Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вперед, Україно! Вперед, Iзраїль!»

Посол Джоел Ліон: Угода про зону вільної торгівлі допоможе підвищити рівень життя та поліпшити його якість — для обох країн
17 січня, 19:27
ІЗРАЇЛЬ. ЄРУСАЛИМ / ФОТО РЕЙТЕР

21 січня Президент України Петро Порошенко здійснить робочий візит до Держави Ізраїль. Це вже третя його поїздка до цієї країни після офіційного візиту в 2014 році та в 2016 році для участі у похороні екс-президента Ізраїлю Шимона Переса. «День» звернувся до Посла Держави Ізраїль в Україні Джоеля Ліона з проханням розповісти детальніше про сам візит глави Української держави до Ізраїлю та очікування офіційного Єрусалима від Угоди про ЗВТ, яку заплановано підписати під час перебування Петра Порошенко в Єрусалимі.

«Згідно з планом, візит починається 21 січня та офіційно триватиме один день. Президент Петро Порошенко зустрінеться з Президентом Ізраїлю Реувеном Рівліним, прем’єр-міністром Беньяміном Нетаньягу, зі спікером Кнесету Йоелем Едельштайном. Того ж дня відбудеться офіційне підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Ізраїлем та Україною. З боку Ізраїлю цю угоду підпише міністр економіки пан Коен, а з боку України — віце-прем’єр-міністр Кубів.

«ПІСЛЯ ВОСЬМИРІЧНИХ ДИСКУСІЙ, ВДАЛОСЯ УХВАЛИТИ РІШЕННЯ І ДІЙТИ ДО ПІДПИСАННЯ УГОДИ»

— Пане посол, чому знадобилось так багато часу, щоб підготувати і нарешті підписати Угоду про ЗВТ між нашими країнами?

— Справді на це пішло майже 10 років. Це пояснюється тим, що нам довелося про багато що домовлятися. Але ми маємо віддати належне тим людям, яким, зрештою, вдалося досягти угоди. Це Президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, віце-прем’єр Степан Кубів — з української сторони. Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу, міністри Зеев Елькін та Елі Коен, також — з нашого боку, дуже докладали зусиль, щоб фіналізувати цю угоду. Тож після восьмирічних дискусій,вдалося ухвалити рішення і дійти до підписання угоди.

— А в чому особливість даної угоди про ЗВТ між нашими країнами?

— Якщо говорити про особливості, то насамперед йдеться про те, що ця угода допоможе підвищити рівень життя та поліпшити його якість — для обох країн. Адже більша частина угоди стосується споживчих товарів, фруктів та овочів, а також фруктових соків. Якщо до вас доходить конкурентний товар, який не оподатковується, то відповідно ця продукція стає дешевшою. Наприклад, до Ізраїлю з України надходить більше зерна, пшениці і це створює конкуренцію. Завдяки конкуренції одразу падають ціни. Водночас із Ізраїлю до України буде надходити експорт авокадо, фініків, фруктів, а це автоматично знизить їх ціну, бо ця продукція поступатиме в Україну без оподаткування. Споживачі отримають більше продуктів за таку саму суму грошей.

Маємо відзначити, що сільськогосподарська продукція становить більше ніж 33% експорту з України до Ізраїлю. І після набуття чинності Угоди про ЗВТ, у нашу країну потрапить більше української продукції без оподаткування. Наприклад, ми виготовляємо олію із українського соняшника. Олія є важливим повсякденним продуктом, і внаслідок Угоди про ЗВТ, вона буде продаватися за меншу ціну.

До того ж ми побачимо поліпшення якості життя. Так, експорт медичного обладнання з Ізраїлю в Україну без оподаткування полегшить придбання цієї продукції. Ви знаєте, що таке ізраїльські технології. Якісне медичне обладнання дозволить українцям отримувати якісну медичну допомогу. Відповідно, поліпшиться якість життя.

Тож дієва Угода про ЗВТ з одного боку дозволить підвищити рівень життя, а з іншого — поліпшити його якість. І зрештою, кожен українець відчує це на собі.

«Я КАЖУ ІЗРАЇЛЬСЬКИМ ІНВЕСТОРАМ: ПРИХОДЬТЕ В УКРАЇНУ...»

— А чи сприятиме ця угода збільшенню ізраїльських інвестицій в Україну?

— Це питання ще будемо розглядати, адже в Угоді не йдеться про сервіс та сферу обслуговування, це — наступна фаза переговорів.

На мою думку, Україна має завершити реформи, показати інвесторам, що ваша країна є стабільною і тоді сюди прийдуть інвестиції. Я кажу ізраїльським інвесторам: приходьте в Україну, шукайте сферу, в яку ви хочете інвестувати, і якщо вважаєте за можливе — інвестуйте.

— І як ізраїльські інвестори реагують на ваші поради, приходять сюди?

— Так, наприклад, у сфері нерухомості ізраїльські компанії займаються аутсорсингом роботи Ізраїлю.

Що це означає? Я знаю, що 11 тисяч, повторюю, 11 тисяч українських програмістів та інженерів працюють на ізраїльські компанії тут, в Україні. Це означає, що вони мають кращу та більшу зарплату, ніж пересічний українець. Вони залишаються на батьківщині, їм не треба залишати Україну, щоб працювати. Окрім того, вони вкладають гроші в  українську економіку. Хіба це не інвестиції ізраїльських компаній в Україну? І усі щасливі від цього, бо ви залишаєтесь тут з дуже гарною робочою силою, дуже кваліфікованими людьми. 

Подивіться на ще один приклад. Неподалік від нас центр Гуллівер, на останньому поверсі якого 200 українців працює на ізраїльські компанії.

«НАШІ ТЕХНОЛОГІЇ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ ВИРОБЛЯТИ ПРОДУКЦІЇ БІЛЬШЕ, ЕФЕКТИВНІШЕ, ДЕШЕВШЕ...»

— А як на рахунок співпраці в інших технологічних сферах, наприклад у авіакосмічній, де Україна має великий потенціал?

— Я можу дати ствердну відповідь і на це питання. Так, ми співпрацюємо у цій галузі, але на приватному рівні. І це дуже цікаво. У вас у Дніпрі є компанія Fireflight. Це американська компанія, яка викупила приватну українську авіакосмічну компанію, що займається розробками приватних супутників. Компанія прибула в Ізраїль, щоб розпочати співпрацю, але це на приватному рівні. І це працює.

Вам не потрібно, щоб держава весь час втручалась у приватний сектор. Це працює в авіакосмічній  сфері, і не проти українців, а на їхню користь.

Інша сфера це — сільськогосподарські технології. Ми чекаємо, що Україна скористається цим. Зараз така співпраця відбувається, але у малому обсязі. А наші технології можуть допомогти виробляти продукції більше, ефективніше, дешевше і на менших угіддях. А також зберегти урожай — адже після збирання врожаю виникає багато проблем з упаковкою, переробкою, уникненням всіляких захворювань.

На півдні України ми проводимо різні спеціальні семінари для українських фермерів, включаючи тему збереження врожаю і  переробки продукції. З 2016 року, і до сьогодні, майже 3 тисячі фермерів пройшли навчання на курсах та семінарах програми МАШАВ.

Щоб підсумувати, можете сказати, які очікування Ізраїлю від писання Угоди про ЗВТ?

— Завдяки цій угоді ми сподіваємось досягти ще тіснішої співпраці. Тому що вона відкриває ринок для бізнесменів. Ваші люди можуть приїжджати до нас і досліджувати нові сфери співпраці. Можливо, ви не знаєте, що близько 200 тисяч ізраїльтян прибули в Україну минулого року. І це згідно з українською статистикою. І з іншого боку, майже 138 тисяч українців побувало торік в Ізраїлі — це не враховуючи одноденних візитів. Тому завдяки цій угоді більше людей буде приїжджати відповідно в Ізраїль та,навпаки, в Україну.

«У ДАНИЙ МОМЕНТ ДО НАС НЕ ЗВЕРТАЛИСЬ З ПРОХАННЯМ ПРИДБАТИ ДРОНИ»

— А як щодо співпраці у військовій сфері, чи є якийсь прогрес?

— Ми не обговорюємо ці питання публічно.

Тоді скажіть, чи збирається під час візиту президент Порошенко відвідати якісь військові підприємства Ізраїлю?

— Це дуже гарне питання. Ми знаємо, що Президент відвідає Яд Вашем, меморіал Голокосту, Єрусалимську патріархію, Західну стіну — Стіну Плачу. Все це забирає час, а візит триває лише один день. Окрім того, Президент Порошенко буде присутнім при підписанні Угоди про ЗВТ. Думаю, що він проведе прес-конференцію. Також запланований обід з прем’єр-міністром Нетаньягу, також є ще сніданок (сміється) та ланч. Така програма візиту.

Звісно, мені б сподобалось, якби Президент Порошенко завітав і побачив наші величезні заводи з передовими технологіями. Наприклад, номером один у цій сфері є компанія «Mobil Eye», яку викупила Intel за 15          млрд доларів. Компанія «Mobil Eye» розробила сенсорний датчик для авто, який повідомляє вам, що треба зупинитись, якщо ви надто наблизились до іншого авто або перетинаєте роздільну смугу на дорозі.

Ця компанія починає будувати світ автономних (безпілотних) автомобілів. Зрозуміло, що для цього використовується найпередовіша світова технологія. Але що я хочу сказати, тут, в Україні, є компанія — філіал «Mobil Eye», що займається цією проблемою.

Коли я працював у Defense Express news agency, то тут, у Києві, брав інтерв’ю з розробниками радарів, якими, мабуть, оснащаються такі автомобілі.  

— До речі, інша ізраїльська компанія купила «Аеронавтікс», яка випускає цивільні дрони.

Якщо вже йдеться про цивільні дрони, то в 2015 році я був на підприємстві «Аеронавтікс». Чому тоді виникла ситуація, що Україна не може їх купувати в Ізраїлі, і навпаки, як ви, мабуть, знаєте, подібні дрони наша країна закупила в Туреччині, про що нещодавно повідомив президент Порошенко?

— У цьому світі існує конкуренція. І саме так це працює. Хочу сказати, що у даний момент до нас не звертались з проханням придбати дрони. Якщо такі дрони використовують для цивільних потреб, то у нас є спеціальна комісія, що займається питаннями експорту і дає дозвіл на продаж. Я можу лише сказати, що в нас подібні процедури відбуваються прозоро, по тендерах, у яких беруть участь ізраїльські компанії. Такі тендери є публічними та справедливими.

«У ІЗРАЇЛІ БАГАТО ВИХІДЦІВ З УКРАЇНИ, ТОМУ ІЗРАЇЛЬТЯНИ СТЕЖАТЬ ЗА НОВИНАМИ З УКРАЇНИ»

— Пане посол, можете поділитися з нами, як Україна представлена в ізраїльських медіа?

— Ізраїльські медіа приділяють увагу Україні так само як і будь-які інші світові ЗМІ. До того ж у Ізраїлі багато вихідців з України, в яких, у свою чергу, тут залишилися родичі чи друзі. Тому ізраїльтяни стежать за новинами з України.

А чи змінився погляд на нашу країну за кількамісячний період перебування на чолі дипломатичної місії Держави Ізраїль?

— Час спливає дуже швидко. Я й досі маю добру думку про Україну.

Чому й досі?

— Бо люди чекають від мене, що я скажу щось погане. Ні, я маю дуже добру думку про українців. Я вважаю, що українці хочуть жити нормально, як і усі люди у світі. І захоплює те, чого вони намагаються досягти. Я бажаю удачі всім моїм українських друзям, тому що багато потрібно ще зробити. І тут ключовим словом є терпіння. Я бачу зміни, які, хоча і повільно, але вони відбуваються.

Я переглянув заголовки у двох англомовних виданнях Jerusalem Post і Haarez, де головною є тема парламентських виборів, які відбудуться у вашій країні 9 квітня. Хотілося запитати вас, якою є атмосфера на цих виборах, бо під час першого інтерв’ю з вами ви наголошували, що на противагу муніципальним виборам на парламентських йдеться про життя і смерть?

— Так і є. Ці вибори — про життя і смерть. У нас навіть існує жарт щодо цих виборів. Кожного дня у нас виникає нова партія, яка реєструється для участі у виборах. Кожен має свої ідеї, і кожен хоче провести їх у життя, і навіть більше — кожен певен, що він є найкращим. Так відбувається розпорошення голосів між виборцями. Згідно з останнім опитуванням, у кнесет потраплять 15 партій, більшість з яких будуть новими партіями. А щоб з такою кількістю збудувати коаліцію, потрібно об’єднати 5-6 партій. Нинішня правляча коаліція складається з шести партій. І ця коаліція трималась чотири роки, що є рекордом. Можна сказати (сміється) світовим рекордом.

Тому присутність 15 партій у кнесеті є проблемою. Існує сподівання, що будуть правий і лівий блоки і це може допомогти, бо враховуючи центристсько-ліві і центристсько-праві партії — це вже занадто. Буде дуже складно сформувати діючий уряд.

А що ви скажете про заяву одного з претендентів на посаду глави ізраїльського уряду Бені Ганца, що заявив про намір у разі перемоги «виправити» виборче законодавство, яке не змінювалось 60 років?

— Але сьогодні ранком (інтерв’ю записувалось 15 січня. — Авт.) він сказав, що хоче провести незначні зміни для друзів (ізраїльські друзи), і це лише єдина річ, яку він хоче здійснити. Тому коли кажуть: «Я хочу змінити!» (сміється), — насправді йдеться про дрібні речі.

Пане посол, чи означає це, що ізраїльтяни бояться великих змін?

— Чи ізраїльтяни люблять зміни або чи бояться вони змін? Ні, ми не боїмось змін. Але я думаю, що люди намагаються побачити альтернативи. Вони чекають на альтернативи. Якраз зараз вони знають, що вони мають. Є і добре, і погане. І більшість людей не бачать альтернативи. Навіть якщо будуть великі зміни, і хтось інший прийде до влади — але ніхто не зможе змінити наших сусідів. Ніхто не змінить ХАМАС чи «Хізбалу», не змінить Іран, який розташований на кордоні з Сирією. Ніхто не змінить того, що палестинське керівництво не зацікавлене в будь-якій мирній угоді. Тому партії,можливо, будуть багато обіцяти, але все залишатиметься тою чи іншою мірою тим самим. На соціальному рівні в Ізраїлі, якщо хтось хоче підвищити рівень життя — так він має відкрити ринок для нового. Тому важко сказати, чи будуть великі зміни після виборів.

«ІЗРАЇЛЬ Є НОМЕРОМ ОДИН У КІБЕРБЕЗПЕЦІ Й ТОМУ МОЖЕ ПРОТИСТОЯТИ БУДЬ-ЯКІЙ ЗАГРОЗІ»

— Глава ізраїльської служби безпеки Надав Аргаман заявив, що «іноземна країна» має намір втрутитись у ізраїльські вибори. Що ви думаєте з щодо цього?

— Надав Аргаман каже правду. І я думаю, що ви тут, в Україні, маєте також знати, що це значить. Якщо якісь країни втручались в американські вибори, то для них не є проблемою втрутитись у вибори в Україні, чи в Ізраїлі. Але важливою є інша частина заяви, яку не так широко цитували: ми не боїмось цього, бо знаємо, як мати справу з будь-якими загрозами. Тому друга частина є такою важливою. Ізраїль, насправді, є номером один у кібербезпеці і тому може протистояти будь-якій загрозі.

До речі, втручання відбувається не під час самого голосування, а до нього. Це, насамперед, фейкові новини, оббріхування, фейкові акаунти у Facebook та у Twitter.

«Я СПОДІВАЮСЬ ЗАПОЧАТКУВАТИ СПІВПРАЦЮ МІЖ ШКОЛАМИ В СФЕРІ ІСТОРІЇ»

— Пане посол, ми не торкнулись теми культурної співпраці. Ось тут я бачу книжку, видання якої започаткував один з ваших попередників. Чи можете ви назвати задуманий проект, який є близьким для вашого серця і який ви хочете втілити в життя найближчим часом?

— Так один з моїх попередників випускав книжки, інший займався іншими проектами. Я ж сподіваюсь втілити в життя наступний проект, а саме започаткувати співпрацю між школами у сфері історії. Йдеться про вивчення історії євреїв тут, в Україні, разом зі школами в Ізраїлі.

Переглядаючи ізраїльські медіа, я також побачив новину про те, що 19-річний ізраїльський футболіст Манор Соломон, якого називають «золотим хлопчиною» підписав контракт із «Шахтарем». Як ви особисто можете прокоментувати цю новину?

— Знову ж таки, це свідчення найкращої співпраці між нашими країнами. Соломон є гравцем нашої національної збірної. І він гратиме тут в одній з ваших найкращих команд. Думаю, що це найкращий символ для відносин між нашими країнами. Сподіваюсь, що він заб’є багато голів за «Шахтар». Одним словом: «Вперед, Україно! Вперед, Ізраїль!».

Завершуючи інтерв’ю, я хотів би ще раз наголосити, що підписання угоди про ЗВТ є дуже важливим. Це відкриє двері для співпраці у багатьох сферах. І сподіваюсь, що саме це ми побачимо у майбутньому.

Тода раба за інтерв’ю, пане посол. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати