть я бачила декількох активістів із Казахстану, які разом із нами блокують рух фур.

Наразі фури не їдуть. Ми пропускаємо виключно машини із тваринами, їх досить небагато – приблизно чотири в перший день проїхали. Адже тваринам важко стояти, у них не буде води, їжі й так далі, тому ми ухвалили рішення їх пропускати, тим більше, що вони їдуть у Казахстан в основному, а не в росію і білорусь.

Щодо поліції, то вона зараз поводиться добре. Я не можу сказати, що вона в принципі погано з нами поводилася. Звичайно, ми були оточені й нас відтіснили в минулий понеділок, але для мене як для активістки з досвідом ще домайданівських часів взагалі дуже велике відкриття, що поліція максимально коректна, толерантна, обережна з нами. Для мене це дуже цінно.

– Наскільки складно організувати людей зараз?

– Проблема в тому, що польські українці, які давно тут живуть, мають роботу і в будні працюють, тому не можуть долучатися. Щодо наших біженців, то люди, які не звикли протестувати в себе вдома, в Україні, так само не звикли протестувати і тут. Коли ми приходимо в місця збору біженців, вони досить налякані, остерігаються, чи це не загрожуватиме їм депортацією або іншими проблемами. Дуже часто люди, які сюди переїхали, – це жінки з дітьми, тому вони так само не знають, як бути з дітьми, тому з тим і виникає проблема.

– Тобто мети поки вдається досягати?

– Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький уже сказав, що він повністю на нашому боці, що ми допомагаємо польському уряду лобіювати це рішення з боку Європейського Союзу (Матеуш Моравецький зокрема запропонував Європейському Союзу на наступному засіданні Євроради розглянути питання про посилення санкцій проти Росії і повністю припинити торгівлю з країною-агресором на суші й на морі. – Ред.). Тому ми будемо продовжувати це робити, і я думаю, що це досить успішна акція. Це видно і по накалу пристрастей: якщо в перші дні нас ніхто не чіпав і навіть не звертав уваги, то потім почалися перемовини, власники компаній-перевізників і водії стали усіляко нервувати, тож ми далі робимо все, що можемо.

***

Як повідомляли медіа, під час першої спроби блокування на кордоні утворилася 22-кілометрова черга з вантажних автомобілів, наразі вона вже розтяглася орієнтовно на понад 40 км. Активісти нагадують: «Кожен товар, кожен євро, що підживлює російську економіку, вбивають українців.

Ми можемо зупинити це!» Вони закликають приєднатися до протесту усіх поляків, лідерів думок та неурядові організації, а так само українців, які живуть чи тимчасово перебувають у Німеччині, Франції, Італії, – адже саме звідти переважно зараз їдуть фури до росії та білорусі.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати