Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відважна Малгожата

Депутат польського Сейму пані Госевська, яка першою звернулася до Гааги щодо російських воєнних злочинів, днями побувала в Авдіївці
22 лютого, 18:48
ГОЛОВА ДОНЕЦЬКОЇ ОДА ПАВЛО ЖЕБРІВСЬКИЙ: «РАЗОМ ІЗ ОДНИМ ІЗ ІНІЦІАТОРІВ ДОПОВІДІ ДЛЯ МІЖНАРОДНОГО ТРИБУНАЛУ ПРО ЗЛОЧИНИ РОСІЇ НА СХОДІ УКРАЇНИ, ДЕПУТАТОМ СЕЙМУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА — МАЛГОЖАТОЮ ГОСЕВСЬКОЮ — ОБ’ЇХАЛИ ДІЛЯНКИ МІСТА, ЯКІ БУЛИ ОБСТРІЛЯНІ РОСІЙСЬКИМ АҐРЕСОРОМ» / ФОТО З «ФЕЙСБУК»-СТОРІНКИ ПАВЛА ЖЕБРІВСЬКОГО

Днями депутат Сейму Польщі Малгожата ГОСЕВСЬКА відвідала прифронтову Авдіївку, яка перебуває під постійними обстрілами бойовиків. Нагадаємо, що польська депутатка є авторкою доповіді про російські воєнні злочини в окупованому Донбасі  2014 року. У документі на 157 сторінках, який торік було передано до Міжнародного суду в Гаазі, вона описує зустрічі зі свідками страт і жертвами тортур, які записувалися під час її поїздок Донбасом  2014 року.

8 червня минулого року, представляючи у Сеймі доповідь, пані Госевська  висловила сподівання, що «злочинці будуть покарані, бо воєнні злочини не мають терміну давності». За її словами, відповідальність за воєнні злочини несуть саме російські військові. «Це не якісь невідомі банди, які носяться Донбасом, а російська армія, представники різних російських спецслужб, які експлуатують російську військову техніку», — підкреслила  депутат.

У телефонному інтерв’ю «День» попросив пані Госевську розповісти про свої враження від останньої поїздки в Авдіївку.

«БОЙОВІ ДІЇ З БОКУ СЕПАРАТИСТІВ СПРЯМОВАНІ ПРОТИ ЦИВІЛЬНИХ ЛЮДЕЙ»

— Коли я приїхала туди, вже тривали обстріли. Оскільки бойові дії тривають, це свідчить про те, що Мінська угода не виконується. Це — по-перше. А по-друге, бойові дії з боку сепаратистів спрямовані проти цивільних людей. Вони знищують жилі будинки в центрі міста. Отже, це не обстріли позицій українських військ. Це — очевидний обстріл жилих будинків та цивільного населення, що є порушенням всіх правил і що можна трактувати як воєнний злочин. Це — черговий злочин у виконанні Російської Федерації. Це — моє найважливіше спостереження.

Інша річ — я мала можливість спостерігати за дуже вправною діяльністю губернатора, маю на увазі вирішення питань, пов’язаних із допомогою мешканцям, і швидку реакцію на ситуацію. Коли, наприклад, знищено дах і треба його полагодити, допомогти людям, чи коли треба розчистити розвали після обстрілів. Мені розповіли, що є план відновлення цих помешкань та цікаві ідеї щодо подальших дій і допомоги людям зі всього регіону, не лише Авдіївки. Бо люди з цього регіону здебільшого навіть нікуди не виїжджали поза область, а якщо вже виїжджали кудись далі, за кордон, то країною, яку вони відвідували, була Росія. Людям, які живуть на Донбасі, важко говорити про Європейський Союз, західний вектор, демократизацію та європейські принципи, коли вони жодного разу там не були і цього не бачили. Отож добре було б вже зараз думати про різноманітні проекти, які би дали їм можливість приїхати до Польщі. А також про навчальні обміни дітей та молоді, професійні обміни чиновниками та стажування; програми, які б дали можливість виїхати і побачити ці місця з іншої перспективи. Повернувшись до Польщі, я обов’язково міркуватиму над переліченими програмами, над фінансовою допомогою, щоб скерувати допоміжні засоби в такі райони, як Харків, Центральна чи Західна Україна. Я вважаю, що зараз — найкращий час для цього.

«ТРЕБА ПОВЕРНУТИСЯ ДО ЗБИРАННЯ ДОКАЗІВ»

Як вважаєте, як потрібно реагувати на указ Путіна про визнання паспортів «ДНР» та «ЛНР»?

— Скажу щиро, що це є ще одним доказом того, що Путін абсолютно не переймається тим, що говорять та роблять на Заході. Він просто сміється нам в обличчя. І крок за кроком іде далі. Якщо європейський політикум не заговорить єдиним спільним голосом, якщо Російську Федерацію  твердо не поставлять перед певними умовами, то з цим поєдинком ми не впораємося. Путін не поважає людей, які хочуть іти з ним на діалог, це не європейський політик. Скажу брутально, у нього азіатський спосіб бачення на певні принципи. І про це треба пам’ятати. І розмовляти з ним з позиції сили, а не дипломатії, як ми звикли в Європі.

 — Пані Госевська, як просувається справа з вашою доповіддю про російські злочини, яку ви подали до Міжнародного суду в Гаагу?

— Доповідь, а також докази російських злочинів передано до військового трибуналу в Гаазі. Він вже чекає на відповідні рішення. Сподіваюся, що реакція на цей звіт не буде запізнілою, як це було у випадку російських воєнних злочинів у Грузії. Згадана доповідь та зібрані докази ілюструють період за 2014 рік, натомість воєнні злочини відбувалися й пізніше, і зараз. Обстріл Авдіївки — це ж теж воєнний злочин. Тому треба повернутися до збирання доказів, до створення чергового звіту, який би це оприлюднював. Це має бути важливим аргументом для тих, хто виступає за зняття санкцій і поновлення економічних зв’язків. Але, гадаю, ці злочинці, разом з високопосадовцями Російської Федерації, дочекаються своєї кари та вироку. Навіть якщо це буде заочний вирок, до цього треба довести справу.

«ЗАХІДНИМ ПОЛІТИКАМ І ДОСІ ЗДАЄТЬСЯ, ЩО РОСІЮ МОЖНА «ЦИВІЛІЗУВАТИ»

— Що, на вашу думку, треба робити, щоб усі в Європі розуміли, що з Путіним не можна шукати замирення чи проводити політику умиротворення, а говорити тільки з позиції сили?

— Дехто це розуміє. Ми, поляки, маємо свій історичний досвід і знаємо, що таке Росія. Вона, на жаль, не змінюється, змінюються політичні устрої, керівники, але метод залишається тим самим. Ми його знаємо, бо самі його пережили. Західна Європа цього зовсім не розуміє. Їм постійно здається, що Росію можна «цивілізувати». Пам’ятаю, коли 2008 року Росія так само брутально атакувала Грузію, зайняла Абхазію та Південну Осетію. І це було порушенням міжнародного права. Ну і що вийшло? Через кілька місяців Росію та її керівників приймали в європейських салонах так, ніби нічого не трапилось. Це лише заохотило росіян до подальших дій, бо, на мою думку, Грузія була підготовкою до України. Тестом для Європи, для НАТО в контексті кроків, які були виконані у відповідь. На жаль, цей іспит європейські політики не здали. І Путін пішов далі. І зайняв Крим і частину Донбасу, і веде там війну. Було б добре, якби політики почали робити з цього висновки і вчитися. Наш звіт та наші дії теж спрямовані на це. Проти нас працює агресивна та дуже хамська російська пропаганда, до якої ми маємо приготуватися і з якою треба увійти в поєдинок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати